________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/14/2017

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΑΜΟΥΗΛ ΧΑΤΖΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

Φωτ. Ν. Μαγγίνας

Ο Βιβλιοφύλαξ των Πατριαρχείων και Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητας Νεοχωρίου Αρχιμ. Αγαθάγγελος Σίσκος με την Εφοροεπιτροπή του Ιερού Ναού Παναγίας Κουμαριωτίσσης Νεοχωρίου και συνεργάτες αυτής, την Τρίτη 8 Αυγούστου 2017, έγιναν δεκτοί από την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο κατά την καθιερωμένη επίσκεψη, για να απευθύνουν πρόσκληση εν όψει της πανηγύρεως του ναού, προσφέροντας τον ειθισμένο άρτο. 


Παράλληλα, η Εφοροεπιτροπή προσέφερε στον Παναγιώτατο το πρώτο αντίτυπο της πρόσφατης εκδόσεως του συλλογικού τόμου με τίτλο «Ο Πατριάρχης Σαμουήλ Χατζερής και η κοινοτική εκπαίδευση στην Πόλη», που εκδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο από τις Εκδόσεις Ιστός, με την επιμέλεια του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Αγαθαγγέλου Σίσκου, ο οποίος και το προλογίζει. 
Ο τόμος φιλοξενεί μελέτες των διακεκριμένων Καθηγητών Ι. Μπάκα, Αθ. Καθαραθάνη, Β. Κουκουσά, Π. Βαλσαμίδη και του Ρωμιού Αρχιτέκτονα Σ. Τζιλένη. Με την έκδοση αυτή η Ρωμαίϊκη Κοινότητα Νεοχωρίου οφειλετικώς τιμά τον αοίδιμο Οικουμενικό Πατριάρχη Σαμουήλ Χαντζερή, που μεταξύ άλλων υπήρξε και ο θεμελιωτής της κοινοτικής εκπαίδευσης στην Πόλη και με επιστολή του παρακίνησε το 1764 του κατοίκους του Νεοχωρίου να ιδρύσουν Ελληνική Σχολή. Επίσης, ο τόμος αφιερώνεται στη μνήμη του νεο-Πολίτη ιστορικού και Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου αείμνηστο Βαγγέλη Κεχριώτη, ο οποίος υπήρξε φίλος και επιστημονικός συνεργάτης της κοινότητας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails