2/29/2020

Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ ΙΩΣΗΦ (ΦΩΤΟ)


Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο της Τυρινής, 29.2.2020, στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μπουένος Άιρες Αργεντινής, η ενθρόνιση του από Πατάρων νέου Μητροπολίτου Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ, με τη συμμετοχή άλλων Αρχιερέων και πιστού λαού, αλλά και παραγόντων της τοπικής κοινωνίας. 
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ενώ παρέστησαν από την Ελλάδα ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος. 
Το εσπέρας της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ., έγινε δεξίωση στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Μπουένος Άιρες, ενώ αύριο, Κυριακή της Τυρινής, 1η Μαρτίου τρ. έ., στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο, που θα λάβει χώρα στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΧΟΡΟΣΤΑΤΗΣΕ ΣΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΙ ΤΗ 80ή ΕΠΕΤΕΙΩ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΟΥ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)



Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σήμερα Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020, χοροστάτησε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά τον Εσπερινό επί τη 80ή επετείῳ των γενεθλίων Του.   
Ο Πατριάρχης δέχθηκε τις ευχές των Αρχιερέων του Θρόνου, των κληρικών της Πατριαρχικής Αυλής και πολλών πιστών, οι οποίοι κατέκλυσαν τον Πατριαρχικό Ναό.
Ο Παναγιώτατος, ευχαρίστησε στην ομιλία Tου όλους τους παρευρισκόμενους, για την ημέρα σταθμό της επίγειας ζωής Του, για τον κόπο που έκαναν να μεταβούν έως το «αστραπόμορφο Φανάρι το οποίο μιλάει δια της σιωπής, της γλώσσας του μέλλοντος αιώνος», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Αρχικά αναφέρθηκε στην πορεία του από τη γέννηση Του στο νησί της Ίμβρου έως και την άνοδο Του στον Πατριαρχικό Θρόνο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον πνευματικό Του πατέρα, μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μελίτωνα Χατζή και τον προκάτοχό Του, Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο, τον οποίο διέκριναν, όπως τόνισε, η ανεξικακία, η γνησιότητα και η αυθεντικότητα.
Στη συνέχεια έκανε έναν ενδεικτικό απολογισμό της μακράς Πατριαρχικής Του πορείας, τονίζοντας τις ιδιαίτερες πρωτοβουλίες που έλαβε κατά καιρούς, αλλά και τις ιδιαίτερες ευαισθησίες που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια στη καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης. Τόνισε ιδιαίτερα τα συνέδρια που έχει συμμετάσχει όλα αυτά τα χρόνια, με αναφορά στα πρόσφατα και Νταβός και Αμπού Ντάμπι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως με την συμμετοχή του «το μόνο που προσπαθήσαμε ήταν να κάνουμε ακουστή την φωνή της Ορθοδοξίας».
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα πως «με την χάριν του Θεού η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία θα επιβιώσει εδώ στην Μητρόπολη του Γένους μέχρι της συντελείας του κόσμου».

Του Πατριάρχη μας…/ Της Γέννησής Σου η Μέρα


Του Πατριάρχη μας…

Της Γέννησής Σου η Μέρα


«Κάπου ανάμεσα Τρίτη και Τετάρτη πρέπει να παράπεσε η αληθινή σου μέρα»
(Ο. Ελύτης, Μαρία Νεφέλη)


Κάπου στο τέλος του Φλεβάρη και στου Μάρτη την αρχή,
μέρα πολύτιμη και ξέχωρη απ’ τις άλλες,
κρυμμένη είναι καλά μέσα στου χρόνου το σκοτάδι.
Και σπάνια, στους τέσσερις ενιαυτούς μία φορά,
βγαίνει και λούζεται με θείο φως…

Σαν δώρο φλεβαριάτικο στου χρόνου την ισορροπία
Συμπλήρωμα ιαματικό στο κούρσεμα του μήνα
και στις κλεμμένες μέρες του αντίβαρο χαράς…

Μέσα σε τέτοιας σπάνιας μέρας την αυγή
τα μάτια Σου ευλογήθηκες να ανοίξεις,
μες στην φωτοχυσία της το πρώτο Σου είδες φως
κι η πρώτη κούρνια  Σου αυτή η μονάκριβη ρωγμή του χρόνου…

Για αυτό κι απ’ τον Πανάγαθο ορίστηκε
σπάνια φωταψία να ακτινοβολείς
κι η ύπαρξή Σου η εκλεκτή να έχει χάρη κι αγιοσύνη.

Στα άγια χέρια Σου, κλωνάρια ανθισμένης μυγδαλιάς,
τα Τίμια Δώρα να κομίζεις του Θεού,
τις «κουρσεμένες μέρες» μας αντίδωρα άγια
να μας επιστρέφεις και να μας στέργεις με ευλογίες και ευχές.

Ολόρθος να πορεύεσαι Πανσθενουργός 
και τη δική Σου να χαράζεις τη βαθιά ρωγμή
απ’ της Ορθοδοξίας την κορφή μες στου καιρού την ιστορία…


Όλγα Μούσιου Μυλωνά
Εκπαιδευτικός, Δρ. Διδακτικής της Νεοελληνικής Γλώσσας

ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΩ / ΕΞΙ ΠΡΟΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΑ


π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

ΕΞΙ ΠΡΟΑΝΑΣΤΑΣΙΜΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΑ

Βαρθολομαίω

Μια λύπη χρυσή
τα αίματα σφουγγίζει
των Προπατόρων
μυρωδίες της Λαμπρής
κακοθανατισμένες.

Χλοΐζει ο νους
κι ώς τις ρίζες των οστών
μαίνονται μάχες.
Μιλάς σα να σωπαίνεις
γελάς σα να πεθαίνεις.

Εν πρώτοις Μόνος
ορθογράφος της Χαράς
και των Χαρίτων
τ’ αποστηθίζεις όλα
τα θρυλούμενα νερά.

Ανεμοδείχτης
οιωνίζεσαι πουλιά
πάνω απ’ την Πόλη
και δηλοίς τα Έσχατα.
Ξέρεις Χρόνος τι εστί.

Στ’ ακροκέραμα
φωνήεντα συμφωνούν
τα Ονόματα
ευσυγκίνητα πολύ
ενώ εσύ ορθρίζεις.

Ολοξάγρυπνος
λόγω πολλών Ολίγων
Φανάρι ανάβεις
να 'χει φως η Μαρία
που θηλάζει το Παιδί.

Από τη συλλογή Ο Αρχαίος Αγροφύλαξ (εκδ. Γαβριηλίδης, 2007)

ΓΙΑ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ

Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ.
Θεόδωρος Καλμούκος

Σήμερα Σάββατο 29 Φεβρουαρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει την επέτειο των γενεθλίων του και γίνεται 80 ετών. Του στέλνουμε τις πλέον θερμές ευχές και εγκάρδιες προσρήσεις μας για Ετη Πολλά και Θεοβλόγητα, γεμάτα σιδηρά κατ’ άμφω υγεία. 
Κι αυτή δεν είναι μία συνηθισμένη και τυπική ευχή, αλλά θερμή προσευχή εκ βαθέων ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να ζήσει πολλά έτη, διότι οι καιροί μας βοούν και χρειάζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία την οραματική, δυναμική, σταθερή και Θεοδρόμο Πατριαρχία του. 
Δίνει καθημερινή μάχη μαζί με τους ιεράρχες και ιερείς του Οικουμενικού Θρόνου και κρατούν τη φλόγα της Ορθοδοξίας και του Γένους αναμμένη κάτω από συνθήκες αντίξοες εντός, αλλά και εκτός των τειχών της Κωνσταντίνου Πόλεως, εκεί που ο Θεός και η Ιστορία έταξε την ύπαρξη του ορατού κέντρου αναφοράς και ενότητας της υπό τον ουρανό Ορθόδοξης Εκκλησίας. 

Η ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ (ΒΙΝΤΕΟ)


ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΜΒΡΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΤΗΝ Α.Θ.Π. ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΤΟΝ ΙΜΒΡΙΟ (2020). 

 

2/28/2020

"Πέντε προσευχές για σόλο βιολοντσέλλο & καμπάνες" για τον Πατριάρχη

φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Με αφορμή τα γενέθλια του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου (29 Φεβρουαρίου), θυμόμαστε το έργο του Φίλιππου Τσαλαχούρη Πέντε προσευχές για σόλο βιολοντσέλλο & καμπάνες, opus 77, το οποίο ο συνθέτης αφιέρωσε στον Πατριάρχη. 
Η μικρή ιστορία του έργου αυτού έχει ως εξής. 
Την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στην Αστική Σχολή Γαλατά, μία ημερίδα με θέμα «Φτώχεια και φιλανθρωπία στην Πόλη» που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Φιλανθρωπικών Αδελφοτήτων, σε συνεργασία με την Επιτροπή της Αστικής Σχολής Γαλατά και την Φιλόπτωχο Αδελφότητα Κυριών του Πέρα, με αφορμή την επέτειο των 150 ετών από την ίδρυση της τελευταίας. 
Η πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, με σημαντικές ανακοινώσεις, έκλεισε με την πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του έργου του Φίλιππου Τσαλαχούρη, που ο συνθέτης αφιέρωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για την τριπλή, τότε, επέτειό του: 50 χρόνια ιερωσύνης, 50 χρόνια από την αποφοίτησή Του από τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και τη συμπλήρωση 20 ετών στον Πατριαρχικό Θρόνο.

Στα 80στά γενέθλια του Οικουμενικού Πατριάρχου


Του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Αννόβερο Γερμανίας 
Την 29η Φεβρουαρίου 2020 η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος συμπληρώνει το ογδοηκοστό έτος της ηλικίας του. Ήδη τα ¾ της ζωής του τα έχει αφιερώσει στην διακονία της Εκκλησίας τα δε τελευταία 29 έτη ως Οικουμενικός Πατριάρχης. Όλα αυτά τα χρόνια της πατριαρχίας του χαρακτηρίζονται από την αφοσίωσή του στην Εκκλησία. Με την πίστη και την εργατικότητά του έχει αναδειχθεί: Εκκλησίας κόσμος, στύλος και εδραίωμα της αληθείας, στερέωμα της εις Χριστόν πίστεως, οικείοις ασφάλεια, δυσμαχώτατος τοις υπεναντίοις, φύλαξ πατρώων θεσμών (Μ. Βασίλειος). Έχει καταστεί τύπος των πιστών «εν λόγω, εν αναστροφή, εν αγάπη, εν πνεύματι, εν πίστει, εν αγνεία» (Α΄Τιμ. 4,12). Έχει αναδείξει την Ορθόδοξη Εκκλησία σε όλο τον κόσμο με το ενδιαφέρον του για την ειρηνική συμβίωση των ανθρώπων ως εικόνες Θεού και την ενασχόλησή του με την προστασία του περιβάλλοντος σε σημείο που ονομάζεται και αναγνωρίζεται ως ο «πράσινος» Πατριάρχης. 
Παρ’ όλες αυτές τις δραστηριότητές και αγώνες του ενώ θα έπρεπε να έχει το σύνολο των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο πλευρό του, υπάρχουν κάποιοι προκαθήμενοι με επικεφαλής τον Πατριάρχη Μόσχας, οι οποίοι επιβουλεύονται το έργο του, εποφθαλμιούν τη θέση του και αμφισβητούν τα δικαιώματά του κινούμενοι εναντίον του κατά τρόπο απρεπή και αντιεκκλησιαστικό.Τελευταία μάλιστα τόλμησαν να δημιουργήσουν και «παρασυναγωγή» την οποία, όταν είδαν ότι δεν τους έβγαιναν τα πράγματα όπως τα υπολόγιζαν, την ονόμασαν «αδελφική συνάντηση» και πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας, δήθεν με πρωτοβουλία του Πατριάρχου Ιεροσολύμων. Ήταν μια παρωδία άνευ αποτελέσματος η οποία όμως σε κάθε περίπτωση πληγώνει το Σώμα της Εκκλησίας και θυμίζει τους επισκόπους εκείνους που επιτιθέμενοι στον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο τον κατηγορούσαν λέγοντάς του: «θωπεύομεν, συ δ’ ουχί, τιμώμεν θρόνους συ δ’ ευλάβειαν». Όμως «εις μάτην εκοπίασαν». Για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ισχύει το επίσης γρηγοριανό: «Βαλλέτω με πας, πόρρωθεν ειμί τοις λίθοις ηρμοσμένος».

Αθ. Αγγελόπουλος-Εμμ. Καραγεωργούδης: Πρωτείο Τιμής, Πρωτείο Χάριτος


Δημοσιεύουμε στη συνέχεια ένα σημαντικό κείμενο του ομότιμου καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιου Αγγελόπουλου, Άρχοντος Ακτουαρίου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και του Εμμανουήλ Καραγεωργούδη, Καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Τέλος συζήτησης Γράψτε ένα μήνυμα...

ΤΟ ΑΜΜΑΝ ΔΕΝ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΕΞΑΕΤΗ ΑΚΟΙΝΩΝΗΣΙΑ ΑΝΤΙΟΧΕΙΑΣ - ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης ανέβηκε στο θρόνο του τρίτου τη τάξει παλαιφάτου Πατριαρχείου της Ανατολής, στα τέλη Δεκεμβρίου 2012. 
Μετά από ένα χρόνο και τέσσερις μήνες, στα τέλη Απριλίου του 2014, κήρυξε σε ακοινωνησία το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για το θέμα του Κατάρ, την διεκδίκηση δηλαδή της μοναδικής ενορίας που υπάρχει στην χώρα αυτή. 
Τον πρώτο καιρό έγιναν κάποιες προσπάθειες, και σε διορθόδοξο επίπεδο, για την εξεύρεση λύσης (ήδη μέσα στο 2013) και ύστερα για την άρση της ακοινωνησίας, αλλά γρήγορα εγκαταλείφθηκαν. Το σχίσμα μεταξύ των δύο Πατριαρχείων παραμένει έξι χρόνια τώρα! 
Όταν μας προέκυψε η πρόσφατη «αδελφική συνάντηση» Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Αμμάν της Ιορδανίας, με πρωτοβουλία του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεοφίλου, τη επινεύσει της Μόσχας φυσικά (για το ζήτημα της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας), θεωρείτο βεβαία η συμμετοχή του Αντιοχείας, ο οποίος στηρίζει την Ρωσική Εκκλησία στο ζήτημα αυτό, και όχι μόνο. Μάλιστα, πολλά δημοσιεύματα έβλεπαν και λύση του ζητήματος του Κατάρ, υπό το φως αυτής της συνάντησης.
Όμως, ο Αντιοχείας Ιωάννης τελευταία στιγμή ανακοίνωσε ότι δεν θα πάει στην «αδελφική συνάντηση», επικαλούμενος διάφορα, καθόλου πειστικά, επιχειρήματα. 
Στην «αδελφική συνάντηση» συζητήθηκαν κάμποσα διορθόδοξα προβλήματα της σήμερον, όπως διαβάσαμε στο σχετικό ανακοινωθέν, αλλά όχι το θέμα του Κατάρ, το οποίο είναι η αιτία της εξαετούς ακοινωνησίας Αντιοχείας – Ιεροσολύμων. 
Άραγε, τα μέλη της «αδελφικής συνάντησης» θεώρησαν έλασσον αυτό το χρονίζον ζήτημα μεταξύ δύο πρεσβυγενών Πατριαρχείων της Ανατολής; 

2/27/2020

ΜΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΚΥΝΟΠΙΑΣΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΣΤΟ ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Η Φιλαρμονική Κυνοπιαστών Κερκύρας, μετά από πρόσκληση του Ζωγραφείου Λυκείου της Κωνσταντινουπόλεως,  θα πραγματοποιήσει μια πανηγυρική συναυλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ζωγραφείου, στις 29 Φεβρουαρίου 2020 στις 13.45, προς τιμήν και με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, με αφορμή τα 80ά Του γενέθλια. 
Η συμμετοχή αυτή είναι πραγματικά ξεχωριστή γιατί είναι η πρώτη φορά που Φιλαρμονική από την Κέρκυρα θα πραγματοποιήσει συναυλία σ’ ένα χώρο σημαντικό για τον Ελληνισμό, όπως το Ζωγράφειο εκπαιδευτικό ίδρυμα, ένα από τα ιστορικά Ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργεί στην Κωνσταντινούπολη από το 1893. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος φοίτησε για δύο χρόνια στο Ζωγράφειο (Α' και Β΄ Γυμνασίου) και είναι ανακηρυγμένος με πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου, από τις 10.12.2014, επίτιμος Δημότης του Δήμου Κέρκυρας.
Παραθέτουμε στη συνέχεια το πρόγραμμα της πανηγυρικής συναυλίας. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (27 Φεβρουαρίου 2020)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐπεσκέφθη ἐν τῷ Γραφείῳ αὐτοῦ τόν Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιάκονον κ. Θεόδωρον, ᾧτινι ἐπεδαψίλευσε τάς πατρικάς Αὐτοῦ εὐχάς καί εὐλογίας ἐπί τοῖς διαγενομένοις ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ. 
* * * 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Σηλυβρίας κ. Μάξιμον, Ἐπόπτην τῆς Περιφερείας Ὑψωμαθείων, μετά τοῦ Αἰδεσιμ. Πρεσβυτέρου κ. Βασιλείου Ἰωαννίδου, Ἱερατικῶς Προϊσταμένου τοῦ Ἱ. Ναοῦ Ἁγίων Θεοδώρων Βλάγκας, καί τῆς ὑπό τήν προεδρίαν τοῦ Ἐντιμ. κ. Ἀναστασίου Χονδροπούλου Ἐκκλησιαστικῆς Ἐπιτροπῆς αὐτοῦ, κομίσαντας Αὐτῷ τόν εἰθισμένον ἄρτον, ἐπί τῇ ἐγγιζούσῃ πανηγύρει τοῦ Ἱ. Ναοῦ. 
- Τόν Θεοφιλ. Ἐπίσκοπον Ἀραβισσοῦ κ. Κασσιανόν, ἐξαιτησάμενον τάς σεπτάς Αὐτοῦ εὐχάς, ἐπί τοῖς ἐπικειμένοις ὀνομαστηρίοις αὐτοῦ. 

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΙΕΡΩΣΥΝΗ

ὑπὸ Γέροντος Χαλκηδόνος Ἀθανασίου 
 "Εἰς τὰ κατεστραμμένα 
ἱερὰ κατοικοῦν δαίμονες". 
(Ε. Jünger) 
Ἡ Ρομποτικὴ ἀναμφιβόλως εἶναι μία σπουδαία νέα ἐπιστήμη μὲ πολλοὺς καὶ ἀδιανοήτους μέχρι τοῦδε εὐεργεσίας καὶ διευκολύνσεις διὰ τὸν ἄνθρωπον εἰς διαφόρους τομεῖς. Τελευταίως ὅμως ἐμφανίζονται εἰς αὐτὴν καὶ ὁρισμέναι ἐκτροπαὶ ὅλως ἀπίθανοι, προβληματικαὶ διὰ νὰ μὴν εἴπωμεν καὶ τραγελαφικαί. 
Μεταξὺ λοιπὸν τούτων, ἀναφερτέον καὶ τὸ ὅτι ὁ νέος ἱερεὺς εἰς τὸν βουδιστικὸν ναὸν τοῦ Kyoto εἶναι ἕνα ρομπότ, ὁ Mindar!, τὸ ὁποῖον συμπεριφέρεται ὡς εἷς ἱερεὺς τοῦ Zen. Προτοῦ τοῦτ’ ἔστιν ὁμιλήσει, ὑποκλίνεται κατὰ τὰ ἐθιμικὰ τοῦ Βουδισμοῦ, τοῦθ’ ὅπερ δὲν τυγχάνει σύνηθες εἰς τὰ καθ’ ἡμᾶς, -ἴσως ὅμως νὰ τοποθετοῦν τὰς χεῖρας των εἰς τὰς τσέπας, ὡς καὶ ὑψηλόβαθμοί τινες καί "νεολαῖοι"!- καὶ ἑνώνει τὰς χεῖρας του πρὸ τοῦ στήθους. Διὰ νὰ δύναται ἀπροσκόπτως νὰ ἐκτελεῖ τὰ καθήκοντά του ἔχει μάλιστα χειροτονηθεῖ! 
"Τὸ Ρομπὸτ ὑποστηρίζει τοὺς ἱερεῖς εἰς ὅλον τὸ ἔργον τους, π.χ. εἰς τὴν ἀνάγνωσιν τῶν ἱ. κειμένων (Σούτρες), εἰς τὸ νὰ δίδει ὑποδείξεις, νὰ κηρύττει κατὰ τὴν καθηγ. Θρησκειολογίας I. Prohl. Ἐκτὸς τούτου ὁ Mindar ἀπαντᾶ εἰς ἐρωτήσεις τῶν ἐπισκεπτῶν. Διὰ τοὺς ξένους μεταφράζει τὰ κείμενά του εἰς τὴν κινεζικὴν καὶ τὴν ἀγγλικὴν γλῶσσαν. Ὁ ἱερεὺς Tensho Gotto μετὰ τοῦ Ρομπότ, ἐπιθυμεῖ κυρίως νὰ ὁμιλεῖ μὲ τοὺς νέους. Καὶ τοῦτο θὰ ἀλλάξει τὸν Βουδισμόν"1

2/26/2020

ΤΟ ΓΑΡ ΠΟΛΥ ΤΗΣ «ΑΔΕΛΦΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ» ΓΕΝΝΑ ΠΑΡΑΦΡΟΣΥΝΗ!


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Πολλά και ποικίλα θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς στο Ανακοινωθέν της «αδελφικής συνάντησης» έξι εκπροσώπων Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Αμμάν της Ιορδανίας (26-2-2020). 
Στέκομαι μόνο σε ένα: «Οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν ότι πρέπει να συγκεντρωθούν ως αδελφοί, κατά προτίμηση πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, να ενισχύσουν τους δεσμούς της ειρήνης μέσω της προσευχής και του διαλόγου. 
Οι συμμετέχοντες ελπίζουν ότι η Παναγιότητά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που κατέχει τα πρεσβεία τιμής, θα συμμετάσχει σε αυτόν τον διάλογο μαζί με τους αδελφούς του Προκαθημένους.» 
Οι αντιπροσωπείες προσβλέπουν, λοιπόν, και σε άλλη παρόμοια συνάντηση εντός του έτους, αλλά και στην συμμετοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη! 
Έχει λησμονήσει η Ρωσική Εκκλησία ότι έχει θέσει σε ακοινωνησία τρεις αδελφές της Ορθόδοξες Εκκλησίες εξαιτίας της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας, ήτοι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Εκκλησία της Ελλάδος; Καλεί σε διάλογο όταν η ίδια έχει επιβάλλει – και μάλιστα με σκληρό τρόπο – ακοινωνησία; 
Επίσης, ακοινωνησία υπάρχει μεταξύ Ιεροσολύμων και Αντιοχείας, λόγω Κατάρ. 

ΟΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΕΣ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ


ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ 
Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, θά χοροστατήσῃ ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ κατά: 
α) τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Κυριακῆς τῆς Τυρινῆς, 1ης Μαρτίου, καθ᾿ ἥν θά ἀναγνωσθῇ καί ὁ Κατηχητήριος Λόγος Αὐτοῦ, ἐπί τῇ εἰσόδῳ εἰς τήν Ἁγίαν καί Μεγάλην Τεσσαρακοστήν, 
β) τόν Α´ Κατανυκτικόν Ἑσπερινόν τῆς αὐτῆς ἡμέρας, καί ὥραν 4ην μ. μ., 
γ) τήν Ἱεράν Ἀκολουθίαν τοῦ Μεγάλου Ἀποδείπνου τῆς Καθαρᾶς Δευτέρας, 2ας Μαρτίου, καί ὥραν 2ανμ.μ., 
δ) τήν Ἱεράν Ἀκολουθίαν τοῦ Μεγάλου Ἀποδείπνου τῆς Καθαρᾶς Τρίτης, 3ης Μαρτίου, καί ὥραν 2ανμ.μ.,καί 
ε) τήν Θείαν Λειτουργίαν τῶν Προηγιασμένων Δώρων, τῆς Τετάρτης, 4ης Μαρτίου. 

Λόγος Κατηχητήριος Οικουμενικού Πατριάρχου επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής (2020)


+ Β Α Ρ Θ Ο Λ Ο Μ Α Ι Ο Σ
ΕΛΕῼ ΘΕΟΥ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ - ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΠΑΝΤΙ Τῼ ΠΛΗΡΩΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ,
ΧΑΡΙΣ ΕΙΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ,
ΠΑΡ᾿ HΜΩΝ ΔΕ ΕΥΧΗ, ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΗΣΙΣ
* * *
Εὐχαριστήριον ὕμνον ἀναπέμποντες τῷ Θεῷ τῆς ἀγάπης, εἰσερχόμεθα καί πάλιν εἰς τήν Ἁγίαν καί Μεγάλην Τεσσαρακοστήν, εἰς τό στάδιον τῶν ἀσκητικῶν ἀγώνων, τῆς νηστείας καί τῆς ἐγκρατείας, τῆς νήψεως καί τῆς πνευματικῆς ἐγρηγόρσεως, τῆς φυλακῆς τῶν αἰσθήσεων καί τῆς προσευχῆς, τῆς ταπεινώσεως καί τῆς αὐτογνωσίας. Ἄρχεται ἡ νέα εὐλογημένη προσκυνηματική πορεία πρός τό Ἅγιον Πάσχα, τό ὁποῖον «ἤνοιξεν ἡμῖν παραδείσου τάς πύλας». Ἐν Ἐκκλησίᾳ καί ὡς Ἐκκλησία, ἀτενίζοντες τόν Ἀναστάντα Κύριον τῆς δόξης, συμπορευόμεθα ἅπαντες εἰς τήν ὁδόν τῆς κατά χάριν θεώσεως, τήν ὁδηγοῦσαν πρός τά ὑπερουράνια ἀγαθά, «ἅ ἡτοίμασεν ὁ Θεός τοῖς ἀγαπῶσιν αὐτόν» (Α’ Κορ. β´, 9).
Ἐν τῇ Ἐκκλησίᾳ, ὅπου τελεσιουργεῖται «τό ἀεί μυστήριον» τῆς Θείας Οἰκονομίας, τά πάντα ἔχουν ἄσειστον θεολογικόν θεμέλιον καί ἀκραιφνῆ σωτηριολογικήν ἀναφοράν. Ἡ ἐνανθρώπησις τοῦ Θεοῦ καί ἡ θέωσις τοῦ ἀνθρώπου εἶναι οἱ πυλῶνες τῆς ὀρθοδόξου πίστεως. Πορευόμεθα πρός τόν αἰώνιον ἡμῶν προορισμόν, μέσα εἰς τήν ἀγάπην τοῦ Χριστοῦ. Ὁ Θεός ἡμῶν, ὁ «ἀεί ὑπέρ ἡμῶν», δέν εἶναι μία «ἀνωτέρα δύναμις», κεκλεισμένη εἰς τήν ὑπερβατικότητα καί τό μεγαλεῖον τῆς παντοδυναμίας καί τῆς ἁγιότητός της, ἀλλά «ὁ ἡμετέραν μορφήν ἀναλαβών» προαιώνιος Λόγος τοῦ Θεοῦ, διά νά καλέσῃ τήν ἀνθρωπότητα εἰς τήν κοινωνίαν τῆς ἁγιότητός Του, εἰς τήν ἀληθῆ ἐλευθερίαν. Ὁ ἐξ ἀρχῆς «ἐλευθερίᾳ τετιμημένος» ἄνθρωπος, καλεῖται νά ἀποδεχθῇ ἐλευθέρως τήν θείαν ταύτην δωρεάν. Εἰς τό θεανδρικόν μυστήριον τῆς σωτηρίας, ἡ συνεργία τοῦ ἀνθρώπου λειτουργεῖ καί ὡς μαρτυρία ἐν τῷ κόσμῳ περί τῆς βιωθείσης εὐεργεσίας -«τί δέ ἔχεις ὅ οὐκ ἔλαβες;» (Α’ Κορ. δ’, 7)- διά τῆς «οὑ ζητούσης τά ἑαυτῆς» ἀγάπης πρός τόν «ἀδελφόν».

Κοντός Ψαλμός…Αμμάν!



Του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Αννόβερο Γερμανίας 
Το 24ωρο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων Romfea.gr χθες βράδυ (25-2-2020) απάντησε με άρθρο του υπό τον τίτλο «Αμμάν…ο κοντόφθαλμος» στο σχόλιο μου «Αμμάν…παρενέργειες», που αναρτήθηκε στο ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
Διαβάζoντάς το είναι αλήθεια ότι γέλασα πάρα πολύ. Είναι τόσο φαιδρό αυτό το κείμενο και θεώρησα σκόπιμο να το ανεβάσω στο λογαριασμό μου στο Facebook, προκειμένου να προσφέρω κάποιες στιγμές απόλαυσης και γέλιου και σε άλλους αναγνώστες, που πιθανόν να μην διαβάζουν την Romfea.gr. Δεν κάθισα αμέσως να απαντήσω, γιατί η αλήθεια είχα άλλη σοβαρότερη δουλειά να κάνω. Το κάνω λοιπόν σήμερα ξοδεύοντας από τον πολύτιμο χρόνο μου, προκειμένου να αποδείξω ότι όχι μόνο κοντόφθαλμος δεν είμαι, αλλά αντιθέτως μπορώ να διακρίνω και μακριά και σφαιρικά σε αντίθεση με την αγαπητή Romfea.gr, και όταν χρειάζεται διαθέτουμε και χιούμορ μέχρι σημείου αυτοσαρκασμού. 
Ξεκινώ λοιπόν την μετά σχολίων και αντισχολίων αντιπαράθεσή μου με την δύσκαμπτη Romfea.gr όσον αφορά στην ανάρτηση της «Αμμάν…ο κοντόφθαλμος». 
Ξεκινώ από την φωτογραφία. Αγαπητή Romfea.gr, με την φωτογραφία αυτή με αδικείς κατάφορα. Είμαι που είμαι κοντός με παρουσιάζεις και με πρόσωπο τερατώδες. Αν ψάχνατε στο διαδίκτυο καλώς ή κακώς, θα βρίσκατε πάρα πολλές φωτογραφίες μου. Ή ας ζητούσατε από εμένα εν τέλει. Πώς θα με βρίσκατε; Φαντάζομαι πως εύκολα θα μπορούσατε να βρείτε στοιχεία επικοινωνίας με εμένα. Εκτός αυτού όμως το e-mail μου πρέπει να το έχετε στο αρχείο σας. Θυμάστε κάπου εκεί μεταξύ 14 και 15 Δεκεμβρίου 2011 που είχατε αναρτήσει κείμενο με τίτλο «Είναι η romfea.gr κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου;». Σας είχα απαντήσει τότε και την απάντησή μου σας την είχα στείλει 2-3 φορές με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, όμως εσείς την αγνοήσατε, πιστεύω ότι στο αρχείο σας θα υπάρχει και θα μπορούσατε να βρείτε επομένως την ηλεκτρονική μου διεύθυνση. Όμως μην ασχολούμαστε τόσο για μια ατυχή φωτογραφία. 
Πάμε παρακάτω. Αντιπαρέρχομαι την ειρωνική αναφορά για μεγάλο «ανάστημα» του Οικουμενικού Πατριαρχείου, απλό μέλος και παιδί της Μητέρας Εκκλησίας είμαι και τίποτε άλλο. Χαίρομαι όμως που αναφέρεστε αυτή τη φορά στην Αυτοκέφαλο Εκκλησία της Ουκρανίας, όπως άλλωστε είναι και το σωστό.

ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΣΑΜΠΕΖΥ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ (ΦΩΤΟ)


Ὀρθόδοξο Κέντρο τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου Σαμπεζύ Γενεύης 
Β΄Διεθνές Ἐπιστημονικό Συμπόσιο μέ θέμα 
«Ἡ Προστασία τῆς Δημιουργίας-Διάλογος Πίστης και Γνώσης» 
 20-22 Φεβρουαρίου 2020 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 

Τό Β´ διεθνές Ἐπιστημονικό Συμπόσιο, μέ θέμα: “Ἡ προστασία τῆς Δημιουργίας, Διάλογος πίστεως και γνώσεως”, πραγματοποιήθηκε, μέ τή σεπτή προτροπή καί εὐλογία τῆς Α.Θ.Π. τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου Βαρθολομαίου, στό Ὀρθόδοξο Κέντρο τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου (Σαμπεζύ Γενεύης, 20-22 Φεβρουαρίου 2020), μέ τη συμμετοχή ἐξεχόντων ἐκπροσώπων τῆς Ἐπιστήμης καί τῆς Θεολογίας γιά τήν κοινή προσέγγιση ἤ καί ἀξιολόγηση τῶν νεωτέρων Ἐπιστημονικῶν θεωριῶν γιά τήν ἀρχή, τή διαστολή καί τή λειτουργική συνοχή τοῦ κοσμικοῦ Σύμπαντος, εἰδικότερα δέ γιά τό πλανητικό σύστημα, στό ὁποῖο ἀνήκει καί ἡ γῆ. 
Βασικοί ἄξονες τῶν ἐμπεριστατωμένων ἐπιστημονικῶν εἰσηγήσεων ἦσαν τά ἐπιστημονικά πορίσματα τῆς πειραματικῆς ἔρευνας στό Εὐρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικῶν Ἐρευνῶν τῆς Γενεύης(CERN), τόσο γιά τήν “Οἰκολογία τοῦ Διαστήματος”, ὅσο καί γιά τήν ἀξιολόγηση τῶν ἐπιστημονικῶν αὐτῶν ἀνακαλύψεων ἤ θεωριῶν, ὑπό τήν προοπτική μάλιστα καί τῆς ἰουδαιοχριστιανικῆς παραδόσεως τής Γενέσεως γιά τήν δημιουργία τοῦ ἀνθρώπου καί τοῦ κόσμου.
Οἱ ἐκπρόσωποι τῆς Ἐπιστήμης ἔγκριτοι καθηγητές καί ἐρευνητές (Εὐάγγελος Γαζῆς, Κανάρης Τσίγκανος, Maurizio Bona κ.ἄ.) παρουσίασαν, μέ ἐντυπωσιακή περιγραφική καί εἰκονική προβολή τῶν πειραματικῶν αὐτῶν ἀξιόπιστων πορισμάτων γιά τήν ἀρχή τῆς διαστολῆς τοῦ κοσμικοῦ Σύμπαντος τῶν νεωτέρων σχετικών Ἐπιστημονικῶν θεωριῶν, μέ κύριο μάλιστα ἄξονα τή “Σωματιδιακή Φυσική” καί τά “Πειράματα” στό CERN. Πράγματι, οἱ εὐεργετικές συνέπειες τῶν “Πειραμάτων” αὐτῶν ἦσαν σημαντικές καί πολύτιμες ὄχι μόνο γιά τόν λόγο ἤ τόν τρόπο προστασίας τοῦ Οἰκοσυστήματος τοῦ ἀνθρώπου, ἀλλά καί γιά τήν προστασία τῆς ἴδιας τῆς ζωῆς τοῦ ἀνθρώπου καί τοῦ κόσμου στό κοσμικό Σύμπαν. 

ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΘΕΟΦΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΔΕΛΦΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ" ΣΤΟ ΑΜΜΑΝ


Απαντητικό Γράμμα της Α.Θ.Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου πρός την Α. Θ. Μακαριότητα τον Πατριάρχην Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλον (25 Φεβρουαρίου 2020)

Ἀριθμ. Πρωτ. 190

Μακαριώτατε καί Ἁγιώτατε Πατριάρχα Ἱεροσολύμων καί πάσης Παλαιστίνης, ἐν Χριστῷ τῷ Θεῷ λίαν ἀγαπητέ καί περιπόθητε ἀδελφέ καί συλλειτουργέ τῆς ἡμῶν Μετριότητος κύριε Θεόφιλε, τήν Ὑμετέραν γερασμίαν Μακαριότητα ἀδελφικῶς ἐν Κυρίῳ κατασπαζόμενοι, ὑπερήδιστα προσαγορεύομεν.
Δεχθέντες ἔναγχος καί μετά χαρᾶς τήν Ὑμετέραν ἐξ Ἀρχιερέων ἀντιπροσωπείαν εἰς τάς αὐλάς τῆς ἐν Κωνσταντινουπόλει Μεγάλης τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας ἔσχομεν τήν εὐκαιρίαν τῆς διεξοδικῆς μετ᾿ αὐτῆς συνεργασίας, παρουσίᾳ τῶν μελῶν τῆς περί ἡμᾶς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου, καθ᾿ ἥν, σύν τοῖς ἄλλοις, ἀνεγνώσθησαν καί ἐπεξηγήθησαν ὑπό τῶν ἐκπροσώπων Ὑμῶν τά ὑπ᾿ ἀριθμ. Πρωτ. 93 καί ἀπό 31ης Ἰανουαρίου ἐ.ἔ. ἀδελφικά πρός ἡμᾶς Γράμματα τῆς Ὑμετέρας Θειοτάτης Μακαριότητος.
Διά τῶν μετά χεῖρας Γραμμάτων ἡμῶν, ἐπί πλέον τῶν μετ᾿ ἀδελφικῆς εὐθύτητος κατατεθέντων εἰς τά ὑπ᾿ ἀριθμ. Πρωτ. 900 καί ἀπό 26ης Δεκεμβρίου παρελθόντος ἔτους ὅμοια, σπεύδομεν ἐν ἀφελότητι καρδίας, ἵνα ἐκθέσωμεν Ὑμῖν τά ὡς κάτωθι:
Τυγχάνει ἐμφανής, καίτοι ἀνομολόγητος καί ἐν τοῖς δυσίν Ὑμετέροις Γράμμασι, τόσον ἡ οὐχί αὐτοπροαίρετος διάθεσις Ὑμῶν διά τήν σύγκλησιν μιᾶς, κατά τό δυνατόν, πανορθοδόξου συσκέψεως ἐν Ἀμμάν τῆς Ἰορδανίας, ὅσον καί ὁ σκοπός αὐτῆς, παρ᾿ ὅλην τήν προσπάθειαν ἐμφανίσεώς της μετ᾿ εὐρυτέρου δῆθεν θεματολογίου. Πέραν τοῦ ἀνιστορήτου καί ἱεροκανονικῶς ἀμαρτύρου πλαισίου τῆς, μακράν τῆς εὐχαριστιακῆς, ἀφετηρίας μιᾶς τοιαύτης προσπαθείας, τυγχάνει, ὡς καί προεσημειώσαμεν, ὅλως προβληματική ἡ ἐκκίνησις τηλικαύτης διαδικασίας ἄνευ τῆς στοιχειώδους ἐξετάσεως τοῦ κόστους καί τοῦ ὀφέλους τοῦ ἐγχειρήματος εἰς τό Σῶμα τῆς Μιᾶς, Ἁγίας, Καθολικῆς καί Ἀποστολικῆς Ἐκκλησίας.

2/25/2020

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (25 Φεβρουαρίου 2020)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 
Ἡ Α.Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν: 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Δωδώνης κ. Χρυσόστομον, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ Ἐντιμ. κ. Διονυσίου Μελίτα, Ἐπιχειρηματίου, ἐκ Ζακύνθου. 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Νεαπόλεως καί Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβαν. 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Δράμας κ. Παῦλον, συνοδευόμενον ὑπό τοῦ Ἐντιμ. κ. Εὐθυμίου Παπαδοπούλου. 
- Τόν Σεβ. Μητροπολίτην Σικάγου κ. Ναθαναήλ. 

ΑΜΜΑΝ... ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ


Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη
Αννόβερο Γερμανίας
«Κληρικός του Επιφανίου λειτούργησε σε Καθολικό Ναό των Ιεροσολύμων». 
Με αυτό τον πομπώδη τίτλο προσπαθεί η ιστοσελίδα «ΡΟΜΦΑΙΑ» να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις για τον εν λόγω κληρικό και κατ’ επέκταση για την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. 
Δεν μας ξαφνιάζει βέβαια το γεγονός διότι η εν λόγω ιστοσελίδα προσφέρει αφειδώς την στήριξή της στο Πατριαρχείο Μόσχας, πολεμώντας ευθέως ή πλαγίως το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Και μόνο στον τίτλο που χρησιμοποιεί φαίνονται ξεκάθαρα οι «αγαθές» προθέσεις της. Αμφισβητώντας ευθέως την ύπαρξη της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας και συνεπώς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο που την εκχώρησε, κάνει λόγο για κληρικό του Επιφανίου. Όχι ότι είναι απαραιτήτως κακό αυτό, αλλά η ιστορική πλέον αλήθεια είναι ότι πρόκειται για κληρικό της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο οποίος λειτούργησε σε Ρωμαιοκαθολικό και όχι Καθολικό Ναό των Ιεροσολύμων. Και προφανώς τέλεσε Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες. 

ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΕΠΙ ΤΗ 80ή ΕΠΕΤΕΙΩ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΟΥ


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Πάνσεπτος Πατριαρχικός Ναός 
Ἡ Μεγάλη Πρωτοσυγκελλία δηλοῖ διά τοῦ παρόντος ὅτι ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης ἡμῶν, τό Σάββατον, 29ην τ.μ. Φεβρουαρίου, καί ὥραν 4:00 μ.μ., θά χοροστατήσῃ κατά τόν Ἑσπερινόν διά νά εὐχαριστήσῃ καί δοξολογήσῃ τόν δωρεοδότην Θεόν ἐπί τῇ ἀγομένῃ τήν ἡμέραν ἐκείνην 80ῇ ἐπετείῳ τῶν γενεθλίων Αὐτοῦ, καλοῦνται δέ οἱ βουλόμενοι ὅπως προφρόνως προσέλθουν καί ἑνώσουν τάς προσευχάς των διά τήν ἄνωθεν ἱκάνωσίν Του εἰς τήν περαιτέρω συνέχισιν τῆς πρωθιεραρχικῆς διακονίας Του πρός τήν Ἐκκλησίαν καί τό Γένος.

2/24/2020

ΣΚΟΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΕΒΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΑΔΕΛΦΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ" ΣΤΟ ΑΜΜΑΝ - ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΠΟΛΩΝΙΑ;


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Σκότος και έρεβος καλύπτει την επικείμενη «αδελφική συνάντηση» Ορθοδόξων προκαθημένων και αντιπροσωπειών Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Αμμάν της Ιορδανίας, που συγκαλείται με πρωτοβουλία του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεοφίλου, με αφορμή το ζήτημα της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας. 
Οι Εκκλησίες που θα συμμετάσχουν (Ιεροσολύμων, Ρωσίας, Σερβίας, Τσεχίας και Σλοβακίας, Ρουμανίας και Πολωνίας) δεν αναφέρουν τίποτα στα διαδικτυακά μέσα τους για την συνάντηση που υποτίθεται πως αρχίζει αύριο, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020. 
Επίσης, τα ΜΜΕ της Ιορδανίας δεν έχουν την παραμικρή αναφορά, κι αυτό προκαλεί πολλά ερωτηματικά. 
Πληροφορίες του «Φως Φαναρίου» αναφέρουν πως η αντιπροσωπεία της Εκκλησία της Πολωνίας μάλλον δεν θα συμμετέχει, τελικά, στην συνάντηση του Αμμάν. Μένει να το δούμε…

Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ 45ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ (ΦΩΤΟ)


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
ΙΕΡΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ 
Σεμνοπρεπῶς καί ἱεροπρεπῶς, ἑορτάσθηκε ἀπό τήν Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, κατόπιν ὁμοφώνου Ἀποφάσεώς Της, ἡ ἐπέτειος τῆς συμπληρώσεως σαράντα πέντε ἐτῶν Ἀρχιερατικῆς Διακονίας τοῦ Σεβασμιωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Εἰρηναίου, Προέδρου τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης (23 Φεβρουαρίου 1975 – 23 Φεβρουαρίου 2020). 
Συγκεκριμένα, τό πρωΐ τῆς Κυριακῆς, 23ης Φεβρουαρίου 2020, τελέσθηκε Συνοδική Θεία Λειτουργία στόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Ἁγίου Μηνᾶ Ἡρακλείου, στήν ὁποία ἔλαβαν μέρος οἱ Σεβ. Μητροπολίτες τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης καί οἱ Θεοφ. Ἐπίσκοποι Ἀπαμείας κ. Παΐσιος, ὁ ὁποῖος καί χοροστάτησε στήν ἀκολουθία τοῦ Ὄρθρου, Κνωσοῦ κ. Πρόδρομος, Εὐμενείας κ. Εἰρηναῖος καί Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός. 
Τό Οἰκουμενικό Πατριαρχεῖο καί τόν Παναγιώτατο Οἰκουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαῖο ἐκπροσώπησαν ὁ Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Αὐστραλίας κ. Μακάριος καί ὁ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιάκονος κ. Θεόδωρος. 


Πρό τῆς ἀπολύσεως τῆς Θείας Λειτουργίας, ὁ Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπος Αὐστραλίας κ. Μακάριος ὁμίλησε σχετικῶς ἀναγνώσας καί κατάλληλον τῇ περιστάσει Πατριαρχικόν Γράμμα, τό ὁποῖον καί ἐπέδωκε εἰς τόν Τιμώμενον Πρωθιεράρχην τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης, κομίσας τήν ἀγάπην καί τήν στοργήν τῆς Μητρός Ἐκκλησίας καί τοῦ Σεπτοῦ Προκαθημένου Αὐτῆς. 

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ


Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον 
Ἐπέστρεψεν ἡ Α.Θ.Παναγιότης 
Σήμερον Δευτέραν, 24ην Φεβρουαρίου (2020), ἡ Α.Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος ἐπέστρεψε διά τῶν Τουρκικῶν Ἀερογραμμῶν ἐκ τῆς πόλεως Salzburg τῆς Αὐστρίας, εἰς τήν περιοχήν τῆς ὁποίας διῆλθε μίαν ἑβδομάδα διακοπῶν, συνοδευόμενος ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Αὐστρίας κ. Ἀρσενίου, τοῦ Ἱερολ. Πατριαρχικοῦ Διακόνου κ. Ἰακώβου Krochak, τοῦ Ἐντιμ. κ. Παναγιώτου Γραφιαδέλη, ἐκ τῶν γραμματέων τῶν Πατριαρχείων, καί συγγενῶν Αὐτοῦ ἐκ Γαλλίας. 
Ἐπίτροπος Αὐτοῦ κατά τήν ἀπουσίαν Του ἦτο ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Ἀπόστολος, ὅστις καί Τόν ὑπεδέχθη ἐν τῷ ἀεροδρομίῳ τῆς Πόλεως ὁμοῦ μετά τοῦ Πανοσιολ. Μ. Πρωτοσυγκέλλου κ. Ἀνδρέου.

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΡΕΩ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΟΝΤΟΣΚΑΛΙΟΥ (ΦΩΤΟ)


Με μεγάλη επιτυχία, κέφι και χαρά πραγματοποιήθηκε και εφέτος η Αποκριάτικη Εκδήλωση του Μορφωτικού Συνδέσμου Υψωμαθείων και της Κοινότητας Κοντοσκαλίου στη μεγάλη και ευρύχωρη Αίθουσα της Κοινότητας. 
Το πρωΐ της Κυριακής της Απόκρεω, 23ης Φεβρουαρίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίας Κυριακής Κοντοσκαλίου, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου. Επηκολούθησε το εόρτιο γεύμα, στο οποίο συμμετείχαν ο εκπρόσωπος του Σεβ. Πατριαρχικού Επιτρόπου Πανοσιολ. Διάκονος κ. Βοσπόριος, Αρχιερείς, Άρχοντες Οφφικίαλοι και πολλοί πιστοί απο την Πόλη και το εξωτερικό. 
Προ του γεύματος, οι νεαροί βλαστοί του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Κοντοσκαλίου παρουσίασαν εόρτιο πρόγραμμα. Για την οργάνωση της εκδήλωσης εκφράζονται ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Κοινότητας Εντιμ. κ. Αναστάσιο Χονδρόπουλο, στον Εντιμ. κ. Στυλιανό Γκιουλγκιούν, Πρόεδρο του Μορφωτικού Συνδέσμου Υψωμαθείων και στις κυρίες του Συνδέσμου.

2/23/2020

ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ Η ΙΕΡΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΥ (ΦΩΤΟ)


Του Αριστείδη Βικέτου 
«Εν πληθούση Εκκλησία» στον ιστορικό ιερό ναό των Αγίων Βουκόλου και Πολυκάρπου η ανασυσταθείσα το 2016 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Μητρόπολη Σμύρνης και η Ορθόδοξη Κοινότητας της τίμησαν σήμερα με πάσα λαμπρότητα την μνήμη του του Πολιούχου της πρωτεύουσας της Ιωνίας, Αγίου Πολυκάρπου. Ο Άγιος Πολύκαρπος, ο οποίος τιμάται επίσης από την Καθολική και Αγγλικανική Εκκλησία υπήρξε ο δεύτερος- πρώτος ήταν ο Άγιος Βουκόλος- Επίσκοπος Σμύρνης.  
Το πρωί τελέστηκε Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης, Συμεών, και συλλειτουργούντων του Μητροπολίτου Σμύρνης, Βαρθολομαίου, και του Επισκόπου Ευδοκιάδος, Αμβροσίου. 
Ο ναός ήταν κατάμεστος. Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος, Αργυρώ Παπούλια, η οποία ανέγνωσε το «Σύμβολο της Πίστεως», ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Αιγάλεω Σταύρος Κουτούλιας, καθηγητές και φοιτητές,, που πήραν μέρος στο Διεθνές Συνέδριο για τον Άγιο Πολύκαρπο. 

Η ΕΡΤ θα συνεχίσει να «κόβει» το Οικουμενικό Πατριαρχείο;


Νικολάου Μαγγίνα 
Ένα ερώτημα που ταλανίζει σταθερά μεγάλο μέρος τηλεθεατών, είναι το εάν η ΕΡΤ θα συνεχίσει να «κόβει» το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τον «ανορθόδοξο» τρόπο που έπραξε. 
Τον Ιανουάριο είχαμε αναφερθεί στην ΕΡΤ που «έκοψε» τις ζωντανές μεταδόσεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, από την Κωνσταντινούπολη. Έτσι, στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, δεν μετέδωσε τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων. 
Αποτελεί πεποίθησή μου ότι όλη αυτή η αρνητική στάση υπαγορεύεται από την αντιπατριαρχική διάθεση κάποιων παραγόντων της ΕΡΤ και όχι μόνο. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ (21-23 Φεβρουαρίου 2020)

φωτό: Yani Kayakoparan

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις
Ἡ Α. Σεβασμιότης, ὁ Πατριαρχικός Ἐπίτροπος, Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Ἀπόστολος: 
α) ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, κατά τόν Ἑσπερινόν τῆς Παρασκευῆς, 21ης Φεβρουαρίου, καί κατά τήν Θ. Λειτουργίαν τοῦ Σαββάτου τῶν Ψυχῶν, 22ας ἰδίου, ἐν τῷ τέλει τῶν ὁποίων ἐτέλεσε τό εἰθισμένον Τρισάγιον ὑπέρ ἀναπαύσεως τῶν ψυχῶν πάντων τῶν ἀπ’ αἰῶνος κεκοιμημένων Ὀρθοδόξων Χριστιανῶν, μνημονεύσας κατ’ ὄνομα τούς ὑπέρ ὧν προσεκομίσθησαν τά κόλλυβα, και 
β) ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, κατά τόν Μ. Ἑσπερινόν τοῦ Σαββάτου, 22ας Φεβρουαρίου, καί κατά τήν Θ. Λειτουργίαν τῆς Κυριακῆς τῆς Ἀπόκρεω, 23ης ἰδίου, καθ’ ἥν παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Μύρων κ. Χρυσόστομος καί Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος, Ἄρχοντες Ὀφφικιάλιοι, καθώς καί πιστοί ἐντεῦθεν καί ἐκ τοῦ ἐξωτερικοῦ. 
* * *

Ψυχοσάββατο και Εσπερινός του Αγίου Πολυκάρπου στην Σμύρνη (ΦΩΤΟ)


Του Αριστείδη Βικέτου 
Για τις ψυχές των αναπαυθέντων στην γη της Ιωνίας δεήθηκαν χθες (22-2-2020) Ψυχοσάββατο στο Ορθόδοξο Κοιμητήριο Σμύρνης, που δημιουργήθηκε μετά το 1930 στον Κουκλουτζά, οι Μητροπολίτες Νέας Σμύρνης Συμεών και Σμύρνης Βαρθολομαίος. Τέλεσαν τρισάγιο και ευλόγησαν τα κόλλυβα. 
Ανάμεσα στα μνήματα είναι του Ιωάννη Π. Πετρίδη, ο οποίος ήταν Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος και κοιμήθηκε το 1942 και του Αρχιμανδρίτη Δοσίθεου Κλάδη, ο οποίος κοιμήθηκε το 1953. 

2/22/2020

ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΜΜΑΝ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Μετά και την αποψινή άρνηση του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη να συμμετάσχει στην «αδελφική συνάντηση» Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Αμμάν της Ιορδανίας την προσεχή Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, ο χάρτης διαμορφώνεται ως εξής: 
Δύο μόνο Ορθόδοξοι Προκαθήμενοι ανταποκρίνονται στην πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου: ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος και ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας Ραστισλάβ. 
Ο ίδιος ο Ιεροσολύμων, ως ο καλών, και ο Μόσχας Κύριλλος ως ο …εγκαλών (και άμεσα ενδιαφερόμενος), δεν λογίζονται. Οι Εκκλησίες Ρουμανίας και Πολωνίας θα αποστείλουν αντιπροσωπεία. Μιλάμε, λοιπόν, για μια «αδελφική συνάντηση» μόλις έξι Ορθοδόξων Εκκλησιών, από τις δεκαπέντε (γιατί ναι, η Ουκρανία είναι πλέον Αυτοκέφαλη). 
Στην Ελλάδα κάποιοι …πανηγύριζαν ότι «Πρώτος της Ορθοδοξίας την 25ην Φεβρουαρίου θα είναι ο Πατριάρχης Αντιοχείας» (Εφημ. Ορθόδοξος Τύπος, 21-2-2020). Τελικά, πρώτος θα είναι μόλις ο τέταρτος, δηλ. ο Ιεροσολύμων! 
Είναι σίγουρο, τελικά, πως αυτή η Αμμανοσυνάντηση θα μείνει στην ιστορία! 
Θα λείπουν οι προκαθήμενοι τριών πρεσβυγενών Πατριαρχείων της Ανατολής (Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας και Αντιοχείας), αρνούμενοι την πρόσκληση – άρα και την διαμεσολάβηση για την «επίλυση του Ουκρανικού» - του τέταρτου τη τάξει! 
Κάποιοι «κανονολόγοι» που έσπευσαν να επιχειρηματολογήσουν ότι μπορεί να γίνει «Σύνοδος» χωρίς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ότι έχει γίνει και στο παρελθόν και άλλα τέτοια φληναφήματα, μπορούν να μας πουν αν έχει γίνει «Σύνοδος», ή έστω «αδελφική συνάντηση», μόνο από και με έναν Προκαθήμενο Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου; 
Κάποιοι που πανηγύριζαν ότι εννέα Εκκλησίες θα πάνε στο Αμμάν, τώρα τι θα βρουν να ψελλίσουν; 
Ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος χρεώνεται ήδη την παταγώδη αποτυχία του αστείου εγχειρήματός του.
Έστω την υστάτη ώρα ας κάνει πίσω για να γλυτώσει την γελοιοποίηση και την αδέκαστη κρίση της ιστορίας.

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΑΠΟΨΕ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΟΥΚΟΛΟ ΣΜΥΡΝΗΣ (ΦΩΤΟ)

φωτογραφίες: Αριστείδης Βικέτος 

Στον ιστορικό Ναό του Αγίου Βουκόλου Σμύρνης τελέστηκε απόψε, Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, επί τη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου, Επισκόπου Σμύρνης. 
Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, συγχοροστατούντος του οικείου ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.