5/24/2021

Οι Έλληνες της Γερμανίας στα ίχνη των βυζαντινών αυτοκρατόρων


Το πρωί της Δευτέρας 24.05.2021 πέρασα για πρώτη φορά το κατώφλι της Αγ. Σοφιάς. Θα μου πείτε, μέρες που βρήκες να πας στην Πόλη. Καθόμουν όμως αναπαυτικά στην πολυθρόνα μου και άφησα τον Γιάννη, το συμπαθή ξεναγό της Πόλης με τη βοήθεια του κινητού του να με μεταφέρει για μία ώρα σε μια άλλη εποχή. Το λαμπρό αυτό οικοδόμημα του Ιουστινιανού αντέχει αγόγγυστα τη μία μετά την άλλη, τις κακουχίες και τις βάναυσες παρεμβάσεις και στέκει αγέρωχο και μεγαλοπρεπές χλευάζοντας τον κατακτητή. Η μετατροπή του χώρου σε τζαμί είναι σίγουρα ένα μεγάλο ράπισμα για τον απανταχού χριστιανισμό, αλλά πιότερο είναι ένα ξεγύμνωμα για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου οι σημερινοί διαχειριστές του. 
Οι λακκούβες στο μάρμαρο της κεντρικής αυτοκρατορικής πύλης θυμίζουν τους βυζαντινούς στρατιώτες που τη φυλούσαν. Ο τρούλος της Αγ. Σοφιάς φαντάζει ως να τον κρατεί ένα πελώριο, αόρατο χέρι. Ακόμα και διαδικτυακά με τη σκέψη ότι βαδίζει στα ίχνη των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου ένα ρίγος διαπερνάει τον επισκέπτη. Αισθάνομαι ιδιαίτερα τυχερός που μαζί με συμπατριώτισσες και συμπατριώτες από όλη τη Γερμανία και τις οικογένειές μας μοιραστήκαμε αυτήν την πολύτιμη εμπειρία. Ήταν η πρώτη διαδικτυακή ξενάγηση, με πρωτοβουλία του Προέδρου των Κωνσταντινουπολιτών Γερμανίας κ. Άγγελου Αναστασιάδη, επικοινωνιακή χορηγία του Τμήματος ΑΧΕΠΑ Φραγκφούρτης και υποστήριξη των Ελληνικών Συλλόγων Φραγκφούρτης. Θα ακολουθήσουν σίγουρα και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες. 
Φραγκφούρτη, 24.05.2021 
Δρ. Σάββας Αποστολίδης 
Πρόεδρος ΑΧΕΠΑ Φραγκφούρτης 


Περισσότερες πληροφορίες 
www.ahepafrankfurt.de​​facebook:​@ahepafrankfurt 
www.xenagoskonstantinoupoli.com​facebook:​@xenagos.konstantinoupoli 
facebook:​@Κωνσταντινουπολίτες-στην-Γερμανία-Konstantinopler-in-Deutschland

1 σχόλιο:

  1. Όμορφο κείμενο. Μόνο το ``βυζαντινοί'', δίπλα στους Ρωμαίους Αυτοκράτορες, θα τους ξένιζε (ίσως και να θύμωναν με τον προσδιορισμό - ταφόπλακα που τους επέβαλαν από τον 16ο αιώνα και μετά). Και οι στρατιώτες, δεν ήταν βυζαντινοί...Ρωμαίοι ήταν ή μισθοφόροι: πολύ πιθανόν οι λακούβες να σχηματίστηκαν και από τις φρουρές Βαράγγων. Τέλοσπάντων, οι λέξεις έχουν χάσει πια το νόημά τους στον 21ο πρώτο αιώνα, που όλα έχουνε γίνει τουρλού...Σε ένα ποιητικό κείμενο, όλα επιτρέπονται. Στο επιστημονικό λόγο όμως, κάθε λέξη έχει την βαρύτητά της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή