6/20/2021

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΡΥΟΥΛΩΝ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΒΡΥΟΥΛΩΝ 
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, 
Πεντηκοστή. 
Η ημέρα που εκπληρώνεται η υπόσχεση που έδωσε ο Κύριος στους μαθητές Του, πριν αναχωρήσει από τον κόσμο μας. Θα έρθει ο "άλλος Παράκλητος" το Άγιον Πνεύμα, το τρίτο Πρόσωπο του Τριαδικού μας Θεού, που θα μείνει μαζί μας για πάντα. Αυτή η "βιαία πνοή" σαν "γλώσσες πυρός", πλημμύρισε το υπερώον όπου ήσαν συγκεντρωμένοι οι μαθητές και στερέωσε την Πίστη τους. Δεν αμφιβάλλουν πλέον οι μαθητές, δεν κλονίζονται, δεν έχουν φόβους. Η φλόγα πύρωσε τις καρδιές τους και μια λαχτάρα τους έκανε να θέλουν να κηρύξουν το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως, στα πέρατα της γης. ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΟΝΤΩΣ. Σεισμό πνευματικό στις καρδιές τους, η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος, με τον ιδιαίτερο αυτό τρόπο στη γη. Όπως στην αρχή της πρώτης δημιουργίας, το Πνεύμα του Θεού έφερε από την άβυσσο το φώς και την ομορφιά της ζωής, έτσι και στην Πεντηκοστή η "βιαία πνοή" του ιδίου Πνεύματος, δημιούργησε την "εν Χριστώ" νέα κτίση. Αυτό, ανέδειξε τους μαθητές του Κυρίου, πνευματοφόρους κήρυκες της αληθείας και ανακαινιστές της Οικουμένης. 
Γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας η Πεντηκοστή. Αυτό το Άγιο πνεύμα τελεσιουργεί όλες τις αγιαστικές πράξεις της Εκκλησίας. Αναδεικνύει τους ποιμένες της Εκκλησίας. Προτρέπει αμαρτωλούς σε μετάνοια. "Άσωτους" να επιστρέψουν στην πατρική του Θεού αγκάλη και να ψελλίζουν το "Ημαρτον". Θεοποιεί και τελειοποιεί τους αγωνιζόμενους πιστούς, ώστε ο κάθε μετανοημένος αμαρτωλός, να θεωρεί την Πεντηκοστή ως δική του προσωπική υπόθεση. Που σημαίνει ότι μεταμορφώνει τη ζωή μας η Χάρις Του. Κατευθύνει κάθε πτυχή της ζωής μας και δίδει στον καθένα μας χωριστά, τη δυνατότητα, να αξιοποιήσει τη σωτηριώδη Χάρη, που έφερε η επί του Σταυρού θυσία του Κυρίου. 
Αδελφοί μου• 
Βαπτιστήκαμε όλοι στο όνομα του Τριαδικού Θεού, που έχει τρείς υποστάσεις: Πατήρ Υιός και Άγιον Πνεύμα. Όμως, αυτές οι υποστάσεις, έχουν μια φύση και μια ουσία: ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ. Αυτό το δόγμα, είναι ίσως ακατανόητο στον άνθρωπο, αλλά δεν είναι καρπός ανθρώπινου νου, αλλά αποκάλυψη του ίδιου του Θεού. Είναι πλάνη όσοι λένε πως πιστεύουν απλά σε μια ανώτερη δύναμη. Ο Χριστιανός, πιστεύει σε ένα συγκεκριμένο Τριαδικό Θεό και μέλη της Βασιλείας του Τριαδικού Θεού, γίναμε με τη βάφτιση μας. Πόσο προνομιούχοι είμαστε εμείς που ζούμε στην εποχή της Χάριτος! Όμως ο σύγχρονος κόσμος, καθημερινά βυθίζεται στο σκότος της απελπισίας. Πόσοι σήμερα πελαγοδρομούν! Ψάχνουν αλλού το φώς και δυστυχώς, χάνονται στα σκοτεινά μονοπάτια παραθρησκειών και πολλών αυτοαποκαλούμενων πνευματικών ανθρώπων. Το Άγιο πνεύμα είναι φώς και οδηγός στη ζωή μας. Μας διδάσκει, μας παρηγορεί, μας εμπνέει. Ποιος όμως μπορεί να το λάβει; Το λέει ο ίδιος ο Κύριος• "ο ακολουθών εμοί". Να τον ακολουθούμε με εμπιστοσύνη και όλο υπακοή, ώστε να μπορούμε να λέμε: "Είδομεν το φώς το αληθινό, ελάβομεν Πνεύμα επουράνιο". Καιρός να ανοίξουμε την καρδιά μας και να παρακαλέσουμε τον Θεό, να μένει στη ζωή μας ο Παράκλητος. Να μας χαρίζει τη Χάρη και τη δύναμή Του την ανεξάντλητη, γιατί Αυτός είναι• "ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός". 
Ας κλίνουμε ευλαβικά "γόνυ καρδίας" και ας παρακαλέσουμε τον Θεό η ζωή μας να είναι μια αδιάκοπη Πεντηκοστή, πλούσια σε καρπούς Αγίου Πνεύματος. 
"Βασιλεύ Ουράνιε, Παράκλητε, το Πνεύμα της αληθείας, ελθέ και σκήνωσον εν ημίν". 
Ο ΒΡΥΟΥΛΩΝ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου