________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/08/2009

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: "Θα αγωνιζόμεθα με λεβεντιά Ανατολίτικη και Ρωμαίϊκη"



Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μια μόλις ημέρα μετά την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη από την Αμερική, χοροστάτησε σήμερα στην Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό των Ταξιαρχών του Μεγάλου Ρεύματος, παρουσία πολλών πιστών από την Πόλη και προσκυνητών από την Ελλάδα και αλλού.

Ο Πατριάρχης διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση πως το Πατριαρχείο και η Ομογένεια θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με λεβεντιά μέχρι να ανατείλουν καλύτερες ημέρες. Στην δεξίωση που ακολούθησε στην Κοινοτική αίθουσα, παρουσία της Γενικής Προξένου των Η.Π.Α. Sharon A. Wiener και του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στην Πόλη Βασίλη Μπορνόβα, ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο πρόσφατο, επιτυχημένο ταξίδι του στην Αμερική:

«Είχα την δυνατότητα να διαπιστώσω τας μεγάλας προόδους που επιτελεί η Ομογένεια, την αφοσίωσίν της εις την Μητέρα Εκκλησίαν, εις το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον, αλλά και την μεγάλη εκτίμηση, της οποίας απολαύει από πλευράς των Αμερικανικών Αρχών. Παντού όπου πήγα, στη Νέα Ορλεάνη, για το Οικολογικό μας Συμπόσιο, στην Ατλάντα, στη Νέα Υόρκη, και τελευταία στην πρωτεύουσα της μεγάλης Αμερικανικής Συμπολιτείας, την Ουάσιγκτον, παντού διεπίστωσα και την πρόοδον της Ομογενείας, αλλά και το πόσο μεγάλης εκτιμήσεως χαίρει και από τον Αμερικανικό λαό και από τις επίσημες Αμερικανικές Αρχές. Και αυτή η μεγάλη εκτίμησις εξεφράσθη με την ευκαιρίαν της παρουσίας του Πατριάρχου. Όσες τιμές απήλαυσα, εδέχθην, από μέρους της ηγεσίας των Η.Π.Α. από μέρους του Ακαδημαϊκού κόσμου, από μέρους μεγάλων Ιδρυμάτων, όπως ήταν το «Brooking Institution» και τόσα άλλα, τόσες άλλες τιμές από διαφόρους φορείς και παράγοντες, όλα αυτά τα αναγράφω εις το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον και εις την δυναμικήν και ζωντανήν Ομογένειαν, η οποία τελεί υπό την στοργήν και την δικαιοδοσίαν του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις τας Η.Π.Α. και φθάνει περίπου τα δύο εκατομμύρια αυτή η Ομογένεια με έναν εμπνευσμένο πνευματικό ηγέτη επί κεφαλής της, τον Αρχιεπίσκοπον Αμερικής Δημήτριον, ο οποίος συνεπλήρωσε μόλις προ δύο μηνών δέκα χρόνια αγλαοκάρπου ποιμαντορίας εις τον λεγόμενον Νέον Κόσμον. Είχαμε, λοιπόν, την χαράν και την ευκαιρίαν μετά τό Οικολογικόν Συμπόσιον εις τον Μισσισίπη να γιορτάσουμε τα δέκα χρόνια της Αρχιεπισκοπείας του αδελφού Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και να δεχτούμε τον ωραίον αναμνηστικόν τιμητικόν Τόμον που εξεδόθη για τα δεκάχρονά του.


Εις την πρωτεύουσαν έγινα δεκτός, όπως ελέχθη, από τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα με μεγάλην ευγένια και φιλοφροσύνη, την οποία είχα διαπιστώσει και κατά την συνάντησή μας εδώ τον περασμένο Απρίλιο –είναι πολύ ανθρώπινος, πολύ ευγενής άνθρωπος. Με εδέχθη εις το επίσημον Οβάλ Γραφείον του στον Λευκόν Οίκον, όπου είχα την τιμήν και παλαιότερα να γίνω δεκτός από τους προκατόχους του.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Biden στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε στην κατοικία του, μεταξύ άλλων φιλοφρονήσεων και καλών λόγων εκτιμήσεως προς το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον, και το έργον, το οποίον αυτό επιτελεί είπε και το εξής σημαντικόν: "Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον υπήρξε δια μέσου των αιώνων όχι εκ του ασφαλούς. Είναι εύκολο να είναι κανείς γενναίος ή να εμφανίζεται ως γενναίος από θέσεως ισχύος, από θέσεως ασφαλούς. Όμως το Πατριαρχείον υπήρξε γενναίον μέσα από την ανασφάλεια, η οποία το περιβάλλει, και κάτω από δυσμενείς συνθήκας, υπό τας οποίας επιτελεί την οικουμενικήν αποστολήν του και προσφοράν του. Και αυτό είναι το οποίο μας κάνει να το σεβόμεθα και να το εκτιμούμε περισσότερο".

Με αυτές λοιπόν τις εμπειρίες και την υπερηφάνειαν για την εν Αμερική Ομογένειά μας και γι’αυτό το οποίον είναι και το οποίον επιτελεί το Οικουμενικόν μας Πατριαρχείον επέστρεψα ενισχυμένος και θα έλεγα ενθουσιασμένος από όλα αυτά που έζησα και απήλαυσα εκεί και τα οποία καταγράφω και αποδίδω εις τον θεσμόν του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την περί αυτό Ομογένεια».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε γράμμα που του έστειλε κληρικός από την Αθήνα, το οποίο έλαβε χθες, άμα τη επιστροφή του από την Αμερική και λέγει: «Παναγιώτατε, παρακολουθούμε τον αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Παρακολουθούμε με εγκαύχηση και με συγκίνηση αυτό, το οποίον επιτελεί η Ομογένεια της Κωνσταντινουπόλεως κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Και Σας παρακαλούμε, Παναγιώτατε, να συνεχίσετε να αγωνίζεσθε με λεβεντιά Ανατολίτικη και Ρωμαίϊκη». Λοιπόν, αυτό κάνουμε, αγαπητέ Πάτερ, αγαπητοί παρόντες στην εορταστική συγκέντρωσή μας εις το Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου: αγωνιζόμεθα και θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμεθα όλοι μαζί, κλήρος και λαός, Μητέρα Εκκλησία, Οικουμενικόν Πατριαρχείον και Ομογένεια, με την συμπαράστασιν της εντίμου Ελληνικής Πολιτείας και της μεγάλης Αμρικανικής Συμπολιτείας, θα αγωνιζόμεθα με λεβεντιά ανατολίτικη και Ρωμαίϊκη, έως ότου ανατείλουν καλύτερες ημέρες, τις οποίες και δικαιούμεθα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails