12/31/2020

Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΓΙΑ ΤΟ 2021 ΤΟΥ ΖΑΠΠΕΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ


Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την διαδικτυακή κοπή της Βασιλόπιτας του Ζαππείου, παρουσία της Εντιμ. κας Δανάης Βασιλάκη, Προξένου της Ελλάδος στην Πόλη, η οποία διαβίβασε και το μήνυμα της Ευγεν. κ. Γεωργίας Σουλτανοπούλου, Γενικής Προξένου, παρουσία του Ελλογ. κ. Ιωάννη Γιγουρτσή, Συντονιστού Εκπαίδευσης και της Εξοχ. εν ιατροίς κας Βασιλικής Πετρίδου, Προέδρου της Σχολικής μας Εφορείας. 
Συμμετείχαν οι Εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές της Σχολής μέσω zoom

Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας: Μια χρονιά εκπνέει… αλλ᾽ η ζωή συνεχίζεται!


Συνέντευξη του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας κ. Κλεόπα στο Νικόλαο Κίτσιο, Υπεύθυνο ραδιοφωνικού προγράμματος Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας

Metropolis of Sweden Podcast

31 Δεκεμβρίου 2020

Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΩΝΥΜΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙΟΥ


Σήμερα, Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020, στην αίθουσα συσσιτίου της Αγίας Τριάδος Ταξείμ πραγματοποιήθηκε η κοπή της αγιοβασιλόπιτας, επί τω νέω έτει 2021, της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου. 
Ο αρχιερατικός προϊστάμενος της Κοινότητας, Μητροπολίτης Τρανουπόλεως κ. Γερμανός ευλόγησε και έκοψε την πίτα και τα μέλη της Κοινότητας, έψαλλαν πρωτοχρονιάτικα κάλαντα από διάφορες περιοχές για το καλό του χρόνου.
Παρέστησαν επίσης: Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Τράλλεων κ. Βενιαμίν, οι ιερείς και οι ιεροψάλτες, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γεώργιος Παπαλιάρης, μικροί και μεγάλοι ομογενείς, μέσα σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα. 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την Ακολουθία του Μ. Εσπερινού της εορτής της Περιτομής του Κυρίου και της μνήμης του Μ. Βασιλείου. 
Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο.

 

ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟ (ΒΙΝΤΕΟ)


Με πρωτοβουλία και προτροπή του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, το ντοκιμαντέρ υπό τον τίτλο: "Οπάλιο πολύχρωμο: Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός Χαρκιανάκης (1935-2019)", αναρτήθηκε στη διαδικτυακή πλατφόρμα του YouTube και το παραθέτουμε στη συνέχεια.

    

12/30/2020

ΤΟ ΕΓΚΟΛΠΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2021 ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΜΒΡΟΥ ΚΑΙ ΤΕΝΕΔΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Η Μητρόπολις Ίμβρου και Τενέδου εξέδωσε το πρώτο Εγκόλπιον Ημερολόγιον επί αρχιερατείας του νέου Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου. 

Το Ημερολόγιον του νέου έτους "αφιερούται εις τον ευκλεή γόνον της Νήσου Ίμβρου τον Ίμβριον και Ιμβριολάτρην Οικουμενικόν Πατριάρχην κ.κ.  Βαρθολομαίον", ο οποίος συμπληρώνει 30 χρόνια Πατριαρχίας το 2021. 


Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Το φετινό ημερολόγιο, το οποίο εκδίδουν από κοινού η Κοινότητα Μεγάλου Ρεύματος Βοσπόρου με την εν Αθήναις Αδελφότητα Κωνσταντινουπολιτών Μεγάλου Ρεύματος Βοσπόρου «Ο Ταξιάρχης», αποτελεί συνέχεια του περσινού ημερολογίου με τίτλο «Τριάντα Δάσκαλοι» που υπηρέτησαν την ομογενειακή Παιδεία.


Του Συμεών Σολταρίδη
Το χωριό μου, το Μέγα Ρεύμα στον Βόσπορο, αναφέρεται σε πολλούς ιστορικούς. Από τον Στράβωνα και Πολύβιο που το αναφέρουν ως «Εστίαι», αφού ενώνει τον Πόντο με την Προποντίδα, από τον Σωζόμενο που το αναφέρει ως «Μιχαήλιον» , από το Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, από τον Φραντζή ως «Ασώματος» ή «Ασωμάτου κώμη» ή «χώρα των Ασωμάτων». Τέλος όπως αναφέρει στο πόνημα του ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Γεννάδιος σχετικά με την ιστορία του οικισμού επισημαίνει ότι στον μικρό Κώδικα αναφέρεται ως «Μέγα Ρεύμα» από το ισχυρό θαλάσσιο ρεύμα που οδηγούσε από το ακρωτήρι του χωριού στο Βανίκιοϊ , στην Ασιατική πλευρά του Βοσπόρου. Τέλος από την εποχή του Μωάμεθ του Β΄1468 έφθασαν αιχμάλωτοι Αλβανοί και εγκαταστάθηκαν στον οικισμό του «Αρναβούτκιοϊ» (Arnavutkoy) όπως φαίνεται σε έγγραφο του Σελήμ του Β΄ και έχει την ημερομηνία 1568. 
Δυναμική και πληθυσμιακά ισχυρή η κοινότητα η οποία είχε φθάσει περίπου τις 7.000 άτομα, οι κάτοικοί της ασχολούνταν σαν υπάλληλοι, έμποροι και επιχειρηματίες που μετέβαιναν στην Πόλη και είχαν τα καταστήματά τους, με τοπικό εμπόριο και τέχνη, με την αγροτική ζωή λόγω των υψωμάτων και ασχολούνταν με την φράουλα, τους αμπελώνες και αλιείς μιας και οι ψαράδες με τα καϊκια τους στον οικισμό ήταν γνωστοί σε όλο τον Βόσπορο. 
Σε όλο το Ρωμαίικο οι κοινότητες συναγωνίζονταν στην προσφορά στην κοινότητα, αλλά και σε άλλους οικισμούς, στην τήρηση των εκκλησιαστικών και πολιτιστικών ηθών και εθίμων και κυρίως της παιδείας. Είναι γνωστό εξάλλου ότι οι τρεις πυλώνες εκκλησία, παιδεία και πολιτισμός, αποτελούν την βάση της διαμόρφωσης των Ρωμιών στην Πόλη,  όταν οι κυρίαρχες δυνάμεις και εξουσίες αγωνίζονται προς άλλες κατευθύνσεις. 
Το «Μιχαήλιον» λοιπόν ή «Μέγα Ρεύμα» είχε ανεπτυγμένο το θρησκευτικό αίσθημα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι εκτός του κεντρικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, είχε μεγάλο Νεκροταφειακό Ναό με ιδιόκτητο μεγάλο νεκροταφείο και τουλάχιστο δέκα Αγιάσματα, όπως αναφέρει στην μελέτη του ο καθηγητής μου στην Θεολογική Σχολή, Βασίλης Σταυρίδης, σχετικά με τον οικισμό μας. 

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ 2020 ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ευχές, αναμνήσεις, συνάξεις, κεράσματα, επί τοις Χριστουγέννοις, στο Νιχώρι του Βοσπόρου, σε κλίμα γιορτινό, αδελφικό και ανοιχτό προς πάντας. 

Το βίντεο που παραθέτουμε στη συνέχεια είναι λίαν εύγλωττο. 


ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Α' ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΛΥΚΕΙΟ ΙΜΒΡΟΥ


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε Πατριαρχικό Γράμμα προς την Διευθύντρια του Α' Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού κα Αμαλία Μαυροειδή, διά του οποίου επευλογεί την απόφαση του Συλλόγου των Διδασκόντων για την Αδελφοποίηση του Α' Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού με το Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο της Ίμβρου. 
Μια πρωτοβουλία που θέλει να εκφράσει την έμπρακτη συμπαράσταση του Α' Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού στο μεγάλο γεγονός της επαναλειτουργίας της Ελληνικής εκπαίδευσης στο νησί. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζει την ευαρέσκειά Του προς τους Διευθυντές των δύο Σχολείων, καθώς η Διευθύντρια του Α΄ Αρσακείου Γενικού Λυκείου Ψυχικού, μαζί με τον κ. Ιωακείμ Καμπουρόπουλο, Διευθυντή του Ομογενειακού Γυμνασίου – Λυκείου Ίμβρου, υπέγραψαν σχετικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας και το πρόγραμμα της Αδελφοποίησης ετέθη υπό την αιγίδα του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Ίμβρου. 
Παραθέτουμε στη συνέχεια το συγκινητικό Πατριαρχικό Γράμμα. 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ ΜΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΙΜΒΡΟΥ by Panagiotis Andriopoulos on Scribd

Μνήμη Μητροπολίτου Σάρδεων κυρού Μαξίμου στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης


Σήμερα, Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020, ανεγνώσθη υπό του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, στο ναΰδριο της Σχολής, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, νεκρώσιμο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Σάρδεων κυρού Μαξίμου (1914-1986), με αφορμή τη συμπλήρωση 34 ετών από της εις Κύριον εκδημίας του. 
Ο Σάρδεων Μάξιμος υπήρξε απόφοιτος της Σχολής (1937), αλλά και ως αρχιερεύς για δεκαετίας μέλος της διοικούσης Εφορείας (1949 κ.ε.) και αργότερα Πρόεδρος αυτής. 
Αιωνία η μνήμη αυτού!

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ π. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΟΦΙΝΑ: "ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ"


Αναγνωρίζοντας τις πρωτοφανείς καταστάσεις και περίπλοκες δυσκολίες που έχει δημιουργήσει η Πανδημία COVID-19, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ανέθεσε στο Δίκτυο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας να οργανώσει διαδικτυακή συνδιάσκεψη με θέμα: «Η Ποιμαντική της Εκκλησίας εν ημέραις Πανδημίας».
Σήμερα, Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου στις 19:00 θα γίνει η 2η Συνεδρία με ομιλητή τον π. Σταύρο Κοφινά και θέμα «Φόβος και πίστη εν μέσω Πανδημίας». 
Η εναρκτήρια συνδιάσκεψη έγινε την την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου με θέμα: «Τι σημαίνει “Εκκλησία” κατά τη διάρκεια “απαγόρευσης” λόγω πανδημίας;» με κύριο ομιλητή τον κ. Δημήτριο Μαυρόπουλο Θεολόγο, Συγγραφέα & Εκδότη. 
Στην έναρξη αναγνώστηκε χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχου, ενώ απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, Πρόεδρος του Πατριαρχικού Δικτύου.
Την Συνδιάσκεψη παρακολούθησαν περίπου 160 εγγεγραμμένοι σύνεδροι από όλο τον κόσμο καθώς και 150 περίπου επισκέπτες από το κανάλι του Δικτύου στο YouTube. 
Οι διαδικτυακές συνδιασκέψεις θα γίνονται κάθε δύο εβδομάδες μέχρι και τα μέσα Μαρτίου. Θα υπάρχει αγγλική και ελληνική μετάφραση.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στο κανάλι του Δικτύου στο youtube
Παραθέτουμε στη συνέχεια το πρόγραμμα των συναντήσεων. 

Η Ποιμαντική της Εκκλησίας εν ημέραις Πανδημίας by Panagiotis Andriopoulos on Scribd

12/29/2020

ΕΟΡΤΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


Εόρτια μηνύματα και το γνωστό τραγούδι "Έχε γειά Παναγιά" από την Πόλη. 
Ο διευθυντής του ιστορικού Ζωγραφείου Λυκείου Γιάννης Δεμιρτζόγλου και μαθήτριες του ιστορικού σχολείου εύχονται εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, για ένα έτος, το 2021, ειρηνικό, με υγεία και αγάπη. 
Παραθέτουμε σχετικό βίντεο. 

 

Halki Summit IV / COVID-19 and Climate Change: Living with and Learning from a Pandemic


A Series of Webinars: January 26-28, 2021 
COVID-19 has lowered global carbon emissions; but it hasn’t slowed climate change. Our response to COVID-19 has precipitated the discovery of a vaccine; but it has left the world with a staggering number of deaths. 
The pandemic of Covid-19 has permanently affected our planet and altered our lives. The world has wrestled to survive and learned to live with the coronavirus. But what are the lessons that we have learned? What has been the impact on nature and the environment? What have been the implications for healthcare? And what have we understood about the relevance and importance of science? 
Program 
Impact on Nature 
January 26, 2021 @ 8:00 PM EST 
The novel coronavirus is a global human and ecological crisis. Covid-19 is a stark reminder of our failed relationship with nature. Loss of wildlife and natural habitats, as well as the repercussions of such losses on poorer and indigenous communities, are exacerbated by infectious diseases. What does climate change teach us about the coronavirus? How does the coronavirus affect climate change? What have we learned and what have we yet to learn about this pandemic or how the social, economic, and ecological impacts can be mitigated? 
Speakers: 
Ecumenical Patriarch Bartholomew 
Bill McKibben 
Mary Evelyn Tucker 
Shantha Ready Alonso 

Τρισάγιο για τον Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Σεραφείμ στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης


Σήμερα, Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020, μετά το πέρας της ακολουθίας του Εσπερινού στο ναΰδριο της Σχολής ανεγνώσθη, συμπροσευχομένου του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, νεκρώσιμο τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, ο οποίος εκοιμήθη τα ξημερώματα προσβεβλημένος από κορωνοϊό. 
Αιωνία η μνήμη αυτού!

Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας Σεραφείμ


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, πληροφορηθείς τον θάνατο του αειμνήστου Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ, τον οποίο ιδιαιτέρως αγαπούσε και εκτιμούσε, τέλεσε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, σήμερα, Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιερέως του Θρόνου, περιστοιχούμενος από κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής. 
Χθές, Δευτέρα, ο Παναγιώτατος μετέβη στο Κοιμητήριο της Χαλκηδόνος όπου τέλεσε Τρισάγιο στον τάφο του Γέροντός του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκηδόνος κυρού Μελίτωνος, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, με αφορμή την 31η επέτειο από την κοίμησή του. 
Φώτο: Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΑΠΟΤΑΣΣΕΤΑΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΑ ΔΙΠΤΥΧΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ;


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος έχει εκφράσει εξαρχής και δημοσίως την αντίθεσή του στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας. Όταν η Εκκλησία στην οποία ανήκει, η Εκκλησία της Ελλάδος, προσυπέγραψε την απόφαση της Μητρός Εκκλησίας και αναγνώρισε τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιου ως Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, τότε ο Κερκύρας Νεκτάριος είπε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του: 
«Καμία άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία δεν αναγνώρισε αυτό το σχισματικό μόρφωμα της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Ούτε το έκαναν τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία (σ.σ. Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων κ.ά.), ούτε οι άλλες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες (σ.σ. Τιράνων, Πολωνίας κ.ά.), παρά μόνο η Εκκλησία της Ελλάδος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο». 
Από την συνέντευξη εκείνη (21-10-2019) έγιναν πολλά και κυρίως δύο ακόμα Εκκλησίες, το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η Εκκλησία της Κύπρου, αναγνώρισαν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας. 
Ο Κερκύρας Νεκτάριος, όμως, φαίνεται πως έμεινε αμετακίνητος στις θέσεις του. 
Δεν έφτανε αυτό, αλλά προχώρησε κι ένα βήμα παραπέρα. Επισημοποίησε την αντίθεσή του με τον πλέον επίσημο και ουσιαστικό τρόπο, δηλαδή τον λειτουργικό και ευχαριστιακό. 
Kατά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, στον Άγιο Σπυρίδωνα Κέρκυρας ανήμερα της μνήμης του Αγίου (12-12-2020), εκφωνήθηκαν από τον διάκονο τα Δίπτυχα χωρίς την μνημόνευση του Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου, Προκαθημένου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 
Τα Δίπτυχα, δηλ. η μνημόνευση των Προέδρων των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, κανονικά λέγονται σε συλλείτουργο Προκαθημένων, για να τονιστεί η Πανορθόδοξη ενότητα. Εκφωνούνται - κατά παρέκκλισιν - και σε κάποια πανηγυρικά Αρχιερατικά Συλλείτουργα. 
Ποιος, άραγε, ο λόγος να ειπωθούν στην Θ. Λειτουργία της οποίας προΐστατο μόνο ο οικείος ποιμενάρχης, ο Κερκύρας Νεκτάριος; Να είχε ο μητροπολίτης Κερκύρας τον λόγο του; Την ώρα, μάλιστα, που κυκλοφορούσαν τα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος, περιλαμβάνοντας στην οικεία θέση τον Κιέβου Επιφάνιο, ως προκαθήμενο της νέας Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ


Κοινότητα Νεοχωρίου
Με βαθύτατη κατ’ άνθρωπο θλίψη πληροφορηθήκαμε την εκδημία του αείμνηστου Μητροπολίτη Καστορίας κυρού Σεραφείμ, μετά από άνιση μάχη με τη νόσο του κορωνοϊού. Του ποιμένα της τοπικής Εκκλησίας της Καστοριάς, του επισκόπου της ευσεβούς πίστης και θυσιαστικής αγάπης, που πρόσφερε τον Ιερατικώς μας Προϊστάμενο στην Κοινότητα Νεοχωρίου και στην διακονία της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, που τόσο αγαπούσε και στην οποία ήταν αφοσιωμένος. 
Αξιωθήκαμε να τον έχουμε, με την ευχή και ευλογία της Α.Θ. Παναγιότητος, προεστώτα της Κυριακής ευχαριστιακής σύναξης δύο φορές, στους Ι.Ν. Αγίου Νικολάου και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κουμαριωτίσσης. 
Ενώνουμε τις έμπονες προσευχές μας μαζί με τον ιερέα μας, που είναι «οστούν εκ των οστέων του και σαρξ εκ της σαρκός του», όπως ο ίδιος έλεγε, για την μακαρία ανάπαυσή του εν χώρα ζώντων, μετά των Αγίων και των Δικαίων.


Από το αρχείο του Φως Φαναρίου
Δείτε εδώ την Θ. Λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο Νεοχωρίου (30-8-2015). 
Εδώ την Θ. Λειτουργία από τον Ι. Ναό Παναγίας Κουμαριωτίσσης (2-9-2018). 

Η ΓΕΩΡΓΙΑΝΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ (ΦΩΤΟ)


Εκπρόσωποι της Γεωργιανής Κοινότητας της Πόλης, υπό τον Αρχιμ. Ilia Jinjolava, επισκέφθηκαν σήμερα, Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να του ευχηθούν επί ταις εορταίς του Αγίου Δωδεκαημέρου, να του προσφέρουν τα δώρα της αγάπης τους και να δεχθούν την Πατριαρχική ευλογία. 
Στην συνάντηση παρέστη και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος. 
Παραθέτουμε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα. 

Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΕΣΗΛΚΙΟΪ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΔΕΡΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΕΡΚΩΝ 
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ (ΓΕΣΗΛΚΙΟΪ) 
ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ 
Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2020
Προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος. 
  

ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Από επίσκεψη του μακαριστού μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ στο Φανάρι το 2012
Μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο μακαριστός Πριγκηποννήσων Ιάκωβος
και ο Διδυμοτείχου Δαμασκηνός

Φωτογραφίες Αρχείου: Νικόλαος Μαγγίνας
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Σήμερα, 29 Δεκεμβρίου 2020, ο ταπεινός ποιμένας της Καστοριάς κ. Σεραφείμ, ανεχώρησε εκ χώρας ζώντων προς την Άνω Ιερουσαλήμ. Παρά τις άοκνες και θυσιαστικές προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του 424 ΓΣΝΕ, δεν κατέστη δυνατό να διατηρηθεί εν ζωή. 
Εκφράζονται δημοσίως ευχαριστίες προς τα στελέχη του νοσοκομείου αλλά και προς όλους όσους ανέπεμψαν προσευχές και δεήσεις υπέρ αναρρώσεως του μακαριστού πλέον Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Σεραφείμ. 
Εκ της πρωτοσυγκελλίας

12/28/2020

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σιγκαπούρης κ. Κωνσταντίνος ομιλεί στην εκπομπή "Συνδέσεις" της ΕΡΤ για το νόημα της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων. 
Αυτά τα διαφορετικά Χριστούγεννα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, πρέπει να περισσέψει η αγάπη και όχι πόνος.
Δείτε και ένα βίντεο της Μητροπόλεως Σιγκαπούρης για τον φετινό, διαφορετικό εορτασμό των Χριστουγέννων. 

 

"Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΘΑΥΜΑΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ" ΑΔΙΚΩΣ ΥΠΟ ΤΟΥ "ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΤΥΠΟΥ"


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Στο χριστουγεννιάτικο φύλλο της εφημερίδας «ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΤΥΠΟΣ» (25-12-2020), δημοσιεύεται και ένα κείμενο με τίτλο: «Ο Θεοφιλέστατος Θαυμακού ελεγχόμενος». Κάποιος κύριος θεολόγος, αναφέρεται σε μία τηλεοπτική συνέντευξη του Επισκόπου Θαυμακού κ. Ιακώβου και τον μέμφεται διότι, κατά την άποψή του, όλα όσα είπε ο Ηγούμενος της Μονής Πετράκη «είναι εντελώς λανθασμένα και ανακριβέστατα». 
Φυσικά συμβαίνει το αντίθετο: Όλα όσα είπε για την Εκκλησία και την πανδημία ο Επίσκοπος Θαυμακού είναι σωστά και ακριβή, προερχόμενα από την πολυχρόνιο διακονία του στην Εκκλησία, την μεγάλη εμπειρία του και την διακριτική ματιά του. 
Γιατί άραγε ο συντάκτης (Περικλής Νταλιάνης) προβαίνει σε μια τέτοια διαστρεβλωτική της αληθείας τοποθέτηση; Μα είναι απλό. Διότι αποφαίνεται με σιγουριά ότι πολλοί κληρικοί και λαϊκοί «κοινωνούσαν αναξίως (οι περισσότεροι τουλάχιστον)», γι’ αυτό φοβούνται τώρα να πάνε στους ναούς και να κοινωνήσουν. Γνωρίζει, λοιπόν, ο εν λόγω κύριος ότι οι περισσότεροι «κοινωνούσαν αναξίως»!
Αναρωτιέμαι, δεν το γνωρίζει αυτό ο Κύριος της δόξης, ο Θεός ημών «πυρ καταναλίσκον», ώστε να τους κατακαύσει και να μην ξαναπροσέλθουν «αναξίως»; Και αν οι περισσότεροι, όπως ισχυρίζεται ο συντάκτης, κοινωνούν «αναξίως», ποιος θα μας γλιτώσει από αυτήν την διαιωνιζόμενη εκτροπή; Μήπως ο κ. Νταλιάνης; 
Ο εν λόγω κατηγορεί τον Επίσκοπο Θαυμακού ότι με όσα λέει «δεν γνωρίζει την πραγματικότητα και ζει στον κόσμο του» (sic). Ενώ ο κ. Περικλής γνωρίζει πολύ καλά ότι οι περισσότεροι κοινωνούν αναξίως! Οπότε γιατί να είναι ανοιχτοί όλοι οι ναοί, αγαπητέ; Για να συντελείται το ανοσιούργημα της Θείας Μετάληψης υπό αναξίων; Μάλλον πρέπει να υποδείξετε εσείς σε ποιους ναούς θεωρείτε ότι δεν μαζεύονται οι «ανάξιοι» ώστε αυτοί να είναι ανοιχτοί και εσείς να κάνετε στην πόρτα face control. 

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝΕΙ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ "ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΕΥ ΙΣΩΝ"

Συλλείτουργο Προκαθημένων στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδοξίας (Ιούνιος 2016)

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Οι εν Ελλάδι «παραδοσιακοί» συσχετίζουν το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο με μια «νέα Εκκλησιολογία του Φαναρίου», όπως την χαρακτηρίζουν, η οποία θέλει τον Οικουμενικό Πατριάρχη «πρώτο άνευ ίσων». Την χαρακτηρίζουν, μάλιστα, «οικουμενιστική θεωρία» (sic). 
Αυτό δεν είναι, φυσικά, εφεύρημα των εν Ελλάδι αντιπατριαρχικών. Αυτοί εγκολπώνονται την θεωρία που ανέπτυξε η Μόσχα και αναπαράγεται συνεχώς από τους εκπροσώπους της Ρωσικής Εκκλησίας: από τον …πολύ Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, μέχρι – πρόσφατα – από τον …λίγο Πρύτανη της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου, Επίσκοπο Μπιλογορόντκας Σίλβεστρο, ο οποίος μας είπε: «Οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως σήμερα καθοδηγούνται από την διδασκαλία περί του ειδικού καθεστώτος και των δικαιωμάτων του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως. Μεταξύ των οπαδών αυτής της διδασκαλίας μπορεί κανείς να ονομάσει, για παράδειγμα, τον Μητροπολίτη Ιωάννη Ζηζιούλα και τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο (Λαμπρινιάδη)». 
Όμως, ο Γέρων Περγάμου έχει ξεκαθαρίσει την θέση του: «Τὸ πρωτεῖο (στὴν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία) μπορεῖ νὰ ἀσκηθεῖ μόνο στὸ πλαίσιο τῆς συνοδικότητος κατὰ τὸ γράμμα καὶ τὸ πνεῦμα τοῦ 34ου Κανόνος τῶν Ἀποστόλων, τὸν ὁποῖο ἤδη ἐξετάσαμε. Ἡ Σύνοδος δὲν μπορεῖ νὰ ἔχει συμβουλευτικό, ἀλλὰ ἀποφασιστικὸ χαρακτῆρα στὴ λήψη τῶν ἀποφάσεων. Ὁ πρῶτος εἶναι ἐκφραστὴς τῆς ὁμοφωνίας (ἢ τῆς πλειοψηφίας) τῆς Συνόδου του» (Περιοδικὸν Θεολογία, τόμ. 80, 2009, σ. 41). 
Σε ποιο κείμενό του - ας μας το υποδείξουν οι Ρώσοι – αναπτύσσει την «θεωρία» περί του Οικουμενικού Πατριάρχου ως «πρώτου άνευ ίσων»; 
Το κείμενο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου Primus sine paribus, αποτελεί απάντηση στο περί πρωτείου κείμενο του Πατριαρχείου Μόσχας, που είδε το φως της δημοσιότητας στις 26-12-2013, με τίτλο «Position of the Moscow Patriarchate on the problem of primacy in the Universal Church». 
Για το κείμενο αυτό ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων είχε πει: «Ελπίζω ότι πρόκειται απλώς δια προσωπική γνώμη του Σεβασμιωτάτου Προύσης κ. Ελπιδοφόρου και όχι δια κοινή θέση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως». Είχε δίκιο. Το κείμενο αυτό δεν έχει περιβληθεί συνοδικό κύρος, διότι, άλλωστε, δεν το χρειάζεται. Αποτυπώνει μια πραγματικότητα, που έχει να κάνει με το πρωτεύθυνον του Οικουμενικού θρόνου. 
Ο Αμερικής Ελπιδοφόρος είναι σαφής: «τὸ πρόσωπον τοῦ ἐκάστοτε Ἀρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, ὁ ὁποῖος, ὡς ἀρχιερεὺς εἶναι μὲν πρῶτος «μεταξὺ ἴσων», ὡς Κωνσταντινουπόλεως, ὅμως, καὶ συνεπῶς ὡς Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης, εἶναι πρῶτος δίχως ἴσον (primussineparibus)». Αυτό δεν σημαίνει «παπική» εξουσία, όπως διατείνονται οι Ρώσοι και οι εν Ελλάδι θιασώτες τους, αλλά άσκηση των κανονικών προνομίων του Οικουμενικού Θρόνου, ως πρώτου τη τάξει Θρόνου της Ορθοδοξίας. 
Θυμόμαστε ότι ο Μόσχας Κύριλλος είχε εγείρει θέμα στις Προσυνοδικές Διασκέψεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, για το αν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά το Συλλείτουργο των Προκαθημένων θα καθίσει στο σύνθρονο, πράγμα που του δίνει μια «υπεροχή». Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε ότι στο σύνθρονο θα μπει η εικόνα του Χριστού. Ο Μόσχας Κύριλλος δεν πήγε τελικά στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, αλλά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τήρησε αυτό που είχε πει. Στο σύνθρονο η εικόνα του Δεσπότου Χριστού. 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΕΣΗΛΚΙΟΪ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ


ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ (ΓΕΣΗΛΚΙΟΪ) ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΟΥ 
(Μετατιθεμένη λόγῳ τῶν περιοριστικῶν μέτρων τῶν Σαββάτων καί τῶν Κυριακῶν) 
28 Δεκεμβρίου, Δευτέρα, Ἐσπέρας. 
Μέγας Ἑσπερινός τοῦ Ἁγίου Πρωτομάρτυρος καί Ἀρχιδιακόνου Στεφάνου μετ΄ἀρτοκλασίας, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου ἡμῶν Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου, ἐπευλογοῦντος καί τάς προσφοράς τῶν προβάτων. 
Τόν Θεῖον Λόγον θά κηρύξῃ ὁ Πανοσιολ. Διάκονος κ. Γρηγόριος Φραγκάκης, Ὑπογραμματεῦς τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου. 
Ὧρα ἐνάρξεως 15:00. 

12/27/2020

ΟΙ ΡΩΜΙΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Οι δυσκολίες που έχει φέρει ο κορωνοϊός δεν πτοούν τον ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης που προσπαθεί όπως κάθε άλλη χρονιά να τηρήσει τα έθιμά του. 
Ο ανταποκριτής του MEGA Ανδρέας Ρομπόπουλος μας μεταφέρει το κλίμα των ημερών και τα νοσταλγικά Χριστούγεννα των Ρωμιών στην Πόλη, εκεί όπου ο κορωνοϊός δεν νίκησε την παράδοση. 
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ομιλεί και ο κ. Στράτος Δολτσινιάδης, πρόεδρος κοινότητας Αγίου Φωκά. Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο. 
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε εδώ είναι από την Κοινότητα του Μεγάλου Ρεύματος Βοσπόρου. 

 

ΤΑ ΜΕΘΕΟΡΤΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ (ΦΩΤΟ)


Σήμερα, Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν, 27 Δεκεμβρίου 2020, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών (λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού), στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου Νεοχωρίου, που είναι Μετόχι του Παναγίου Τάφου. 
Ιερούργησε ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητος, Αρχιμ. Αγαθάγγελος, Αρχειοφύλαξ των Πατριαρχείων και έψαλε και ο Πρόεδρος της Κοινότητος Λάκης Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΙΝ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν (27-12-2020) κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, απ' όπου και το σχετικό βίντεο που παραθέτουμε στη συνέχεια.

12/26/2020

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2020 ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ (ΦΩΤΟ)


Τὰ Χριστούγεννα εἰς Σμύρνην 
Ἐντὸς κλίματος κατανύξεως ἑωρτάσθη ἡ μεγάλη Δεσποτικὴ Ἑορτὴ τῶν Χριστουγέννων εἰς τὴν ἱστορικὴν Σμύρνην, εἰς τὸν Ἱ. Ναὸν τῆς Ἁγίας Φωτεινῆς, προεξάρχοντος τοῦ οἰκείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, ὁ ὁποῖος προέστη καὶ τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιῶν τῆς παραμονῆς τῆς ἑορτῆς. 
Ὁ Σεβ. κ. Βαρθολομαῖος ἐχοροστάτησεν εἰς τὴν Ἱ. Ἀκολουθίαν τῶν Μεγάλων Βασιλικῶν Ὡρῶν τῶν Χριστουγέννων, τὴν πρωΐαν τῆς 24ης Δεκεμβρίου, ἐνῷ τὸ ἀπόγευμα τῆς ἰδίας, καὶ περὶ ὥραν 6ην, ἐτέλεσε τὴν Ἑσπερινὴν Θείαν Λειτουργίαν τοῦ Μ. Βασιλείου. Τὴν δὲ κυριώνυμον ἡμέραν προεξῆρχε τῆς Χριστουγεννιάτικης Θείας Λειτουργίας, καθ’ ἥν ἀνεγνώσθη ἡ Πατριαρχικὴ Ἀπόδειξις ἐπὶ τοῖς Χριστουγέννοις, ὑπὸ τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἱεροκήρυκος κ. Παναρέτου, ὅστις συνελειτούργει αὐτῷ, μεθ’ ἣν ἐψάλη, κατὰ τὴν τάξιν, ὁ Πατριαρχικὸς Πολυχρονισμός. 
Κατὰ τὴν Θείαν Λειτουργίαν ὁ οἰκεῖος Ποιμενάρχης ἐμνημόνευσε τοὺς ἀσθενοῦντας ὑπὸ τῆς πανδημίας τοῦ κορωνοϊοῦ, ὑπὲρ ἀποκαταστάσεως τῆς ὑγιείας των καὶ ταχείας ἀναρρώσεώς των, καὶ τοὺς ἕνεκεν αὐτῆς κοιμηθέντας, μετὰ δὲ τὸ πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας ηὐχήθη εἰς τὰ μέλη τῆς Κοινότητος τὰ εἰκότα ἐπὶ τῇ Μητροπόλει τῶν Ἑορτῶν. 

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΩΝ ΥΜΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΟΝΤΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟ ΣΤΑΝΙΤΣΑ ΚΑΙ ΤΟΝ π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΙΝΑΡΑ


Τα «Πατριαρχικά Μουσικά Αρχεία» που εκδόθηκαν από το Κέντρον Ερευνών και Εκδόσεων, σε επιμέλεια Μανόλη Κ. Χατζηγιακουμή, είναι ζωντανές (ερασιτεχνικές) ηχογραφήσεις, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί κυρίως στον Πατριαρχικό Ναό, και σε ορισμένους άλλους Ενοριακούς της ευρύτερης Κωνσταντινούπολης. 
Η συγκεκριμένη επιλογή έχει γίνει από ένα μεγαλύτερο σε όγκο ηχογραφημένο υλικό με βάση κριτήρια ιστορικά, ψαλτικά, λειτουργικά, ακόμη και τεχνικά (ο σχετικά καλός ήχος). Από το σύνολο των δεκαπέντε αυτών δίσκων, ο πρώτος (CD 1o) περιέχει μέλη από Ακολουθίες σε ενοριακούς ναούς (στο Σκούταρι και στο Μπεσίκτας), οι επόμενοι δέκα (CD 2ο-11ο) μέλη από Ακολουθίες αποκλειστικά στον Πατριαρχικό ναό, και οι υπόλοιποι τέσσερεις μέλη από εξω-λειτουργικές ηχογραφήσεις, ένας (CD 12o) με μονωδιακά του Πρίγγου, δύο (CD 13ο-14ο) με μονωδιακά επίσης του Στανίτσα, και ένας (CD 15ο) με χορωδιακά από εκδηλώσεις σε Αίθουσες του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν. 
Στη συνέχεια ακούμε το Δοξαστικό των Αίνων της Κυριακής μετά την Χριστού Γέννησιν "Αίμα και πυρ" σε ήχο πλ δ΄ από το cd 14. Πρόκειται για μία εξαιρετική ερμηνεία, αλλά και για ένα μέλος που είναι τονισμένο από τον ίδιο τον Άρχοντα Θρασύβουλο Στανίτσα. 
«Οι ηχογραφήσεις αυτές του Στανίτσα είναι μοναδικής ιστορικής σημασίας. Τα είδη των μελών που ψάλλονται, κυρίως ο τρόπος που ψάλλονται, και η συγκυρία της καλής ηχητικής απόδοσης (για τα δεδομένα του χώρου και της εποχής), καθώς εδώ χρησιμοποιείται το πρωτότυπο υλικό της ηχογράφησης. Ένα πραγματικό μνημείο της εν γένει πατριαρχικής ψαλτικής παράδοσης και του μεγάλου αυτού ηδύφωνου στυλίστα.», σημειώνει ο Μανόλης Χατζηγιακουμής.

Μ.Γ. ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΣΕΠΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Φωτογραφία: Νίκος Μαγγίνας

Μ.Γ. ΒΑΡΒΟΥΝΗΣ 
Καθηγητής Λαογραφίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 
Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων της Α.Μ.τ.Χ.Ε. 
Αποκλεισμένος τα φετινά Χριστούγεννα στο σπίτι από τον φόβο του κορονοϊού και την κακή πρακτική της μη τήρησης των υπεσχημένων μέτρων, παρακολούθησα τη θεία λειτουργία των Χριστουγέννων από την τηλεόραση και επέλεξα, όπως και το Πάσχα, να συμμετάσχω ηλεκτρονικά και εν τέλει νοητικά στην χριστουγεννιάτικη λειτουργία που τελέσθηκε στο Φανάρι, στον πάνσεπτο ιερό ναό του αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου, όπου στο μυστήριο των μυστηρίων προεξήρχε η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Μύρων Χρυσόστομος, Ικονίου Θεόληπτος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και Κυδωνιών Αθηναγόρας. 
Την Πατριαρχική Απόδειξη για την εορτή των Χριστουγέννων, μεστή νοημάτων και με ουσιαστική ελπίδα για τον εμπερίστατο άνθρωπο, χωρίς κανενός είδους αποδείξεις και δήθεν επιστημονικούς λογαριασμούς – άγευστους και επιστήμης και θεολογίας - ανέγνωσε κατά την τάξη ο Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, αρχιμανδρίτης Ιωακείμ, ενώ εκκλησιάστηκαν Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, κα Γεωργία Σουλτανοπούλου, ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη, κ. Oleksandr Gaman με συνεργάτες του, καθώς και πιστοί από την Πόλη, τηρουμένων, πραγματικά, ουσιαστικά και όχι μόνο στα λόγια, των μέτρων προφύλαξης από την πανδημία. 
Ήταν μια πραγματική χριστουγεννιάτικη μυσταγωγία, μεγαλοπρεπής μέσα στην ιεροπρεπή της λιτότητα. Λειτουργική παρουσία μιας Εκκλησίας που δεν φανατίζεται και δεν φλυαρεί, που δεν πληγώνεται από την πολυλογία και την πολυκεφαλία της, αλλά η οποία εξαρχής αντιμετώπισε την πανδημία της Covid-19 ως αυτό που πράγματι είναι, από πνευματική άποψη: ένα επιτίμιο από το Θεό απέναντι στον αυτοθεωρούμενο ως πανίσχυρο, μέσα στο τρωτό τεχνολογικό του περίβλημα – άνθρωπο, ένα επιτίμιο που πρέπει να μας οδηγήσει σε μετάνοια και αυτοσυναίσθηση. Άλλωστε δεκαετίες τώρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο μιλάει για την ανάγκη σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος, για το αμάρτημα που διαπράττει ο άνθρωπος καταστρέφοντας το έξοχο δημιούργημα του Θεού, και για την ανάγκη στροφής της ανθρωπότητας και πνευματικότερης αντιμετώπισης των σχέσεών μας με τη φύση και τον κόσμο. 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥ ΓΕΝΝΗΣΙΝ (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα το απόγευμα, Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020, κατά την Ακολουθία του Εσπερινού της Κυριακής μετά την Χριστού Γέννησιν, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Παραθέτουμε το σχετικό βίντεο. 

 

Χριστούγεννα στη Γενεύη –Χειροτονία Πρεσβυτέρου (ΦΩΤΟ)


Με την δέουσα ιεροπρέπεια και την λιτή Πατριαρχική λειτουργική παράδοση εορτάστηκε στον εν Σαμπεζύ Γενεύης Σταυροπηγιακό Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου η Δεσποτική Εορτή των Χριστουγέννων. 
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Μάξιμος, ο και Προϊστάμενος του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Η Θεία Λειτουργία ετελέσθη σύμφωνα με τα επιβληθένα από τις Αρχές του Καντονίου της Γενεύης υγειονομικά προστατευτικά μέτρα και με την συμμετοχή μόνο 50 πιστών. Κατά την πανηγυρική αυτή μέρα, ο άγιος Ελβετίας προέβη στην εις Πρεσβύτερον χειροτονία του μέχρι τούδε ταπεινού και αφοσιωμένου Διακόνου του, Ιερολογιωτάτου κ. Δαμασκηνού Κασσώτη, στον οποίο, προ της Απολύσεως, απένειμε και το Οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου. 
Ο νεοχειροτονηθείς, από την προσεχή Άνοιξη, θα αναλάβει την Προϊσταμενία του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Ορθοδόξου Ενορίας του St. Gallen, η οποία περιλαμβάνει πέντε Καντόνια της Βορειοανατολικής Ελβετίας, ως και το Πριγκηπάτο του Liechtenstein. Ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός θα διαδεχθεί τον πολιό και λόγιο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Ιγνάτιο Παπαδέλλη, ο οποίος, έπειτα από 38ετή πολύτιμη και πιστή διακονία στην μεγάλη αυτή Ενορία, οικειοθελώς υπέβαλε την παραίτησή του από την ενεργό υπηρεσία, λόγῳ προκεχωρημένης ηλικίας. 
 Ο π. Δαμασκηνός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1988. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακές σπουδές έκανε στον Τομέα Λειτουργικής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ και στις Θεολογικές Σχολές της Γενεύης και του Φριβούργου. Διάκονος εχειροτονήθη από τον Μητροπολίτη Ελβετίας κ. Μάξιμο τον Ιανουάριο του 2019.

Τα φετινά Χριστούγεννα στο Νιχώρι του Βοσπόρου - Yeniköy’de Noel Ezgileri 2020 (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Τα φετινά Χριστούγεννα είναι για όλους μας διαφορετικά. Εορτάζουμε πίσω από μία μάσκα προστασίας του εαυτού μας και των συνανθρώπων μας. Η εορτή της πρόσληψης του ανθρωπίνου προσώπου από τον Υιό και Λόγο του Θεού ας αποτελέσει την αφορμή διαμόρφωσης μιας ουσιαστικής κοινωνίας με τον Θεό και πραγματικής επικοινωνίας με τον συνάνθρωπο. 
Καλά Χριστούγεννα! 
Ευλογημένο Άγιο Δωδεκαήμερο! 
Ελπιδοφόρο και αισιόδοξο το Νέο Έτος! 
Εκ της Ιερατικής  Προϊσταμενίας της Κοινότητος Νεοχωρίου.
Μια ομάδα καλαντιστών μικρών και μεγάλων, Επιτρόπων της Κοινότητας, γονέων και παιδιών στα ίχνη των παραδόσεων, την παραμονή των Χριστουγέννων το απόγευμα, κρατώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, βγήκαν και είπαν τα κάλαντα στα σοκάκια του Νεοχωρίου, διανύοντας επίσης και την κεντρική λεωφόρο, χτυπώντας τις πόρτες των χριστιανών του χωριού και έστω και από απόσταση έδωσαν το μήνυμα της Γέννησης του Θεανθρώπου, αλλά και χαρά σε όλους, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην ωραία ομάδα με τα χειροκροτήματα τους και τις ευχές τους. 

Η ΙΜΒΡΟΣ ΣΤΗΝ "ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ" ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΟΥ 2020


Ευχετήριο μήνυμα του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών, μέσω του παγκόσμιας εμβέλειας ραδιοφωνικού σταθμού της ΕΡΤ - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - Voice of Greece, στην εκπομπή Έλληνες Παντού, του δημοσιογράφου Αθανασίου Χούπη. 
Για τις εόρτιες παραδόσεις των ημερών ομιλεί το μέλος του Συλλόγου κ. Δημήτριος Λουκάτος και το ευχετήριο μήνυμα απευθύνει το μέλος του ΔΣ Αθανάσιος Ψευτέλης.

 

ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ (ΒΙΝΤΕΟ)


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2020, κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, απ' όπου και το σχετικό βίντεο.

12/25/2020

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2020 ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΥΨΩΜΑΘΕΙΩΝ ΠΡΟΕΞΑΡΧΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΦΩΤΟ)


Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα εορτάστηκαν τα Χριστούγεννα στα Ψωμαθειά. 
Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020, στο βυζαντινόρυθμο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κυπαρισσά, τελέσθηκαν ο Όρθρος, η Ακολουθία των Μ. Ωρών και εν συνεχεία η Θ.Λειτουργία του Μ. Βασιλείου, ιερουργούντος του Επόπτου της Περιφερείας Υψωμαθείων Μητροπολίτου Σηλυβρίας Μαξίμου. 
Ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον μεγαλοπρεπή Ι. Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Υψωμαθείων, ιερουργούντος του ως άνω Αρχιερέως.

ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΩΝ ΝΑΩΝ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ


Στις 28 Δεκεμβρίου 2020, θα κυκλοφορηθεί από τις εκδόσεις Ποταμός ένας πολύτιμος τόμος, με τίτλο: ΙΜΒΡΙΩΝ ΙΕΡΑ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΥΣ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΙΜΒΡΟΥ.
Τον τόμο συνυπογράφουν οι: Ευγενία Χαλκιά, Αντώνης Μπεκιάρης, Αντώνης Τσάκαλος. 
Την έκδοση τιμά με Πατριαρχικό Γράμμα ο Ίμβριος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. 

Η εορτή των Χριστουγέννων στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης (ΦΩΤΟ)


Επί τη μεγάλη δεσποτική εορτή της του Χριστού Γεννήσεως τελέστηκε σήμερα, Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020, στο ναΰδριο της Σχολής ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος. 
Συμπροσευχόμενος παρέστη ο Καθηγούμενος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός. Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το νησί και την Πόλη, καθώς και όμιλος προσκυνητών εξ Ουκρανίας. 
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, κατά τη σύντομη ομιλία του, ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την κανονική άδεια να ιερουργήσει, καθώς και τον Καθηγούμενο για την φιλοξενία, ενώ αναφέρθηκε με συγκίνηση στις αναμνήσεις του από την Τροφό Σχολή. Ακολούθησε εόρτιος τράπεζα, με τη συμμετοχή του εκκλησιάσματος, όπου και πάλι αντηλλάγησαν εόρτιες προσρήσεις μεταξύ του Σεβασμιωτάτου και του Καθηγουμένου. 

ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΑΥΛΗΣ (ΒΙΝΤΕΟ)


Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020 
Πατριαρχικός Ναός Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι 
Ο Εσπερινός της 26ης Δεκεμβρίου και τα χριστουγεννιάτικα βυζαντινά κάλαντα στον Οικουμενικό Πατριάρχη από τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2020 ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΕΡΚΩΝ (ΦΩΤΟ)


ΧΡΙΣΤΟΎΓΕΝΝΑ 2020 
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙΟΥ 
Ὄρθρος καί Θεία Λειτουργία, ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2020 ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ (ΦΩΤΟ)

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος προέστη σήμερα, Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020, της Χριστουγεννιάτικης Θείας Λειτουργίας στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πριγκήπου. 

Στη συνέχεια άκουσε τα κάλαντα από μικρούς μαθητές στην αίθουσα τελετών της Ι. Μητροπόλεως.