3/07/2020

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥΣ ΒΛΑΓΚΑΣ (ΦΩΤΟ)


Του Αριστείδη Βικέτου 
Η ιστορική κοινότητα των Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας και η Περιφέρεια Υψωμαθείων πανηγύρισαν σήμερα (Σάββατο 7-3-2020) με την ευκαιρία της αναμνήσεως του δια κολλύβων θαύματος του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος. 
Στον ομώνυμο ιερό ναό, κατά τη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τον οποίον υποδέχθηκαν, ο αρχιερατικώς προϊστάμενος Μητρ. Σηλυβρίας Μάξιμος και οι ιερείς της Περιφέρειας Υψωμαθείων. Έξω από την κύρια είσοδο του ναού είχε τοποθετηθεί ανθοστολισμένη μεγάλη εικόνα του Αγίου Θεοδώρου και στον νάρθηκα λείψανο για προσκύνηση των πιστών. Στη Θεία Λειτουργία συμπροσευχήθηκε ο Μητρ. Λέρου και Καλύμνου κ. Παΐσιος και πιστοί από την Πόλη και το εξωτερικό. 


Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευλόγησε κόλλυβα. Κατά την έξοδό του από τον ναό, ο κ. Βαρθολομαίος αποκάλυψε στον νάρθηκα δύο ψηφιδωτά. Το ένα με τη μορφή του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος και το άλλο με τη μορφή του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου, έργα του Αθηναίου ψηφιδογράφου Ιωάννη Μαστορόπουλου. 
Μετά στην αίθουσα της κοινότητας τα μικρά παιδιά του σχολείου και του καλλιτεχνικού εργαστηρίου του Κοντοσκαλίου παρουσίασαν καλλιτεχνικό πρόγραμμα, υπό τη διεύθυνση του πρεσβ. Βασίλειου Ιωαννίδη. 
Το μεσημέρι ο Πατριάρχης ευλόγησε το γεύμα που παρατέθηκε προς τιμή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου από την Κοινότητα Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας. Ο Μητρ. Σηλυβρίας Μάξιμος, σε ομιλία του, αφού αναφέρθηκε στην αγαπητική, όπως είπε, παρουσία των δύο προκαθημένων στον τόπο που τιμάται και επιτελέστηκε το θαύμα της φιλανθρωπίας και αγάπης του Θεού και του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος, τόνισε ότι «η πρόνοια του Αγίου Πνεύματος έθεσε την Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως να είναι το θεσμικό κέντρο της αγαπητικής ευχαριστιακής κοινωνίας όλων των κατά τόπους εκκλησιών». Συναφώς εξήγησε ότι σε αυτή την κοινωνία «δεν χωρεί ατομισμός και μάλιστα εκκλησιολογικός και εκκλησιαστική αντικανονική πεισματική κυριαρχία, δηλαδή πτωτικές καταστάσεις οι οποίες επιτρέπουν και ανέχονται τον αποκλεισμό πολλών ορθοδόξων πιστών από την αγαπητική αυτή ενότητα και αγάπη, μάλιστα πιστών που επιθυμούν την ένταξή τους σε αυτήν την αγαπητική ενότητα». 


Σύμφωνα με τον Μητρ. Σηλυβρίας, όσοι αμφισβητούν τον ρόλο του πρώτου της ορθοδοξίας, ο οποίος αποσκοπεί στη διακονία της αγαπητικής αυτής κοινωνίας και ενότητας, «αμφισβητούν κατ’ ουσία τον εν Αγίω Πνεύματι θεσμό της εκκλησίας και ακολουθούν την οδό που ακολουθεί στον ατομισμό και τη μοναξιά». 
Και ο κ. Μάξιμος υπογράμμισε ότι ορισμένοι από τους προκαθημένους «διακηρύττουν και ισχυρίζονται υποκριτικά ότι δεν αμφισβητούν τον ρόλο αυτόν (του πρώτου της Ορθοδοξίας), αλλ’ όμως εργάζονται παρασκηνιακά και κρυφίως για την αποδόμηση του ρόλου της Πρωτόθρονου Εκκλησίας. Η ιστορία της προετοιμασίας και συγκλήσεως της Αγίας και Ιεράς Συνόδου (Κρήτη 2016) αποδεικνύει του λόγου το αληθές!». 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε ιστορικό και μαρτυρικό τον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας. Η τιμή των αγίων και των μαρτύρων, είπε, ανήκει στον πυρήνα της ορθόδοξης ευσέβειας. «Οι άγιοι είναι βεβαίωσις και βεβαιότης ότι ο Χριστός κατευθύνει τη ζωή μας και την ιστορία της ανθρωπότητος», επεσήμανε. 


Ο Πατριάρχης καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ο οποίος ήταν παρών στην εορταστική σύναξη της Κοινότητος της Βλάγκας. Χαρακτήρισε τον κύριο Χρυσόστομο «φιλόθεο και φιλάνθρωπο, φιλογενή και ευγενή Πρωθιεράρχη και Αρχιεπίσκοπο, πεφιλημένο και περισπούδαστο αδελφό και συλλειτουργό». 
Ο όρος «μαρτυρία» συνοψίζει, όπως είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, την ανεκτίμητη προσφορά του Αρχιεπισκόπου Κύπρου εις την Εκκλησία. Σημείωσε επίσης ότι εκτιμά ιδιαίτερα τη μέριμνα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του κυπριακού λαού, τον αγώνα του για την δικαιοσύνη και την ειρήνη, για τον διαθρησκειακό διάλογο και για την ενότητα της Χριστιανοσύνης. 
Απευθυνόμενος στον προκαθήμενο της Εκκλησίας Κύπρου, ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε: «Συμπλέουμε, Μακαριότατε, εις όλας τας προσπαθείας να αναδειχθεί η συμβολή της Ορθοδοξίας εις την αντιμετώπιση των μεγάλων συγχρόνων προβλημάτων... Συνεβάλλατε μεγάλως στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αλησμόνητος παραμένει η στήριξη την οποία προσφέρατε». 
Εξάλλου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε ευαρέσκεια προς τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο για τη διακονία του και συνεχάρη τον πρόεδρο της Κοινότητας Βλάγκας Αναστάσιο Χονδρόπουλο και τους συνεργάτες του και τις κυρίες Εύα Θεοδωρίδου, πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Βλάγκας και την εκπαιδευτικό κυρία Χριστίνα Ντίζογλου, για το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο της στο δημοτικό σχολείο, το οποίο λειτουργεί στον περίβολο του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοδώρων. Τον Πατριάρχη προσφώνησαν ο πρόεδρος της κοινότητος και η πρόεδρος της Φιλοπτώχου. 
Συγκινημένος πήρε τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο οποίος ευχαρίστησε για τις τιμές προς το πρόσωπό του. Εξέφρασε τον θαυμασμό του για την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ναοί στην Κωνσταντινούπολη παρά το μικρό ποίμνιό τους. Μεταξύ του κ. Χρυσόστομου και του προέδρου της κοινότητας Βλάγκας ανταλλάχθηκαν δώρα. 


* Αύριο το πρωί, Κυριακή της Ορθοδοξίας, η ΕΡΤ 2 θα μεταδώσει απ’ ευθείας από το Φανάρι την Θεία Λειτουργία, στην οποία θα συλλειτουργήσουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου