6/15/2019

Η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας σε μια πρωτότυπη λογοτεχνική εορτή "Πεντηκοστής" στο Μόναχο



Στο Μόναχο λειτουργεί από ετών "Το Λογοτεχνικό Καφενείο" με πρωτοβουλία, έμπνευση, σχεδιασμό και προγραμματισμό της κ. Ιωάννας Παναγιώτου-Μάμαλη. Οι εκδηλώσεις του Λογοτεχνικού Καφενείου λαμβάνουν χώρα σε ένα υπαίθριο χώρο, στολισμένο με το γαλανόλευκο ορθόδοξο παρεκλήσι του αγίου Νικολάου και καλλωπιστικά φυτά ποικίλων αποχρώσεων χρωμάτων. Η αγάπη για τη φύση και το φυσικό περιβάλλον και η ελληνική νότα στο Μόναχο είναι μια από τις βασικές ενεστώσες των διοργανωτών, της κ. Παναγιώτου-Μάμαλη και του ιατρού κ. Αθανασίου Μπαγκατσούνη. 
Η κ. Παναγιώτου-Μάμαλη είναι γνωστή ως εκδότρια των περιοδικών ΔΡΑΧΜΗ και ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ και του διεθνούς περιοδικού ETHNO NEWS. Στα πλαίσια των διαπολιτισμικών και διεθνών ιστορικών συγκυριών οργάνωσε στο Μόναχο μια εκδήλωση ιστορικο-πολιτικού περιεχομένου με την παρουσίαση του βιβλίου "Ξεκίνημα στην Αρμενία, το χρονικό ενός διπλωμάτη"("Aufbruch in Armenien: Chronik eines Diplomaten"), εκδοτικός οίκος Größenwahn Verlag, Frankfurt. 
Πρόκειται για την περιγραφή και εξιστόρηση της πολιτικής, κοινωνικής και θρησκευτικής κατάστασης και την προσπάθεια αναβίωσης της Αρμενίας, μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, όπως την έζησε ο τότε Έλληνας Πρέσβης στην Αρμενία κ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, που αντιπροσώπευσε παράλληλα και την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γενοκτονία των Αρμενίων, η κοινωνική κατάσταση των Ελλήνων στην Αρμενία, η περιπέτειες των Κούρδων και Ασσυρίων και η εν γένει ανάμειξη της Τουρκίας στα γεωπολιτικά δρώμενα της περιοχής, ήταν μερικά από τα θέματα της εκδήλωσης.


Ο συγγραφέας του βιβλίου, Πρέσβης επί τιμή κ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος ήταν παρών στη λογοτεχνική εκδήλωση και περιέγραψε με πολλές λεπτομέρειες τα βιώματά του στην Αρμενία, σε μια χώρα που ο λαός της ήταν σε απελπιστική κατάσταση και περίμενε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επειδή οι προσκεκλημένοι ήσαν από διάφορες εθνότητες (Γερμανοί, Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι, Κούρδοι, Τούρκοι, Αφρικανοί, Ιρακινοί, Ιρανοί και Αφγανοί) για το λόγο αυτό η εκδήλωση και η συζήτηση έλαβε χώρα σε πολλές γλώσσες, ελληνικά, γερμανικά, αγγλικά, αρμενικά και κουρδικά. 
Παρέστησαν, μεταξύ των άλλων, η Γενική Πρόξενος Μονάχου κ. Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, ο καθηγητής του Αμερικανικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μονάχου Prof. Dr. Michael Hochgeschwender, ο Κούρδος συγγραφέας Jiyar Cîhanferd που συνελήφθη στη Μέση Ανατολή, βασανίστηκε και με τις ενέργειες του Συνδέσμου Συγγραφέων της Γερμανίας απελευθερώθηκε και διαμένει στο Μόναχο, η κ. Janet Abraham από τον Σύλλογο Ασσυρίων Μονάχου, ο κουρδικής καταγωγής τούρκος πρόσφυγας και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Μονάχου κ. Çetin Oraner, ο πρόσφυγας από το κράτος της Αφρικής Burkina Faso και νυν μέλος του Συμβουλίου Μεταναστών του Δήμου Μονάχου, κ. Hamado Dipama, η κ. Αναστασία Ντικ, μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, ο ιατρός κ. Βασίλειος Τζήμας, η φιλόλογος κ. Ελένη Βουλγαρίδου κ.α.


Ο καθηγητής κ. Hochgeschwender ανέπτυξε τη σύγχρονη γεωπολιτική σημασία της Αρμενίας και την εμπλοκή και άλλων κρατών, όπως λ.χ. Ρωσσίας και Αμερικής και Τουκίας, που θέλουν να έχουν κυρίαρχο στρατηγικό, στρατιωτικό και οικονομικό ρόλο στην περιοχή αυτή. 
Η εκπαιδευτικός και πρώην διευθύντρια του Λυκείου Μονάχου κ. Εύα Γρίβα, παρουσίασε με γλαφυρότητα το βιβλίο του κ. Χρυσανθοπούλου και αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες από την λίαν εκεί περιπετειώδη αποστολή του, ως Πρέσβη της Ελλάδος. 
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης άναψε, παρουσία όλων, ένα κερί στο υπαίθριο εικονοστάσι του Λογοτεχνικού Καφενείου, συνοδευόμενος από την νεαρή σοπράνο κ. Άννα Ghazaryan που έψαλλε στα αρμενικά τον στίχο "Η καρδιά μου κτυπά για τον Θεό". Επίσης η εξ Αρμενίας Μελίνα Humbach χόρεψε τον αρμενικό χορό Nazani, εκ μέρους του Συλλόγου Αρμενίων Βαυαρίας. Η εκδήλωση αυτή στην περίοδο της Πεντηκοστής με την προσευχή Ελλήνων και Αρμενίων χριστιανών και τη μετέπειτα συνομιλία σε διάφορες γλώσσες θύμιζε την Κυριακή της Πεντηκοστής στα Ιεροσόλυμα, όπου διάφορες γλώσσες με πνεύμα αρμονίας, συμφιλίωσης και αγάπης ένωσαν λαούς και πολιτισμούς. 
Με ελληνική μουσική με τον ιατρό κ. Αθανάσιο Μπαγκατσούνη στην κιθάρα και στο τραγούδι και με εκλεκτά ελληνικά και διεθνή εδέσματα, επισφραγίστηκε η πρωτότυπη αυτή λογοτεχνική εορτή της "Πεντηκοστής" λαών και πολιτισμών.  
Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου