________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/19/2014

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ - Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


Σημειώσεις από ένα Πάσχα στην Πόλη (2008) 
Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 

Το πρωΐ η ακολουθία των Ωρών και του Εσπερινού της Αποκαθηλώσεως στο ναό του Αγίου Νικολάου Νεοχωρίου. Εδώ στην Πόλη τα δρώμενα της Μ. Εβδομάδος, η περιφορά του Εσταυρωμένου και του Επιταφίου εντός του ναού, γίνονται απέριττα. Δεν υπάρχουν επιτηδεύσεις.
Στο τέλος της ακολουθίας πήγαμε όλο το εκκλησίασμα για τρισάγιο στους τάφους των κεκοιμημένων στον αυλόγυρο του ναού. Επιφανείς Νεοχωρίτες αναπαύονται εκεί, μεταξύ των οποίων οι θείοι του μεγάλου Μαθηματικού Καραθεοδωρή, μέλη της μεγάλης οικογένειας των Μαυρογορδάτων κ.α. Μας φυσάει κυριολεκτικώς ο άνεμος της ιστορίας.
Επιστροφή στο Φανάρι και κατευθείαν στο Βαλουκλή για Επιτάφιο. Έχουμε όμως και Πατριάρχη! Στις 2.30 έρχεται ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολ. Μάξιμο, για να τελέσει τρισάγιο – Μ. Παρασκευή σήμερα! – στον τάφο του προκατόχου του αειμνήστου Δημητρίου. Μόλις μπαίνει στο μοναστήρι οι προσκυνητές που είναι εκεί τρέχουν να πάρουν την ευχή του. Κατά τη συνήθειά του ρωτάει από πού έρχονται, δίνει ιδιαίτερη σημασία στα παιδιά, βγάζει από την τσέπη του και τους μοιράζει κομποσχοίνια και εικόνες. Προσκυνά τον Επιτάφιο στο Καθολικό της Μονής και στη συνέχεια τελεί το τρισάγιο. Κατά την τάξιν διαβάζει γονατιστός τη συγχωρητική ευχή. Φεύγει αμέσως. Δεν υπάρχει χρόνος. Έχει μπει στο αυτοκίνητο και μια Τουρκάλα τρέχει και με πολύ σεβασμό, με συγκίνηση θα έλεγα, του προσφέρει μια μικρή ανθοδέσμη. Εκείνος της μιλάει για λίγο. «Είναι μια φτωχιά κοπέλα που ιδιωτικά κάνει τον ταξιτζή και εξυπηρετεί το μοναστήρι», μου εξηγεί η αδελφή Μαγδαληνή. Από τις σπουδαιότερες κινήσεις του Πατριάρχου για μένα είναι αυτά τα Τρισάγια στα κοιμητήρια της Πόλης. Προχθές, μου είπαν, πήγε και έκανε στον μακαριστό Γέροντα Ηρακλείας επί τη επετείω των γενεθλίων του!! Μνήμη! Μνήμη άσβεστη! Οι πάντες αοράτως συνόντες!
Στην ακολουθία του Επιταφίου στο Βαλουκλή με περιμένει και μια έκπληξη. Δύο πολυμελείς οικογένειες πατρινών που ξέρουν να ψάλλουν και κάπως. Έτσι συμψάλαμε τον Επιτάφιο Θρήνο άπαντες! Άνδρες και γυναίκες.
Και μετά το Μπαλουκλή στο Νιχώρι. Ο Άγιος Νικόλαος είχε αρκετό κόσμο απόψε. Ίσαμε 60 άτομα! Η ατμόσφαιρα συγκινητική! Τα εγκώμια ψάλαμε επίσης όλοι μαζί. Άνδρες, γυναίκες, νέοι, παιδιά! Χοράρχης ο πρόεδρος της Κοινότητος ο ακάματος Λάκης Βίγκας, του οποίου τα παιδιά πρωτοστατούσαν στην χορωδία. Έψαλαν τα εγκώμια με πάθος! Στο τέλος η περιφορά του Επιταφίου πέριξ του ναού με απλότητα και κατάνυξη. Μαζί με τους Ρωμιούς και ένα ανδρόγυνο Τούρκων που έγιναν Ορθόδοξοι! Και συμμετέχουν ανελλιπώς στις ακολουθίες. Παρακολουθούν από μια αγγλική μετάφραση όλη τη Μ. Εβδομάδα. Και μας συγκινούν όλους με την πηγαία ευλάβειά τους.
Η Ρωμιοσύνη εδώ στην Πόλη πετιέται από παντού. Εκεί που πάει να σβήσει αντριεύει και θεριεύει, που λέει κι ο ποιητής.

1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους.19 Απριλίου 2014 στις 8:26 μ.μ.

    Συγκολιστικές και συγκινητικές οι περιγραφές του κυρίου Ανδριοπούλου. Η Ρωμηοσύνη συνεχίζει να ζή και να θα ζή στον τόπο εκείνο, στην Πρωτεύουσα της Ρωμηοσύνης, παρά τις Κασσάνδρες πού κατά καιρούς θέλουν το τέλος της Ρωμηοσύνης. Η Ρωμηοσύνη θα χαθεί, όταν ο κόσμος λείψει. Χρόνια πολλά και καλή Ανάσταση, σε όλη την Πόλη, σε όλη την Ρωμηοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails