_____________
__Yπεύθυνος σελίδας: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

4/11/2014

Κερί μνήμης στον μαρτυρικό Γρηγόριο Ε’ (ΦΩΤΟ)


Κωνσταντινούπολη του Νικόλαου Μαγγίνα 
Με σιωπή και περισυλλογή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέτισε φόρο τιμής στον μαρτυρικό Πατριάρχη του Γένους Γρηγόριο Ε΄. 
Σαν σήμερα, στις 10 Απριλίου 1821, Κυριακή του Πάσχα –τότε- απαγχονίστηκε ο μαρτυρικός Πατριάρχης του Γένους Γρηγόριος ο Ε' στην κεντρική Πύλη του Πατριαρχείου στο Φανάρι. Έκτοτε η Πύλη αυτή παραμένει κλειστή εις ένδειξιν τιμής και μνήμης. 
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η σεπτή κορυφή της Ορθοδοξίας και του Γένους στάθηκε σιωπηλός μπροστά στην σφραγισμένη πύλη εκεί που ο Γρηγόριος Ε’ πριν από 193 χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή απαγχονισμένος από τους στρατιώτες του σουλτάνου. 


Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, όπου μίλησε σε ημερίδα για τον Γεώργιο Σεφέρη που διοργανώθηκε από εκπαιδευτικούς της Χαλκιδικής σε συνεργασία με την Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή. 
Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημερινή ημέρα μνήμης. «Σήμερα που συναντώμεθα εδώ υπό την στέγην της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής είναι μία αποφράς ημέρα δια το Γένος μας διότι σαν σήμερα, στις 10 Απριλίου 1821, απηγχονίσθη ο προκάτοχός μου Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄. Πριν έλθω εδώ σε σας πέρασα από την κεντρική κλειστή Πύλη του Πατριαρχείου μας όπου συνετελέσθη το μαρτύριό Του, δηλαδή ο απαγχονισμός Του, άναψα ένα κερί, κατέθεσα λίγα λουλούδια στην μνήμη Του και προσευχήθηκα το μαρτύριό Του να μην έχει πάει χαμένο για το Γένος μας και για την πίστη μας, και ζήτησα την ευχή Του για την συνέχιση της διακονίας μου ως αναξίου διαδόχου Του σήμερα επί του Οικουμενικού Θρόνου και την προς Κύριον μεσιτείαν Του δια το Γένος μας, και ιδιαιτέρως δια την Ομογένεια εδώ στην Κωνσταντινούπολη, η οποία τόσο πολύ συρρικνώθηκε, τόσο πολύ αδικήθηκε, τόσο πολύ ταπεινώθηκε•» ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε λέγοντας «ευχήθηκα και ευχηθείτε και εσείς να έχουμε καλύτερες ημέρες, ένα λαμπρότερο μέλλον, όπως αξίζει σε αυτήν την πονεμένη Ρωμιοσύνη της Πόλης μας». 


Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημερινή πολιτική συγκυρία στην Τουρκία. «Και καθώς η Τουρκία πορεύεται προς ένταξιν εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν, να έχουμε ριζικές και ουσιαστικές αλλαγές όχι μόνον εμείς οι Ρωμιοί της Πόλης αλλά και όλες οι μειονότητες, οι οποίες επίσης αδικήθηκαν και καταπιέστηκαν• να αισθανόμεθα και εμείς ότι είμεθα ισότιμοι πολίται αυτής της χώρας και ότι η διαφορετικότητα μας δεν πρέπει να είναι αιτία καταπιέσεως και ταπεινώσεως για εμάς, αλλά ότι έχουμε τα ίδια δικαιώματα, διότι είμαστε και αρχαιότεροι και παλαιότεροι σε αυτά τα χώματα, έχουμε βαθύτατες ρίζες, έχουμε δικαιώματα, έχουμε προοπτική. Όσον ολίγοι και αν μείναμε, εμείς επιμένουμε να ελπίζουμε σε όλα αυτά και όπως λέγει η χριστιανική μας πίστις “η ελπίς ου καταισχύνει”» ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.


1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους.11 Απριλίου 2014 - 11:43 μ.μ.

    Ένα από τα γνωρίσματα του Πατριάρχου μας κυρίου Βαρθολομαίου, είναι και το ότι δεν ξεχνά ποτέ τους προκατόχους του Πατριάρχες. Πάντοτε βρίσκει την ευκαιρία να τελέσει τρισάγια, να ανάψει ένα κερί, να επισκεφτεί τους τάφους τους, για να αποτίσει φορό τιμής. Έτσι και τώρα. Ο Πατριάρχης μας, πιστός στις παραδόσεις του Γένους και της Εκκλησίας, κατέθεσε λίγα λουλούδια και άναψε ένα κερί, στην Κεντρική Πύλη του Πατριαρχείου μας, εκεί πού άφησε την τελευταία πνοή του ο ήρωας και μάρτυς Πατριάρχης του Γένους μας, Γρηγόριος ο Ε'. Προσευχήθηκε και ζήτησε την ευχή του αγίου Προκατόχου του, για τον ίδιο, για το Πατριαρχείο, για την Ρωμηοσύνη και και για όλο τον κόσμο. Παναγιώτατε, η θυσία του προκατόχου σας δεν πήγε χαμένη. Έβγαλε βλαστάρια. Αυτά τα βλαστάρια φαίνονται σήμερα, παρά την μείωση της Ρωμηοσύνης στην Πόλη. Η Ρωμηοσύνη όμως, όσο και αν κινδυνεύει, όσο και αν αδικείται, όσο και αν πολεμείται, αυτή ποτέ δεν θα χαθεί. Και δεν θα χαθεί γιατί είναι προορισμένη από τον Θεό να ζήσει και θα ζήσει. Συνεχίστε το έργο των προκατόχων σας. Συνεχίστε το έργο της Εκκλησίας και της Ρωμηοσύνης. Δεν είστε μόνος. Έχετε τις ευχές και τις πρεσβείες του Αγίου Γρηγορίου του Ε' και όλων των προκατόχων σας, πού την Κυριακή της Σαμαρείτιδος θα εορτάσετε την Σύναξή τους. Έχετε όμως και τις προσευχές όλων μας, των παιδιών σας, πού βρισκόμαστε κάτω από το Πατριαρχικό σας Ωμοφόριο. Πολλά και ευλογημένα τα έτη σας Παναγιώτατε. Καλό και ευλογημένο το Άγιον Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails