________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/05/2023

Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Η εισβολή του Πατριαρχείου Μόσχας στην κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, από ρωσικής πλευράς, και με την ένοχη σιωπή των Ορθοδόξων Εκκλησιών. 
Η έντονη δραστηριότητα της Μόσχας καταγράφεται στο site του μορφώματος της, με τίτλο «Πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής». 
Εδώ εστιάζουμε σε μερικά πρόσφατα γεγονότα, ενδεικτικά της ρωσικής διείσδυσης στη Μαύρη Ήπειρο, με κάθε δυνατό τρόπο. 
Στις 18 Μαρτίου 2023 ο ραδιοφωνικός σταθμός Sputnik έβγαλε στον αέρα μια εκπομπή για την λεγόμενη «Πατριαρχική Εξαρχία Αφρικής». 
Στην εκπομπή συμμετείχαν ο καθηρημένος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας «Πατριαρχικός Έξαρχος» της Αφρικής πρ. Μητροπολίτης Κλιν Λεωνίδας, ο πρωθιερέας Ανδρέας Νόβικοβ, ο αρχιερατικός επίτροπος των ενοριών της «Πατριαρχικής Εξαρχίας» στη Νιγηρία Αρχιμανδρίτης Νίφων (Ούλε), ο Πρόεδρος του Ιεραποστολικού Τμήματος της Εξαρχίας ιερέας Γεώργιος Μαξίμοβ, ο ιερέας Γεώργιος Τσαμπβέρα (Μαλάβι), η μοναχή Ματρόνα Τζεπτσιρτσίρ (Κένυα). Οι συμμετέχοντες στην εκπομπή μίλησαν «για την ολέθρια κατάσταση των ορθόδοξων χριστιανών στην Αφρική» και για τις αλλαγές που έγιναν χάρη στην δημιουργία της Εξαρχίας, ανέφεραν γιατί την κεντρική οδό στην Νοτιοαφρικανική Δημοκρατία ονόμασαν προς τιμή της Ρωσίας και πώς οι Αφρικανοί στηρίζουν τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. 
Και μόνο από το τελευταίο φαίνεται πως η εισβολή στην Αφρική δεν είναι μόνο εκκλησιαστική, αλλά και πολιτική δια της Εκκλησίας. Το Πατριαρχείο Μόσχας δεν ευλογεί απλώς τη εισβολή στην Ουκρανία, αλλά προωθεί πάση τη κτίσει την ρωσική πουτινική πολιτική, με σκοπό τον εξαγιασμό της «Αγίας Ρωσίας». 
Φυσικά, δεν λείπουν οι …παράλληλες ενέργειες. 
Στις 27 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην Πρετόρια, την πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής, μεταξύ του Γραμματέα Διαχριστιανικών Σχέσεων του DECR, Ιερομόναχου Stefan (Igumnov), του Αρχιερέα Daniel Lugovoi, Προϊσταμένου του Ναού του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ στο Γιοχάνεσμπουργκ, με την ηγεσία του Συμβουλίου Εκκλησιών της Νότιας Αφρικής: Επίσκοπος Malusi Mpumlwana, Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου, Πάστορας Mzwandile Molose, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου, Πάστορας Lungile Mpetsheni και Διευθυντής Προγράμματος του Συμβουλίου, Pulane Baloyi. 
Από ρωσικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχε και ο επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών σχέσεων του «Κέντρου Διεθνούς Συνεργασίας του Υπουργείου Παιδείας της Ρωσίας» A. G. Averkova. Τα μέρη συζήτησαν θέματα συνεργασίας μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Συμβουλίου Εκκλησιών της Νότιας Αφρικής, έργα που αφορούν την ανάπτυξη ρωσικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Νότια Αφρική και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Αυτή η συνάντηση ήταν μέρος μιας κοινής επίσκεψης στη Νότια Αφρική από τον Ιερομόναχο Στέφαν (Igumonov), Γραμματέα Διαχριστιανικών Σχέσεων του DECR, και μια αντιπροσωπεία του ρωσικού Υπουργείου Παιδείας, των ρωσικών κολεγίων και των μέσων ενημέρωσης. Το ταξίδι είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με μια συνεδρίαση της διακυβερνητικής επιτροπής Ρωσίας-Νοτίου Αφρικής που πραγματοποιήθηκε στην Πρετόρια. 
Επομένως, Ρωσική Εκκλησία και Ρωσικό κράτος συμπορεύονται παντού, με κοινό σκοπό την εξάπλωση της «Αγίας Ρωσίας» σε όλη την οικουμένη. 
Την ίδια στιγμή, στις 30 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Διεθνής Συνεργασία: Ρωσία – Αφρική» στο Κεντρικό Σπίτι των Δημοσιογράφων στη Μόσχα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της «Πατριαρχικής Εξαρχίας Αφρικής». 
Ο κρατικός μηχανισμός της Ρωσίας είναι στη διάθεση της Ρωσικής Εκκλησίας και η όλη υπόσταση του Πατριαρχείου Μόσχας υφίσταται για να υπηρετεί την κρατική μηχανή. 
Ο Πούτιν είχε εκδηλώσει για πρώτη φορά τις φιλοδοξίες του για την Αφρική τον Οκτώβριο του 2019, όταν φιλοξένησε τους 43 ηγέτες αφρικανικών κρατών στην πρώτη σύνοδο κορυφής Ρωσίας – Αφρικής στο Σότσι. Εκτοτε, μια σειρά από χώρες, από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έως το Μάλι και από την Μπουρκίνα Φάσο έως το Σουδάν, πλησιάζουν τη «σφαίρα επιρροής» της Μόσχας. Τώρα, με όχημα την Ρωσική Εκκλησία, η ρωσική διείσδυση έχει και «έρεισμα». 
Αυτόν τον καιρό αρκετοί Ορθόδοξοι – κληρικοί και λαϊκοί – ολοφύρονται και κόπτονται για την αποπομπή των ρωσόφιλων μοναχών (του Μητροπολίτη Ονούφριου) από την Λαύρα του Κιέβου, μετά από σχετική απόφαση της Κυβέρνησης της Ουκρανίας, λόγω ακριβώς της απαράδεκτης ρωσικής εισβολής. 
Ξεχνούν, άραγε, όλοι αυτοί ότι όλα τα έχει κάνει πρώτη η Εκκλησία της Ρωσίας. Αυτή δεν διέκοψε την λειτουργία του Μετοχίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Μόσχα και εξεδίωξε τον Μητροπολίτη Κυρήνης, ο οποίος διακονούσε εκεί για περισσότερα από 20 χρόνια; Εξάλλου στην Αφρική, σύμφωνα με δήλωση ντόπιου ιερέα «πολλοί εφημέριοι πήγαν με την Εξαρχία των Ρώσων αλλιώς θα έκλειναν τους ναούς». Που σημαίνει ότι οι Ρώσοι με τον δικό τους τρόπο εκεί καταλαμβάνουν ναούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. 
Είναι τραγικό – το λιγότερο – οι ρωσόφιλοι κληρικοί της Ουκρανίας να μιλούν για «διωγμό», για «καταπάτηση θρησκευτικών ελευθεριών» και να ταυτίζουν τα «πάθη» τους με τον Χριστό, όταν η αγαπημένη τους «Αγία Ρωσία» καταστρέφει την Ουκρανία και εισβάλλει ως κατακτητής στην κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails