________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/26/2011

Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΙΛΗΤΟΥΠΟΛΕΩΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ


Την περασμένη Κυριακή 20 Φεβρουαρίου στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Ρέντφερν του Σίδνεϋ, χειροτονήθηκε ο πρώτος αυστραλογεννημένος Επίσκοπος της Εκκλησίας της Αυστραλίας και ο πρώτος απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, που εκλέγεται σε αρχιερατικό αξίωμα.

Ο Επίσκοπος Μιλητουπόλεως Ιάκωβος (Τσιγκούνης), ο οποίος εξελέγη παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την συνεδρία της 11ης Ιανουαρίου 2011, ως βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού.

Την χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός, συμπαραστατούμενος από τους βοηθούς Επισκόπους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Δέρβης Ιεζεκιήλ, Απολλωνιάδος Σεραφείμ και Δορυλαίου Νίκανδρο.

Απευθυνόμενος κατά την ώρα της χειροτονίας προς τον νέο Επίσκοπο ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας είπε μεταξύ άλλων:

“Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, μετά του Προκαθημένου αυτού Βαρθολομαίου και των λοιπών ιεραρχών, απέβλεψαν εις την αξίαν την πνευματικήν την οποία υπέδειξα ότι εκπροσωπείς ανά πάσει τη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και ανταπεκρίθησαν εις την πρότασίν μου, όχι μόνο να σε ανυψώσουν εις τον βαθμό της αρχιεροσύνης εκλέγοντάς σε παμψηφεί, αλλά και δίδοντάς σου τον τίτλο τον οποίον η ταπεινότης μου έφερε μέχρι να εκλεγώ Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας.

Αφ' ενός μεν το όνομα Ιάκωβος του Αγίου Γέροντός μου Μητροπολίτη Ικονίου, αφ' ετέρου δε ο τίτλος Μιλητουπόλεως σε δένουν διά παντός με την ταπεινότητά μου. Νυχθημερόν θα προσεύχομαι να μας στηρίζει ο Θεός, το αυτό παρακαλώ να πράττεις κι εσύ μετά των λοιπών συνεπισκόπων ενταύθα, των πρεσβυτέρων, των διακόνων, των μοναχών και μοναζουσών.

... Είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου, διότι Άξιος εδείχθης. Άξιος και υπεράξιος της αγάπης και εμπιστοσύνης μας και της ανυψώσεώς σου εις τον τρίτον βαθμόν της κατά Θεόν ευθύνης. Αμήν”.

Ο νέος Επίσκοπος γεννήθηκε και ανδρώθηκε στο Σίδνεϊ. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1993 από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό, υπηρέτησε επί εξαετία ως αρχιδιάκονός του και παράλληλα διετέλεσε Επιμελητής της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ανδρέου μέχρι το 2001.
Το 2002 μετετέθη στη Μελβούρνη, διορισθείς Ιερατικώς Προϊστάμενος στην Κοινότητα Αγίων Αναργύρων Oakleigh, καθώς και στα Γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, κοντά στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δέρβης Ιεζεκιήλ, όπου υπηρέτησε μέχρι της εις Επίσκοπον εκλογής του.

Η χειροτονία του νέου Επισκόπου χαρακτηρίστηκε από τα ΜΜΕ ως ιστορικό γεγονός, αφού έγινε για πρώτη φορά και μάλιστα ενός Επισκόπου αυστραλογεννημένου, ο οποίος αγκαλιάστηκε από όλους ως “ο δικός μας Επίσκοπος”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails