6/22/2021

Θεολογική Σχολή της Χάλκης: Φυτώριο Οικουμενικού πνεύματος


Του Δρος Συμεών Σολταρίδη
Φωτογραφίες: Κώστας Τζιβανίδης
Συμπληρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Τροφό μας Θεολογική Σχολή Χάλκης με την λειτουργία που τέλεσε ο πρόεδρος της εφορείας Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος , στην οποία η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκπροσωπήθηκε από τον Μητροπολίτη Ικονίου Θεόληπτο. 
Η εορτή της Αγίας Τριάδος, όπου τιμάται ο Ναός της Μονής έχει μια ξεχωριστή σημασία για την Σχολή. Είναι η συμβολική ημέρα όπου οι απόφοιτοι της πλέον λαμβάνοντες τα πιττάκια τους, κληρικοί και λαϊκοί, μεταλαμπάδευαν το πνεύμα της στα πέρατα της οικουμένης διδάσκοντες το ευαγγέλιο της αγάπης και το οικουμενικό πνεύμα που είχαν διδαχθεί. Ταυτόχρονα είχαν διδαχθεί και τον ουμανισμό με αποτέλεσμα χωρίς διακρίσεις να απευθύνονται προς όλους εκφράζοντας την οικουμενική διάσταση του Φαναρίου. 
Σήμερα μετά από 50 χρόνια «σιωπής» συνεχίζει και παραδειγματίζει με τον τρόπο ζωής της, με τους ερευνητές της, το τυπικό της, το ήθος και ύφος της ψαλτικής της. Μπροστάρης σε όλα η ΑΘΠ ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος δεν σταμάτησε να αγωνίζεται για την επαναλειτουργία της, η Εφορεία της Σχολής και ο νέος Ηγούμενος Επίσκοπος Αραβισσού Κασσιανός που με τους ελάχιστους αλλά «πολλούς» συνεργάτες του συνεχίζει την παράδοση της, κυρίως στο ερευνητικό κομμάτι αφού συγκεντρώνει το αρχειακό της υλικό. 


Ένα υλικό σημαντικό το οποίο καθημερινά προβάλει άγνωστες σελίδες της ιστορίας της. Με σημειώσεις διδασκαλίας, επιστημονικά πονήματα, μαθητικές εργασίες, διαγωνίσματα, διατριβές μαθητών που κατέθεταν πριν την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Με τετράδια λογοτεχνικά, με επιστολές, με προγράμματα σχετικά με την λειτουργία της Σχολής. 
Δουλειά σημαντική με ιστορική προσφορά. Ίσως κάποιος να διερωτηθεί γιατί συνεχίζονται την περίοδο αυτή οι εργασίες. Θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Σχολή είναι 17 στρέμματα, έχει τα κτίρια της, έχει την γνωστή σε όλο τον κόσμο βιβλιοθήκη της, έχει τις αίθουσες διδασκαλίας, έχει πολλά τμήματα. 
Μετά την απαγόρευση της λειτουργίας της οι διατελέσαντες Ηγούμενοι με μπροστάρη τον σημερινό Μητροπολίτη Γέροντα Δέρκων εργάσθηκαν για την συντήρηση του κτιρίου και το μάζεμα της Σχολής. Δεν είχαν όμως άτομα, ερευνητές στην διάθεση τους. Σήμερα ο Αραβισσού Κασσιανός συνεχίζει το έργο. Μαζί με τους ελάχιστους συνεργάτες του, τους οποίους χαρακτηρίζει «άξιους συνεχιστές» ψηφιοποιεί αρχειακό υλικό δυσεύρετο, ενώ πραγματοποιεί σημαντικές εκδόσεις σχετικές με την ιστορία της Σχολής. 


Η ζωή λοιπόν συνεχίζεται στην Σχολή. Και «σιωπηλή» η ζωή, δεν παύει να είναι ζωή. Και είναι δυναμική, ιστορική, προσφορά εκκλησιαστικού τυπικού, ύφους και ήθους. Είναι αποστολή και ταυτόχρονα χώρος πνευματικής ανακαίνισης. Εκεί ο απόφοιτος αναζητά το χθες, αναπολεί το παρελθόν, βιώνει το σήμερα και προβληματίζεται για το αύριο. Εκεί ξαναγεννιέται γνωσιολογικά στην βιβλιοθήκη, στο αναγνωστήριο αφού μέσα στους χιλιάδες τόμους που υπάρχουν γίνεται αναφορά σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα και τις επιστήμες. 
Η επίσκεψη στην Σχολή είναι αναγκαία για πολλούς λόγους. Πάντοτε το έμψυχο υλικό στήριζε τον θεσμό. Αυτή την στήριξη πρέπει να παρέχουν όχι μόνο οι απόφοιτοι αλλά και οι φίλοι της Σχολής για να εμψυχώνονται Ηγούμενος και συνεργάτες του ενώ αποστέλλουν το δικό τους μήνυμα από τον λόφο της ελπίδας που είναι αγάπη, ειρήνη και κυρίως ελπίδα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου