1/20/2021

Εκρήξεις στο εργοτάξιο του πυρηνικού εργοστασίου Ακούγιου της Ν. Τουρκίας όπου έκανε Αγιασμό η Ρωσική Εκκλησία (ΒΙΝΤΕΟ)


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
«Στις 18 Ιανουαρίου 2021, παραμονή των Θεοφανείων, ο υπεύθυνος για τη διαποίμανση των ρωσοφώνων πιστών στο έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας ιερέας Γεώργιος Σεργκέγεφ τέλεσε την ακολουθία της παραμονής των Θεοφανείων και την τελετή του αγιασμού των υδάτων στο χώρο του υπό κατασκευή πυρηνικού ηλεκτρικού σταθμού «Άκουγιου», ο οποίος ευρίσκεται πλησίον του χωριού Μπουγιούκ-εντζελί στο δήμο Γκιουλνάρ στη νότια Τουρκία. 
Ο πρώτος στην Τουρκία σταθμός παραγωγής ηλεκτρισμού από ατομική ενέργεια κατασκευάζεται κατά τους όρους της συμφωνίας, η οποία έχει υπογραφεί μεταξύ των κυβερνήσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο μεγαλύτερος μέτοχος του σταθμού είναι η ρωσική κρατική εταιρία «Rosatom». 
Την ακολουθία παρακολούθησαν προσευχόμενοι οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό ηλεκτρικό σταθμό.
Μετά τη λήξη του αγιασμού των υδάτων ο πατήρ Γεώργιος απηύθυνε χαιρετισμό στο εκκλησίασμα, συγχαίροντας τους παρισταμένους για την εορτή των Θεοφανείων, ενώ τους ευχαρίστησε για τη διοργάνωση της πρώτης ιεράς ακολουθίας στο χώρο του πυρηνικού σταθμού και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο τους.» 
Το θέμα εδώ δεν είναι πια η δράση της Ρωσικής Εκκλησίας στο έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά η Ρωσική Εκκλησία στην υπηρεσία της εξωτερικής πολιτικής. 
Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας καλύπτει έκταση 10 τετρ. χλμ και θα διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4.800 MW. Ο σταθμός κατασκευάζεται από την ρωσική εταιρία Rosatom και το συνολικό κόστος θ’ αγγίξει τα 25 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, για τη λειτουργία του έχουν εκπαιδευτεί στη Μόσχα 500 Τούρκοι, τα τελευταία χρόνια. 
Το πυρηνικό εργοστάσιο έχει στόχο να μειώσει την εξάρτηση της Τουρκίας από την εισαγωγή ενέργειας, όμως έχουν σημειωθεί πολλές καθυστερήσεις στην κατασκευή του από το 2010 οπότε η Rosatom ανέλαβε το έργο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023. 
Είναι άραγε …τυχαία η παρουσία της Ρωσικής Εκκλησίας σ’ αυτό το τεράστιο έργο, αποτέλεσμα διακρατικής συμφωνίας; Είναι καθαρά …ποιμαντικού χαρακτήρα ή αποτελεί φυσική προέκταση της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής; 
Αλλά υπάρχει και μια πολύ σοβαρή πλευρά του θέματος. 
Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό τού - τότε - υπουργείου Αιγαίου (επί υπουργίας Ελισάβετ Παπαζώη), με αφορμή την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιου στη Νότια Τουρκία, πέντε σενάρια αποτυπώνουν τους κινδύνους που δημιουργούνται στο ενδεχόμενο ενός ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό. Και από τις προσομοιώσεις της διασποράς του ραδιενεργού νέφους είχε βρεθεί ότι σχεδόν σε όλες τις επικρατούσες συνθήκες επηρεάζεται άμεσα η Κύπρος. 
Όπως σημειώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Καρτάλης, σε κάθε περίπτωση προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά η κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας από την Τουρκία, την ίδια στιγμή που η διεθνής κοινότητα διακόπτει ή περιορίζει τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών και στρέφεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 
Σύµφωνα µε τον καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής Αθανάσιο Γεράνιο, η πρόθεση της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα από τη λειτουργία πυρηνικού αντιδραστήρα φαίνεται µε την πρώτη µατιά ότι είναι ανέφικτη. Κι αυτό επειδή η Τουρκία δεσµεύεται από τη συνθήκη ΝΡΤ (Non Proliferation Treaty) που έχει συνυπογράψει. Η συνθήκη όµως, κατά τον καθηγητή Πυρηνικής Φυσικής, αφήνει ένα παράθυρο παράκαµψης της απαγόρευσης µε το άρθρο 10. Σύµφωνα µε αυτό, «κάθε χώρα - µέλος που επιθυµεί για λόγους εθνικής άµυνας να αποσύρει την υπογραφή της από τη συνθήκη οφείλει να το γνωστοποιήσει σε όλα τα κράτη - µέλη της συνθήκης και στο Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τρεις µήνες πριν». Με τον τρόπο αυτόν, µπορεί το κράτος να απαγορεύσει κάθε έλεγχο των πυρηνικών µονάδων από τους επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατοµικής Ενέργειας. «Ετσι, ύστερα από πέντε χρόνια λειτουργίας των αντιδραστήρων τους, το πλουτώνιο που θα έχει παραχθεί ως πυρηνικό απόβλητο, µε κατάλληλο καθαρισµό και εµπλουτισµό, θα είναι έτοιµο για την πρώτη ύλη στην κατασκευή τουρκικού πυρηνικού όπλου», συµπληρώνει. 
Όλη αυτή η τουρκική πυρηνική δραστηριότητα αναπτύσσεται χάρη στη Ρωσία, αλλά και με τις ευχές της αγίας Ρωσικής Εκκλησίας! Αμήν!
Πάντως, πριν κλείσει 24ωρο από τον Αγιασμό, συναγερμός σήμανε στο εργοτάξιο του πυρηνικού εργοστασίου Ακούγιου, όπου το απόγευμα της Τρίτης 19 Ιανουαρίου σημειώθηκαν δύο διαδοχικές εκρήξεις. Aπό τις εκρήξεις προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε σπίτια, έσπασαν παράθυρα και πόρτες στην γύρω περιοχή, ενώ προκλήθηκαν ζημιές και σε θερμοκήπια. 
«Μια ομάδα από τη Γενική Διεύθυνση Ειδικής Ασφάλειας του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας έχει αναλάβει να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες έρευνες σχετικά με την έκρηξη. Το ζήτημα θα εξεταστεί από κάθε πτυχή και θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα σε βάρος των υπευθύνων», αναφέρει η ηγεσία της επαρχίας Μερσίν.
Έχουμε, μάλλον, πολλά να δούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου