Αποστολή στην Ίμβρο -φωτό: Νίκος Μαγγίνας
Ένα ιμβριώτικο μουσείο μνήμης και ιστορίας εγκαινίασε χθες στη γενέτειρά του Ίμβρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Πρόκειται για το παλαιό παντοπωλείο του παππού του, το οποίο είναι πλέον μουσείο που φέρει το όνομα του Πατριάρχη, ο οποίος κατά την τελετή των εγκαινίων είπε, μεταξύ άλλων, προς τους παρισταμένους:
“Έχουμε την χαρά να επισκεπτόμεθα και να εγκαινιάζουμε όλοι μαζί σαν μια οικογένεια, ιμβριώτικη οικογένεια, στην οποία συγκαταλέγω και τους φίλους της Ίμβρου, να εγκαινιάζουμε, λέγω, αυτό το μουσείο, το οποίο άλλη φιλοδοξία δεν έχει παρά να στεγάσει και να διασώσει κάτι από την παράδοση της Ίμβρου, να στεγάσει μνήμες και αναμνήσεις της Ίμβρου, βιώματα και εμπειρίες του παρελθόντος, καημούς και παθήματα, από τα οποία έμεινε στο νησί μας ό,τι έμεινε. Αυτό λοιπόν το οποίον απέμεινε πρέπει να το διασώσουμε, να το διατηρήσουμε, και σ' αυτό αποβλέπει το Μουσείο αυτό.
Δεν μπορεί να στεγάσει φυσικά όλα τα πράγματα τα οποία θα θέλαμε να στεγασθούν και να διασωθούν: είναι τόσο πολλές οι μνήμες και οι αναμνήσεις του παρελθόντος ώστε να μη χωρούν σ' αυτό το μικρό μαγαζί του παππού μου. Εμείς οι μεγαλύτεροι στην ηλικία, που ζήσαμε τα καλά χρόνια της Ίμβρου, ενθυμούμεθα τα ήθη και τα έθιμα του καλού καιρού εκείνου. Ενθυμούμεθα τους χορούς και τα πανηγύρια, ιδιαιτέρως τέτοιες μέρες του Αυγούστου, ενθυμούμεθα τα Σχολεία μας, που δεν υπάρχουν πλέον, ενθυμούμεθα του κόπους του τότε Μητροπολίτου μας μακαριστού Γέροντός μου Μελίτωνος.
Χαίρομαι πάρα πολύ και συγκινούμαι, διότι η νέα γενιά της Ίμβρου, παιδιά που δεν γεννήθηκαν εδώ, γεννήθηκαν στο εξωτερικό αλλά από Ιμβρίους γονείς, έχουν αγαπήσει περιπαθώς την Ίμβρο, όπως την αγαπούμε εμείς, που την ζήσαμε τα παλαιά, καλά της χρόνια.
Οσάκις έρχομαι στην Ίμβρο, έρχομαι πρώτα ως Ίμβριος και μετά ως Πατριάρχης. Πατριάρχης είμαι μόνο 18 χρόνια, κληρικός είμαι 48 χρόνια, αλλά Ίμβριος είμαι από γεννησιμιού μου, και θα είμαι Ίμβριος έως ότου κλείσω τα μάτια μου”.
Ένας Πατριάρχης που προσπαθεί να σηκώσει το βάρος της Ορθοδοξίας, του γένους, της Οικουμενικότητας, της Αγάπης, της οικολογίας, εν μέσω πολλών θλίψεων από ψευδαδέλφους. Κουράγιο Παναγιώτατε, οι απλοί παπάδες που δεν ενδιαφέρονται γιά καριέρα και θέσεις είναι μαζί σας. Ο εν Τριάδι τρισάγιος Θεός να σας δυναμώνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι όμορφο κτίριο, λιτό και καλαίσθητο που μεταμορφώθηκε και κιβωτό μνήμης και ελπίδας. Μιας μνήμης που γινόμαστε όλοι κοινωνοί από τις οδηγίες των Ρωμηών που κατοικούν ακόμα στα μαρτυρικά και αγιασμένα αυτά μέρη. Και μιας ελπίδας για την οποία ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας ουδέποτε έπαψε να μιλά και να ενθαρρύνει ότι τίποτα δεν τελείωσε αλλά ίσα ίσα τώρα αναγεννιέται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεγάλη ημέρα σήμερα που ο Πατριάρχης του Γένους θα λειτουργήσει στην Ίμβρο, και τυχερή εκείνοι που θα το ζήσουν από κοντά. Περιμένουμε πως και πως από τον κύριο Μαγγίνα τις σημερινές φωτογραφίες...
Panagiwtate h yparksh sas fwtizei ton kosmo oloklhro!
ΑπάντησηΔιαγραφήEuxaristoume to Theo pou sunexizei na mas skepei me to Agio Fws tou mesa apo ton logo, thn yparksh kai to Oikoumeniko pneuma tou Panagiwtatou!
Eis Polla Eth Panagiwtate!!
Ο Παναγιώτατος, είναι ο άνθρωπος της ελπίδος και της αισιοδοξίας. Είναι ο άνθρωπος που προσπαθεί να κρατήσει Ελληνισμό και Ορθοδοξία, στα μέρη εκείνα που μεγαλούργησαν. Αλλά είναι και ο άνθρωπος πού πρώτος χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφή του περιβάλλοντος. Είναι πολύ ωραίο, να βλέπει κανείς τον Πατριάρχη του Γένους, τον άνθρωπο πού κουβάλα στην πλάτη του όλη την Ρωμηοσύνη, να σκύβει και να καθαρίζει την παραλία στο αγαπημένο του νησί. Παναγιώτατε, εμείς τα πνευματικά σας παιδιά, το μόνο πού έχουμε να κάνουνε είναι προσευχόμαστε για Σας, να Σας δίνει δύναμη ο Θεός, για να εκπέμπεται το Φώς της πίστεως από το φωτεινό Φανάρι, την έδρα και την καρδιά της Ορθοδοξίας.
ΑπάντησηΔιαγραφή