12/13/2017

Λήξη των εργασιών του Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου με θέμα την ανθρωπολογία του Λουθήρου


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου με θέμα: «L’anthropologie de Luther. Perspectives protestantes et orthodoxes» (Η ανθρωπολογία του Λουθήρου. Προτεσταντικές και Ορθόδοξες προσεγγίσεις), που έλαβε χώρα στη Γενεύη της Ελβετίας από τις 7 έως τις 8 Νοεμβρίου 2017. 
Το Διεθνές αυτό Θεολογικό Συνέδριο οργανώθηκε από κοινού από το Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Ορθοδόξου Θεολογίας του εν Σαμπεζύ Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης και το Ελβετογαλλικό Ινστιτούτο Συστηματικής Θεολογίας και Ηθικής (IRSE). 
Στο Συνέδριο παρέστησαν διακεκριμένοι Ομιλητές από τις Θεολογικές σχολές των Πανεπιστημίων Ελβετίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ηνωμένων Πολιτειών και Λιβάνου.
Συγκεκριμένα: 
Το πρωί της Πέμπτης 7ης Δεκεμβρίου 2017, ξεκίνησαν οι εργασίες στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ. 
Η πρώτη Συνεδρία έγινε υπό την Προεδρία του Πανιερωτάτου Αρχιεπισκόπου Τελμησσού κ. Ιώβ, Μονίμου Αντιπροσώπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Π.Σ.Ε. και Καθηγητού του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου. 


Σε αυτήν αναγνώσθηκε πρώτα η Εισήγηση του Κοσμήτορος του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου, Καθηγητού κ. Βλασίου Φειδά με τίτλο: «Η εκκλησιολογική πρόταση του Λουθήρου και ο θεολογικός διάλογος». 
Στη συνέχεια ακολούθησαν οι Εισηγήσεις της Δρ. Beate Bengard του Πανεπιστημίου της Βασιλείας και του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Διοκλείας κ. Καλλίστου Ware, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επί της θεματικής ενότητας: «Το κατ’ εικόνα Θεού δημιουργηθέν ανθρώπινο ον». 
Έπειτα έλαβαν τον λόγο οι Christophe Chalamet, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Σταύρος Γιαγκάζογλου, εκλεγμένος Επίκουρος Καθηγητής Δογματικής στη Θεολογική Σχολή Αθηνών, οι οποίοι ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους επί της θεματικής ενότητας: «Ελευθερία και το υπόδουλο αυτεξούσιο». 
Η δεύτερη συνεδρία έγινε υπό την Προεδρία του Καθηγητού Christophe Chalamet, με θεματική ενότητα: «Η ελευθερία του Χριστιανού». 
Σε αυτήν εισηγητές ήταν οι Καθηγητές Hans-Christoph Askani, Αντικοσμήτωρ του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Κωνσταντίνος Δεληκωσταντής, του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου Ορθοδόξου Θεολογίας του Σαμπεζύ. 
Ακολούθησε η θεματική ενότητα «Πίστη και δικαίωση», με Εισηγητές τους Δρ. Henning Theissen του Πανεπιστημίου Greifswald Γερμανίας και Αρχιμ. Ιάκωβο Khalil, Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Μπαλαμάντ. 
Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου διεξήχθησαν στο Κεντρικό Αμφιθέατρο του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης. 
Η τρίτη κατά σειρά συνεδρία διεξήχθη υπό την Προεδρία του Καθηγητού Κωνσταντίνου Δεληκωσταντή. Τον λόγο έλαβαν πρώτα οι Καθηγητές Reinhard Flogaus του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου και Αρχιεπίσκοπος Τελμησσού Ιώβ, του Μεταπτυχιακού Ινστιτούτου του Σαμπεζύ, με εισηγήσεις επί της θεματικής ενότητας: «Αγιασμός και θέωση;». 


Ακολούθησαν οι Καθηγητές Marc Vial του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και Αριστοτέλης Παπανικολάου του Πανεπιστημίου Fordham Νέας Υόρκης, επί τη θεματικής ενότητας «Ζωή και πολιτική δέσμευση». 
Στην τέταρτη συνεδρία, η οποία έγινε υπό την Προεδρία της Καθηγήτριας Πρακτικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης κ. Elisabeth Parmentier, τον λόγο έλαβαν η ως άνω Καθηγήτρια και η Εξοχωτάτη Πρέσβυς της Δημοκρατίας της Γεωργίας στο Βατικανό Δρ. Tamara Grdzelidze επί της θεματικής ενότητας: «Θεός και δοκιμασίες». 
Στην καταληκτήρια συνεδρία αναγνώσθηκε η Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου κ. Ιωάννη Ζηζιούλα με τίτλο: «Sola fide: Μία ερμηνευτική προσέγγιση». 
Στο τέλος, οι συνδιοργανωτές εξέφρασαν τις προς αλλήλους ευχαριστίες για την αγαστή συνεργασία και για την επιτυχή διεξαγωγή του Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου. Ακολούθησε ρεσιτάλ πιάνου στη Μεγάλη Αίθουσα του Ωδείου της πόλης, το οποίο διοργάνωσε η Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης προς τιμήν των Συνέδρων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου