1/11/2021

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΑΡΧΩΝ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΑΛΙΑΔΩΡΟΣ

Χαρίλαος Ταλιαδώρος. Από τη σειρά "Μνημεία" του Κέντρου Ερευνών και Εκδόσεων

Εκοιμήθη σε ηλικία 95 ετών (είχε νοσηλευτεί προσβελημένος από κορωνοϊό) ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Χαρίλαος Ταλιαδώρος.
Η Εξόδιος ακολουθία λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών θα ψαλεί αύριο 12 Ιανουαρίου στα Νέα Κοιμητήρια Θεσσαλονίκης. 
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα εκπροσωπήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος. 
Ο Χαρίλαος Ταλιαδώρος γεννήθηκε (1926) στη Θεσσαλονίκη (η καταγωγή του από την Κόνιτσα της Ηπείρου). 
Πτυχιούχος Νομικών και Oικονομικών Επιστημών. Μαθητής του πρωτοψάλτη Χριστόφορου Κουτσουράδη και απόφοιτος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Καθοριστική, για την ψαλτική του εξέλιξη, υπήρξε η συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη (1945) με τον Άρχοντα πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Κωνσταντίνο Πρίγγο. Ψάλτης, από νεαρή ηλικία, σε γνωστούς ναούς της Θεσσαλονίκης: Αγ. Θεράποντα Κάτω Τούμπας (1942-1944), Αγ. Φανουρίου και Τιμίου Προδρόμου (1944-1952) και, πάνω από εξήντα χρόνια, πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας. 
Δίδαξε τη Βυζαντινή Μουσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1964-1967), στο Μακεδονικό Ωδείο και στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Από τους πιο γνωστούς, και πιο δραστικούς, σύγχρονους ψάλτες του Ελλαδικού χώρου (με πλουσιότατη ψαλτική δράση στο Εσωτερικό και Εξωτερικό). Ιδιαίτερα χαρακτηριστική παρουσιάζεται η σύγχρονη συνθετική - εκδοτική του δραστηριότητα. 
Τα σπουδαιότερα από τα έργα του που έχουν εκδοθεί είναι: το "Πρότυπον Αναστασιματάριον" (Θεσ/κη 1976, 2η έκδοση "βελτιωμένη", Θεσ/κη 2001) η "Επίτομος Λειτουργία" (Θεσ/κη 1972, 5η έκδοση 2003 "βελτιωμένη μετά προσθήκης νέων μαθημάτων", Θεσ/κη 2003) το "Νέο Ειρμολόγιο Καταβασιών του όλου Ενιαυτού Αργό και Σύντομο" (Θεσ/κη 1994) το "Τριώδιον περιέχον Δοξαστικά και Ιδιόμελα της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής" (Θεσ/κη 2000) "Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάς" (Θεσ/κη 1998) "O Ακάθιστος Ύμνος" (Θεσ/κη, 3η έκδοση "βελτιωμένη", Θεσ/κη 2004). Πλουσιότατη παρουσιάζεται επίσης και η δισκο-κασετογραφική του δραστηριότητα, με Δίσκους (LP) (Μ. Εβδομάδας, Θ. Λειτουργίας, Μέλη Αναστάσιμα), Κασέτες (Δωδεκαημέρου, Πάσχα, Τριωδίου, Πεντηκοσταρίου, Ύμνοι Θεοτόκου, Θεοτόκε Παρθένε Μπερεκέτη, κ.ά.) και συγχρόνως ψηφιακούς (CD) (Δωδεκαημέρου, Μ. Εβδομάδας, Παρακλητικού Κανόνα, Παναγίας Σουμελιώτισσας, Εσπερινού και Θ. Λειτουργίας Μεταμορφώσεως, Νεκρωσίμου Ακολουθίας, Oρατόριο Αποκάλυψης Ιωάννου, κ.ά.). 
Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ερμηνείες του σε Καλοφωνικούς Ειρμούς του Πέτρου Μπερεκέτη και Δανιήλ πρωτοψάλτου (στη σειρά "Μνημεία Εκκλησιαστικής Μουσικής", Σώμα Δεύτερο, CD 10o). O Χαρίλαος Ταλιαδώρος ήταν ένας από τους πιο ενεργούς ιδιοπρόσωπους σύγχρονους ψάλτες του καθαυτό Ελλαδικού, και ειδικότερα του Βορειο-Ελλαδικού χώρου.


1 σχόλιο:

  1. Αιωνια η μνήμη του... γίγαντος του σύγχρονου αναλογιου.
    Υπήρξε ευγενης, αριστοκράτης, ευπατρίδης...
    Κατείχε υψηλή μόρφωση και καλλιέργεια πέραν της ιδιαίτερης ψαλτικής τέχνης με το ίδιον ύφος.
    Υπήρξε η "ήρεμη δύναμη" του αναλογιου..
    Όταν διηύθυνε μεγάλες ή μικρότερες χορωδίες εκινείτο με χάρη και λεπτότητα ωσάν να εχειριζετο αόρατα νήματα που συνέδεαν τις φωνητικές χορδές των χορωδών με τα δάκτυλα του μαέστρου.. καθ'ά περιέγραφε ο Ηλίας Μπογδανοπουλος,ο οποίος ως πρόεδρος του συλλόγου Φίλων της βυζαντινής μουσικής μετακαλουσε μεγάλα ονόματα εις ναούς και συναυλιακούς χώρους των φιλομουσων Πατρέων και συνεδεετο με βαθειά φιλία και αλληλοεκτιμηση με τον μετασταντα άρχοντα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή