________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/15/2009

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΡΙΓΚΗΠΟ


Tων Νίκου Μαγγίνα και Νίκου Παπαχρήστου

Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας

Στο ιστορικό Ορφανοτροφείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την Μονή Αγίου Γεωργίου Κουδουνά υποδέχθηκε σήμερα το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συνοδευόταν από πολυμελές κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησής του.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ξενάγησε τον κ. Ερντογάν στους χώρους του Ορφανοτροφείου και στην συνέχεια πήγαν στην Μονή Αγίου Γεωργίου. Ο τούρκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Καθολικό της Μονής, ενώ στο Αρχονταρίκι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.


Υποδεχόμενος τον κ. Ερντογάν ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε λόγο για ιστορική στιγμή αφού όπως επεσήμανε είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός της χώρας επισκέπτεται το Ορφανοτροφείο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την Μονή του Αγίου Γεωργίου.



Ακολούθως ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος του προσέφερε ως δώρο μια ελαιογραφία που εικονίζει την Μονή του Αγίου Γεωργίου και ένα Αγιορειτικό κομποσχοίνι. Ο πρωθυπουργός Ερντογάν το περιεργάστηκε, ρώτησε εάν έχει 33 χάνδρες και ζήτησε να μάθει τον συμβολισμό του. Ο Πατριάρχης του απάντησε ότι έχει 50 κόμπους. Σε ανταπόδοση ο κ. Ερντογάν έδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη το κομπολόι του. Κίνηση που ώθησε τον κ.κ. Βαρθολομαίο να του προσφέρει το δικό του.




Ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την υποδοχή, την ξενάγηση στους χώρους της Μονής και του Ορφανοτροφείου και για τα δώρα που του προσέφερε. Εκείνη την στιγμή ο κ. κ. Βαρθολομαίος του έδωσε ένα ακόμα κομποσχοίνι λέγοντάς του: «για να προσεύχεται η σύζυγός σας».

Αξίζει να σημειωθεί ο συμβολισμός της επίσκεψης Ερντογάν σε αυτά τα δύο ιστορικά ιδρύματα της Ομογένειας αφού μόλις πριν μερικούς μήνες το Οικουμενικό Πατριαρχείο δικαιώθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ορφανοτροφείου, ενώ η Μονή του Αγίου Γεωργίου έχει χαρακτηρισθεί «κατειλημμένο» ακίνητο από την Διεύθυνση Βακουφίων. Μια συνηθισμένη πρακτική για την υφαρπαγή της Ομογενειακής και Εκκλησιαστικής περιουσίας στην γειτονική χώρα.




Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πλαισιωνόταν από τον επιχώριο Μητροπολίτη Πριγκηποννήσων Ιάκωβο, τον π. Δοσίθεο Αναγνωστόπουλο και τον κ. Παντελή Βίγκα, εκπρόσωπο των μειονοτήτων στο ειδικό συμβούλιο που συνέρχεται στην
Άγκυρα και τον κ. Μιχάλη Βασιλειάδη, εκδότη της ιστορικής εφημερίδας της Πόλης "Απογευματινή".

Τον Τούρκο πρωθυπουργό συνόδευαν ο αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως Μπουλέντ Αριντς, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαϊς, ο υπουργός Προεδρίας Φαρούκ Τσελίκ, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτεγρούλ Γκιουνάϊ, η υπουργός Παιδείας Νιμέτ Τσουμκουκσού καθώς επίσης και ο κ. Γιουσούφ Μπεγιαζίτ, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διευθύνσεως Βακουφίων.




Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Ερντογάν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εκπρόσωποι των μειονοτήτων παρακάθισαν σε γεύμα που παρέθεσε ο δήμαρχος της Πριγκήπου Μουσταφά Φαρσάκογλου και οι ΜΚΟ των Πριγκηποννήσων στην ιστορική "Λέσχη της Ανατολής".

Εκ μέρους των διοργανωτών, τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας προσφώνησε η διακεκριμένη δικηγόρος κ. Κεσμάν Χατεμί, η οποία αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των νησιών "γι' αυτή την Αγία Πόλη, τα οποία αποτελούν μαργαριτάρια για όλη μας τη χώρα". Και η κ. Χατεμί κατέληξε με μια πρόταση:

"Φέτος, με αφορμή την εορτή του Ραμαζανίου, ας ξεκινήσει από εδώ, από την Πρίγκηπο, ένα πολιτισμικό άνοιγμα. Ο γόρδιος δεσμός που δημιούργησαν οι αποφάσεις που προβάλλονται για να μη γίνουν δεκτά τα κεκτημένα δικαιώματα και οι αδικίες που έχουν γίνει, μπορεί να λυθεί αμέσως με το ξεκίνημα μιας επίθεσης αγάπης".

Στην ομιλία του ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι στην γειτονική χώρα δεν γίνονται θρησκευτικές διακρίσεις και δεν υφίσταται θρησκευτικός εθνικισμός, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα περσικό ρητό: «Ήρθαμε, φάγαμε, ήπιαμε και φύγαμε, αλλά να υπάρχουν και αποτελέσματα».




Αργότερα σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε:

«Ήταν μια μεγάλη μέρα για την ομογένεια και για τα ιδρύματά μας», είπε και εξέφρασε την ικανοποίηση και την ευχαρίστησή του, επειδή ο κ. Ερντογάν είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Τουρκίας που επισκέπτεται τα σημαντικά αυτά ιδρύματα που έχουν υποστεί μεγάλες διώξεις και δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα της ομογένειας .

«Μας έδωσε πολλές ελπίδες, είμαστε αισιόδοξοι», είπε ακόμα ο Πατριάρχης και ευχήθηκε «με την βοήθεια της Παναγίας που εορτάζουμε σήμερα την κοίμησή της, όλα να εξελιχθούν προς το καλύτερο και η ομογένεια να δικαιωθεί σε πολλές από τις προσδοκίες της. Είχε την καλοσύνη να ανταποκριθεί στη πρόσκληση που του έκαναν και να έλθει στα νησιά, να ενδιαφερθεί για τα ζητήματά μας, να επισκεφθεί το Oρφανοτροφείο και να δει την κατάσταση στη οποία βρίσκεται το κτίριο», είπε o Πατριάρχης .

«Μας τίμησε με την παρουσία του, άκουσε με πολλή προσοχή τα αιτήματά μας τα οποία φυσικά τα γνωρίζει, αλλά τα άκουσε και από πρώτο χέρι», συμπλήρωσε ο Πατριάρχης.




3 σχόλια:

  1. Ιστορική, πραγματικά ιστορική στιγμή! Μακάρι να σημάνει κάτι παραπάνω από εντυπώσεις προς τους εταίρους μας στην ΕΕ. Ας είναι καλά ο Πατριάρχης, για να συνεχίσει να δίνει τους καλούς και ειρηνικούς αγώνες για αξίες και δικαιώματα που θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα.
    Θεοδότα Νάντσου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εντυπωσιάζομαι όλο και πιο πολύ από τη φυσιογνωμία του Οικουμενικού Πατριάρχη. από το ρεπορτάζ μου φάνηκε ότι σ'αυτή την ιστορική συνάντηση/κίνηση ο Πατριάρχης ήταν ο πρωταγωνιστής και με τη διπλωματία και την ευθύτητά του κατάφερε να κερδίσει τον Ερντογάν στο πλευρό του. Άλλωστε ο Ερντογάν θα ξέρει ότι το συμφέρον του εν πρώτοις, και δεύτερον της Τουρκίας, είναι να δικαιώσει τις μειονότητες πράγμα που δεν είναι εύκολο λόγω πιέσεων των φανατικών..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς, αυτήν την πράγματι ιστορική ημέρα της επισκέψεως τού τούρκου Πρωθυπουργού, προσπάθησαν να αμαυρώσουν μικρόνοες εξ΄Ελλάδος καί Ρωσίας οι οποίοι αντί να πάνε να λειτουργη-
    θούν σέ κάποιο ναό,μέρα που ήταν(15αύγουστος),
    προτίμησαν να πάνε και να δημιουργήσουν επεισό-
    δια στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο με μόνο σκοπό την αστεία προβολή τους στα ΜΜΕ. Πολύ ανεκτικός ο Βαλής της Τραπεζούντος που δεν τους έκλεισε μέσα για μερικά 24ωρα. Εφ.μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails