3/22/2021

ΤΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ "ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΜΕΝΟΥ", ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ Η ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο "αποτειχισμένος" κληρικός Άγγελος Αγγελακόπουλος, ο οποίος είχε διατελέσει κληρικός στις Μητροπόλεις Πειραιώς και Κυθήρων, εκφώνησε και φέτος τα αναθέματά του, προφανώς σε ιδιωτικό χώρο, ενώ όταν ήταν "κανονικός" τα έλεγε γεγονυία τη φωνή τόσο στην Μητρόπολη Πειραιώς, όσο και στην Μητρόπολη Κυθήρων, από τις οποίες και αποπέμφθηκε. 
Δεν ξεχνάμε, όμως, ότι τη μόδα των αναθεμάτων του εν λόγω αποτειχισμένου κληρικού, εξέθρεψε με τον τρόπο του - και το παράδειγμά του το 2012 - ο Πειραιώς Σεραφείμ και υιοθέτησε, στη συνέχεια, ο Κυθήρων Σεραφείμ. 
Και φέτος τα αναθέματα του αποτειχεισμένου περιλάμβαναν το Ουκρανικό: 
«Τῷ λεγομένω ‘’Τόμῳ Αὐτοκεφαλίας’’, ὅν τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον ἀπέδωκε εἰς τήν νέαν σχισματοαιρετικήν ψευδοεκκλησίαν τῆς Οὐκρανίας, ἀνάθεμα». 
«Τῇ νέᾳ σχισματοαιρετικῇ ψευδοεκκλησίᾳ τῆς Οὐκρανίας, τῷ ἐπικεφαλῆς αὐτῆς σχισματοαιρετικῷ ψευδομητροπολίτῃ Κιέβου καί πάσης Οὐκρανίας Ἐπιφανίῳ Ντουμένκῳ καί τοῖς αὐτοῖς κοινωνοῦσι, ἀνάθεμα». 
Έτσι, ο κληρικός της Μητροπόλεως Κυθήρων αναθεμάτισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, οι οποίοι αναγνώρισαν την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και βρίσκονται σε κοινωνία μαζί της. 
Θα πει κανείς ότι δεν πρέπει να δίνουμε σημασία σε έναν αποτειχισμένο, ο οποίος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Σωστά. Όταν όμως η ενέργειά του αυτή προβάλλεται δεόντως από Ρωσικά ΜΜΕ για να φανεί ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κληρικοί που αναθεματίζουν την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, τότε το πράγμα παίρνει άλλη διάσταση. 
Στα ρωσικά δημοσιεύματα, στα οποία παραπέμπουμε - και εδώ - ο τίτλος είναι: "Στην Εκκλησία της Ελλάδας την εβδομάδα του θριάμβου της Ορθοδοξίας, ακούστηκαν αναθέματα στην OCU και στον Epiphany Dumenko". 
Γίνεται, μάλιστα, αναφορά και στα αναθέματα που εκφώνησε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ το 2012, με τη λογική ότι ο συγκεκριμένος κληρικός στοιχείται σ' αυτή την πρακτική, την οποία εμπλoυτίζει (sic)!
[Некоторые из анафем, произнесённых протопресвитером Ангелосом, повторяли анафемы митрополита Серафима Пирейского, прозвучавшие в 2012 году и в последующие годы, но среди них были и новые. Вот некоторые из них]
Επομένως, οι μητροπολίτες Πειραιώς και Κυθήρων έχουν υποχρέωση να δηλώσουν επισήμως οι ίδιοι την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο εν λόγω αποτειχισμένος κληρικός. 
Και εξηγούμαι: Έχει κινηθεί η διαδικασία καθαιρέσεώς του; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Μήπως κατέχει ακόμα οργανική θέση και μισθοδοτείται; 
Ο σεβ. Πειραιώς, ειδικός στα νομοκανονικά, θα πρέπει να καταστήσει σαφή την κατάσταση του κληρικού αυτού, γιατί αλλιώς χρεώνεται και ο ίδιος τα "αναθέματα' που εξαπολύει και τα χρησιμοποιεί η ρωσική προπαγάνδα θεωρώντας τον "κληρικό της Εκκλησίας της Ελλάδος". 
Εκτός και είναι ακόμη παρά την αποτείχιση του...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου