________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/15/2009

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ


φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Tο περασμένο Σάββατο το βράδυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τίμησε με την παρουσία του την συναυλία ελληνικής μουσικής που πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό ναό της Αγίας Ειρήνης στην Κωνσταντινούπολη. Ερμηνεύτρια η γνωστή τραγουδίστρια Φωτεινή Δάρρα, η οποία με τη συνοδεία της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής και της χορωδίας της ΕΡΤ, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Ανδρέα Πυλαρινού, απέδωσε δημοφιλή τραγούδια ελλήνων συνθετών.


Διοργανωτές της μουσικής εκδήλωσης ήταν ο πρωτοποριακός Σύνδεσμος Αποφοίτων Ζωγραφείου, με πρωτοστατούντα τον πρόεδρό του Λάκη Βίγκα και ο Σύνδεσμος Μουσικοφίλων του Πέρα. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Πόλη - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010» Hüsamettin Kavi. Η εκδήλωση ήταν μια συμβολή της Ρωμαίϊκης Κοινότητας στο επικείμενο μέγα γεγονός του 2010 για την Πόλη.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος συνοδευόταν από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και τον Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Ελπιδοφόρο, στην δεξίωση που ακολούθησε τόνισε ότι το Πατριαρχείο και η Ρωμηοσύνη της Πόλης θα συμβάλουν ως Πολίτες στην επιτυχία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, διότι "ως τέκνα αυτής της Πόλης έχουμε και εμείς ευθύνη στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος". Επίσης συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στον ιστορικό αυτό χώρο.Φωτό:

- Γενική άποψη της συναυλίας στην Αγ. Ειρήνη
- Ο Πατριάρχης, ο Πρόξενος της Ελλάδας Ν. Σιγάλας και άλλοι παράγοντες της Ομογένειας
- Ο Πατριάρχης με την ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα, τον μαέστρο Ανδρέα Πυλαρινό και τον συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, Διευθυντή του Γ' Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Δείτε και την σχετική αναφορά Στον ίσκιο του Ήσκιου


3 σχόλια:

 1. Στην Αγία Ειρήνη τραγούδια και άσματα; Περίμενα να ακούσω κάποιο χερουβικό ισως,

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. χερουβικό? εξαρτάται ποιοί θα τον αποδώσουν. Αν είναι να ακουστεί χερουβικός στην Αγ. Ειρήνη σαν και αυτούς που ακούμε στην Ελλάδα, τότε η Φωτεινή Δάρρα είναι προτιμότερη και δοκιμασμένη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συμφωνώ απολύτως και με τους δύο προ-γράψαντας. Θυμάμαι όταν το 1996 υπήρχε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα (HABITATT 1)με μουσική των μειονοτήτων, συμμετείχα και εγώ με τη μεγάλη χορωδία του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτου κυρ Λεωνίδα Αστέρη (κυκλοφόρησε μάλιστα σε cd). Το πρόγραμμα που έπρεπε να παρουσιάσουμε ήταν το ίδιο με αυτό που είχε προηγηθεί σε αίθουσα τελετών, όπου βέβαια είπαμε και τραγούδια πολίτικα και όχι μόνο ψαλμωδίες. Δεν θα ξεχάσω, πως ο πρωτοψάλτης αρνήθηκε να τραγουδήσουμε στην αγ. Ειρήνη για δύο λόγους: Πρώτον διότι-όπως έλεγε- για μας παραμένει μια εκκλησία (και μάλιστα η μια από τις δύο της Πόλης που δεν μετατράπηκαν σε τεμένη) και ο δεύτερος ήταν ότι αφού μετά την Άλωση, θα είμασταν οι πρώτοι που θα ψάλλαμε ξανά στην αγ. Ειρήνη, δεν θα ήτο κόσμιο να ακουστούν τραγούδια, παρά μόνο ψαλμοί, πράγμα το οποίο και κάναμε. Έτσι, ακούστηκαν μόνο ύμνοι εκκλησιαστικής μουσικής και μάλιστα από συνθέτες προ της Αλώσεως. Ας έχει ο Θεός καλά τον πρωτοψάλτη μας να ψάλλει χρόνια πολλά ακόμη και να σκορπίζει φως και ήθος Πολίτικο. Τι να πει κανείς όμως για την Ελληνίδα διαγωνίστρια των καλλιστείων πριν μερικά χρόνια που δεν διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι τα καλλιστεία λαμβάνουν χώρα σε ιερό χώρο;...
  Όσο για τον δεύτερο προγράψαντα συμφωνώ απολύτως, αλλά τι να πει κανείς; "Δια το μη έχειν άνδραν, ο Θεός εδιώρισεν την Δεβόραν ίνα βασιλεύση". Ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω.

  Μιλτιάδης Παππάς.
  Άρχων Α΄ Δομέστικος της Μ.Χ.Ε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails