3/03/2018

ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΦΙΛΟΡΘΟΔΟΞΟ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΑ ΒΑΣΙΛΕΑ ΤΗΣ ΒΑΥΑΡΙΑΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟ Α' (ΦΩΤΟ)


Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στην 150η Ετήσια Ημέρα Μνήμης για τον μεγάλο φιλορθόδοξο και φιλέλληνα Βασιλέα της Βαυαρίας Λουδοβίκο Α΄(+1868-2018) 
Ως γνωστό, ο Βασιλέας της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α΄(*1786, + 1868) υπήρξε ο μοναδικός ευρωπαίος ηγέτης που στήριξε με κάθε τρόπο την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Όταν ήταν ακόμη διάδοχος του βασιλικού θρόνου της Βαυαρίας, με ποιήματα και διάφορες ενέργειες ενεθάρρυνε τους σκλαβωμένους έλληνες να "διώξουν την ημισέληνο για να λάμψει και πάλι ο ήλιος της δημοκρατίας", όπως χαρακτηριστικά έγραφε. Οι ενέργειές του ήταν και σε αντίθεση με την τότε πολιτική του πατέρα του, Μαξιμιλιανού, που στήριζε το οθωμανικό κράτος. Όταν το 1825, μετά το θάνατο του πατέρα του, έγινε βασιλέας της Βαυαρίας, έστειλε βαυαρικό στρατό και χρήματα για ενίσχυση των Ελλήνων επαναστατών και το 1828 προσκάλεσε στο Μόναχο 30 νέους, παιδιά των αγωνιστών του 1821, για να σπουδάσουν και να προετοιμαστούν να αναλάβουν διοικητικές και κρατικές θέσεις στην ελεύθερη πλέον Ελλάδα. 
Για τους νέους έλληνες σπουδαστές παρεχώρησε με βασιλικό διάταγμα το 1828 τον Ναό του Σωτήρος, τη γνωστή ιστορική Σαλβάτορκιρχε, δίπλα από το ανάκτορο του Μονάχου, για να τελείται η θεία Λειτουργία με το τυπικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας και στην ελληνική γλώσσα. Το 1832 πρότεινε τον δευτερότοκο υιό του Όθωνα για βασιλέα της Ελλάδος. Επίσης φρόντισε να ανεγερθούν στο Μόναχο δημόσια κτίρια με αρχαιοελληνική κλασσική τέχνη, έτσι ώστε να ονομαστεί το Μόναχο "Η Αθήνα του Ίζαρ" (Ίζαρ λέγεται ο ποταμός που διασχίζει τη πόλη). Είναι ο πρώτος ηγεμόνας και βασιλέας της τότε Ευρώπης που έδωσε το 1829 στην Ορθόδοξη Εκκλησία τα ίδια κρατικά δικαιώματα που είχαν οι άλλες εκκλησίες, η ρωμαιοκαθολική και η ευαγγελική. Επίσης πρὀσφερε στους Έλληνες φοιτητές και άλλους επιχειρηματίες τη δυνατότητα για ζουν στη Βαυαρία και να καλλιεργούν απρόσκοπτα τα ήθη και έθιμά τους. 


Αποτελεί ο βασιλέας Λουδοβίκος μοναδικό παράδειγμα προδρόμου της ιδέας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επειδή το 1802, επί βασιλείας του πατέρα του, το κράτος δήμευσε με βαρβαρότητα το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας της Βαυαρίας, με καταστροφή ναών και μοναστηριών και αναγκαστική υφαρπαγή εκκλησιαστικής περιουσίας, κινητής και ακίνητης, προέβη ο Βασιλέας Λουδοβίκος σε κινήσεις μερικής επανόρθωσης της βάρβαρης δήμευσης και της αρνητικής απήχησης στο λαό. Έκτισε νέα Μοναστήρια, μεταξύ αυτών και το Μοναστήρι Άγιος Βονιφάτιος, στο κέντρο του Μονάχου και άφησε διαθήκη, όταν πεθάνει να τοποθετηθεί η σαρκοφάγος του μέσα την Μονή αυτή και όχι στην εκκλησία των ανακτόρων, που ήταν όλοι οι λοιποί σαρκοφάγοι του βασιλικού οίκου. 
Με αφορμή τα 150 χρόνια από τον θάνατο του Βασιλέα Λουδοβίκου Α΄έλαβε χώρα στις 28 Φεβρουαρίου 2018 στο μοναστήρι Άγιος Βονιφάτιος εκκλησιαστική τελετή, παρουσία του Herzog Franz (του Δούκα Φραντζ) της Βαυαρίας και μελών του βασιλικού Οίκου, και άλλων επισήμων. Την ακολουθία τέλεσαν ο Ηγούμενος της Μονής κ. Ιωάννης και Ηγούμενοι ιερών Μονών που έκτισε ή στήριξε παντοιοτρὀπως ο βασιλέας Λουδοβίκος Α΄. 
Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας, Αρχιμανδρίτης Πέτρος Κλιτς, εφημέριος της Σαλβάτορκιρχε και ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης, Αρχιερατικός Επιτετραμμένος για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία. Η παρουσία των δύο κληρικών εκπροσώπων της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας τόνισε τις πατροπαράδοτες φιλικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Βαυαρίας και την ευγνωμοσύνη των ελληνορθοδόξων πιστών προς τον Βασιλέα Λουδοβίκο Α΄ για την βαυαρική παραχώρηση, εσαεί, της Σαλβάτορκιρχε στους Έλληνες του Μονάχου. 


Ο σημερινός απόγονος του βασιλέα Λουδοβίκου Α΄φέρει τον τίτλο Δούκας Herzog της Βαυαρίας και θα ήταν ο σημερινός βασιλέας, εάν υπήρχε ακόμη βασιλεία στη Βαυαρία. Ο Δούκας Φρανζ είναι φιλέλληνας και προ τεσσάρων ετών, όταν εόρτασε το 80α γενέθλιά του, παρεκάλεσε τους φίλους και υψηλούς επισκέπτες στην εορτή του, να διαθέσουν, αντί δώρων, χρήματα για τη στήριξη απόρων πολύτεκνων οικογενειών στην Ελλάδα, που επλήγησαν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση. Συγκέντρωσε το ποσό των 385 χιλιάδων ευρώ και το παρέδωσε, μέσω της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, στην ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄τίμησαν, για το λόγο αυτό, σε δύο ξεχωριστές πανηγυρικές εκδηλώσεις στο Μόναχο τον Δούκα της Βαυαρίας. 
Στις φωτογραφίες ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης στην εκδήλωση με τον Δούκα της Βαυαρίας Φρανζ, μπροστά στη σαρκοφάγο του Βασιλέα Λουδοβίκου Α΄και με τον Ηγούμενο π. Ιωάννη, της Μονής Άγιος Βονιφάτιος στο Ναό και στη δεξίωση (Fotos:Robert Kinderle). 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου