2/06/2019

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΗ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Τη χαρά και τη συγκίνησή του που βρέθηκε σήμερα στο ιστορικό νησί της Χάλκης, σε αυτόν τον ιστορικό και ιερό τόπο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την σημερινή επίσκεψή του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Στη Χάλκη, όπου τον 9ο αιώνα ο Άγιος Φώτιος, ο Πατριάρχης Φώτιος ίδρυσε τη σταυροπηγιακή μονή της Αγίας Τριάδος, στην οποία στεγάστηκε αργότερα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αφότου ιδρύθηκε από τον Πατριάρχη Γερμανό τον 4ο, το 1844.
Πέραν της ιστορικότητας αυτής της επίσκεψης, που συμπίπτει με μία σημαντική γιορτή για τη Χάλκη και τη Θεολογική Σχολή και την ελληνορθόδοξη μειονότητα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι είχε τη χαρά να ανακαλύψει πως η "παρουσία όλων εδώ, δεν υπήρξε αντικείμενο διχόνοιας, αλλά υπήρξε αντικείμενο ελπίδας, χαράς. Αντικείμενο θετικής ανταπόκρισης «από τους απλούς πολίτες του ιστορικού αυτού τόπου, τους Τούρκους πολίτες που έσπευσαν στην αποβάθρα μόλις έφτασαν τα πλοία μας, κατά δεκάδες, εκατοντάδες, για να μας χαιρετίσουν, να μας σφίξουν το χέρι, να μας εκφράσουν την αγάπη τους, αγάπη που είναι ειλικρινής και είναι η καρδιά της ελληνοτουρκικής φιλίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε". 
«Το μήνυμα που θέλουμε να αναδείξουμε σήμερα εδώ, από τον ιστορικό αυτό τόπο, είναι ότι η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ή μήνυμα διχόνοιας ή διενέξεων, διαφοροποιήσεων ή διχασμών. Αλλά θα αποτελέσει ένα μήνυμα φιλίας, αλληλοκατανόησης και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.


Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι μία Σχολή, στην οποία φοίτησαν σπουδαίοι λόγιοι άνθρωποι, ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς με σπουδαίες γνώσεις και πολύ σημαντική προσφορά, αλλά και μεγάλες προσωπικότητες, που αργότερα έγιναν σπουδαίοι ιεράρχες, αρκετοί εξ αυτών διετέλεσαν και στον πατριαρχικό θρόνο, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη που τον ξενάγησε στους τόπους εκείνους που από μικρό παιδί, 15 ετών έφηβος, ήρθε από την Ίμβρο για να σπουδάσει. Όπως σημείωσε, είχε την ευκαιρία να μπει στις αίθουσες εκείνες που κάποτε υπήρχε διδασκαλία που σταμάτησε δυστυχώς από το 1971 και μετά, να ξεναγηθεί σε μία κιβωτό σοφίας και γνώσης, στον απίστευτο αυτό πλούτο που είναι η βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής, με πάνω από 100.000 βιβλία και να δει τη «μεγάλη και αξιόλογη προσπάθεια που καταβάλλεται, και με τη συνεισφορά της Βουλής των Ελλήνων, προκειμένου να καταγραφούν και να ψηφιοποιηθούν, για να είναι αντικείμενο ανάγνωσης και γνώσης όλης της Οικουμένης». 
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, στη Θεολογική σχολή της Χάλκης, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. 
Συμβολικά ο δύο άνδρες φύτεψαν μια αγριοκερασιά στον περίβολο της Σχολής.


«Σας υποδεχόμαστε με χαρά και αγαλλίαση στον ιστορικό αυτό χώρο και σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στην εόρτια αυτή σύναξη», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, υποδεχόμενος τον κ. Τσίπρα στη Θεολογική Σχολή Χάλκης. «Οι καιροί αλλάζουν, όμως η αποστολή της Εκκλησίας του Χριστού παραμένει αμετακίνητος και αναλλοίωτος ούσα οικοδομημένη επί την πέτρα», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παραχώρηση αυτοκεφαλίας προς τον «χειμαζόμενο θρησκευτικώς» ουκρανικό λαό. Διευκρίνισε δε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν «κάνει επίδειξη ισχύος». 
Σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα υποστήριζε πάντα την άρση της αδικίας εις βάρος της Σχολής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για να ευχηθεί να μην αργήσει η μέρα που η Σχολή θα ανοίξει πάλι τις πύλες της.
«Η παρουσία σας, Εξοχώτατε, εν τω μέσω ημών εδώ εις τους χώρους της Θεολογικής μας Σχολής έχει υψηλόν συμβολισμόν, όχι διότι το θέμα της αναστολής της λειτουργίας της προ ημίσεος περίπου αιώνος και της έκτοτε επιδιωκομένης παντοιοτρόπως επαναλειτουργίας της αποτελεί θέμα διμερές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος, αλλά διότι πολύ γενικώτερον εμπίπτει εις τα πλαίσια του ευρωπαικού κεκτημένου και δη της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ευρύτερον˙ και η Ελλάς, ως μέλος της Ευρωπαικής οικογενείας, κήδεται της τηρήσεως των αξιών και των αρχών αυτών, διό και πάντοτε υπεστήριξε την άρσιν της εις βάρος της Σχολής μας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου γενομένης εν προκειμένω αδικίας. Ευχαριστούμεν διά την θετικήν αυτήν προσέγγισίν σας, Εξοχώτατε, και ευχόμεθα μαζί σας να μη βραδύνη περισσότερον η μεγάλη και επιφανής ημέρα που το κέντρον τούτο των θεολογικών μας Γραμμάτων θα ανοίξη και πάλιν τας πύλας του. Η Ορθοδοξία και γενικώτερον ο κόσμος χρειάζονται φωτισμένους θρησκευτικούς λειτουργούς χωρίς παρωπίδας, χωρίς φονταμενταλισμούς, χωρίς μισαλλοδοξίας, ανθρώπους του διαλόγου και της αγάπης, που θα κτίζουν γεφύρας και όχι τείχη, που θα ενώνουν τους ανθρώπους και τους λαούς -όπως αυτούς που ανέκαθεν κατήρτιζεν η περίπυστος αυτή και περιώνυμος Σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου».  
Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος, σημείωσε ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού, «χαροποιεί τα μέγιστα όλην την περί την Μητέρα Εκκλησίαν ενταύθα πολύπαθον Ομογένειαν, η οποία αισθάνεται το στοργικόν ενδιαφέρον σας δι' αυτήν και τα κατ' αυτήν και σας ευγνωμονεί διά στόματος της ημετέρας Μετριότητος. Και εκφράζει την βεβαιότητα, όπως και το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον, ότι και εις το μέλλον η έντιμος Ελληνική Πολιτεία θα εξακολουθήση να ενδιαφέρεται ζωηρώς διά το εν τη Βασιλίδι των πόλεων μικρόν λήμμα, που ενσαρκώνει, εκφράζει και διαιωνίζει μίαν μεγάλην, μακράν, τετιμημένην και ιεράν παρουσίαν και παράδοσιν της πίστεως και του Γένους μας».


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην ομιλία του εξήρε επίσης την προσφορά του ηγουμένου της Μονής, Μητροπολίτου Προύσης Ελπιδοφόρου, ενώ προσέφερε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, «που είναι άνθρωπος του διαλόγου», ένα αναμνηστικό μετάλλιο που είχε κυκλοφορήσει επί του προκατόχου του Πατριάρχη Δημητρίου, εξ αφορμής του διαλόγου ανάμεσα στις Εκκλησίες Κωνσταντινούπολης και Ρώμης, καθώς και μία εικόνα της Θεοτόκου σε σμάλτο.
Ο κ. Τσίπρας έφτασε στη Χάλκη συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα, τους οποίους υποδέχτηκε στην είσοδο της Μονής, ο Ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος. Μαζί με τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου