5/22/2020

H Καππαδοκία περιμένει... Εις μνήμην Πέργης Ευαγγέλου


Ο ξενοδόχος Σουλεϊμάν, ο ιδιοκτήτης του κλασσικού και πανέμορφου καταλύματος στην καρδιά της Σινασού της Καππαδοκίας, το σπίτι του Βασίλ Γιαρχά στο Μισιχώρι της παλιάς Σινασού, μ΄ έστειλε πριν λίγες μέρες δυο λόγια για την Εορτή της Μητρός. Με την ευχή να αλλάξουν πάλι τα πράγματα, να διορθωθεί η κατάσταση, να δουλέψει, να δεχθεί επισκέπτες. 
Χάρηκα, ένοιωσα κοντά στην Σινασό. Μέτρησα τις μέρες. Πλησιάζει ο καιρός για την καθιερωμένη επίσκεψη του Πατριάρχου στα αγιοτόκα και αγιοτρόφα χώματα της Καππαδοκίας. 
Ανέτρεξα σ΄ ένα γράμμα γραμμένο πριν 63 χρόνια: 
«Αγαπητέ Σεραφείμ, 
Σηκώθηκα σήμερα το πρωί από ένα θαυμάσιο ύπνο που έκανα στο σπίτι του Γιαρχά. Με περιποιήθηκαν οι παλιοί φίλοι και εδέχθημεν, με κλάμματα εξ αμφοτέρων μας, μεγάλην φιλοξενίαν. Σύ είσαι ο αξέχαστος της πατρίδος όλης. Με ρωτούν για σένα και την οικογένεια των Ρίζων. Το σπίτι είναι όπως το άφησες, και του Χάϊτα και του Γιαρχά το ίδιο, το δικό μας δεν υπάρχει πλέον. Θα έλθω να τα πούμε, και του χρόνου να έλθουμε μαζί. 
Με αγάπη Νίκος 
Σινασσός, 8 Ιουλίου 1957» (1) 
Και σε ένα ποίημα του αείμνηστου Πέργης Ευαγγέλου, που μιλάει από μόνο του, που βαδίζει στα βήματα του Πατριάρχου, στα κοινά οράματα. Στα βήματα που και φέτος η γη της Καππαδοκίας περιμένει να ακούσει. Να πιάσει το ‘και του χρόνου να έλθουμε μαζί’ που εύχεται η επιστολή, ποκαν τόσοι κ τόσοι Σινασίτες, που ευχήθηκαν άλλοι ακόμη πέρυσι. 
Ας είναι στη μνήμη του Μητροπολίτου Πέργης Ευαγγέλου, που γίνονται δύο χρόνια, στις 22 Μαΐου, από την εκδημία του.

Γραφή και Mesnevî 

Γράφω μια Κυριακή του Μάη 
του δυό χιλιάδες τρία 
την ώρα που τρεις πατριάρχες 
λειτουργούνε στην Καππαδοκία,* 
ογδόντα χρόνια μετά το είκοσιτρία 
και οκτακόσια μετά τον Μεβλανά 
μέσα στην τουρκική Δημοκρατία, 
που πάει με τη γλώσσα του Rum’î να πει 
πως Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι 
περιχωρούνται θέλοντας και μη 
ανάμεσα Γραφής και Mesnevî ** 
στη σκέψη της ζωής την πρακτική. 
Κι ας παν΄να λεν΄οι πλάνοι. (2) 

*Πατριαρχικό Συλλείτουργο στη Σινασό της Καππαδοκίας, στον ερειπωμένο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με τους πατριάρχες Οικουμενικό Βαρθολομαίο, Αλεξανδρείας Πέτρο και Γεωργίας Ηλία, στις 18 Μαϊου 2003. 
**Ποιητικό Ανθολόγιο του Mevlâna Cellalettin Rum’î (1203-1272) που εκθειάζει την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων και την πίστη στο Θεό. 
Γενεύη, 18 Μαϊου 2020 
Ρέα Ξενιάδου Πουρνάρα 

(1) Σινασός, Επιμέλεια Ευαγγελία Μπαλτά, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Αθήνα 2004, σελ.151
(2) ‘Εκ Φαναρίου...’ Τα Ποιητικά, Ευαγγέλου Γαλάνη, Εκδόσεις Μίλητος, σ. 117

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου