________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/27/2016

ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ (ΦΩΤΟ)


Το Νιχώρι του Βοσπόρου γιόρτασε πανηγυρικά την μνήμη της Αγίας Παρασκευής, με Παράκληση που τελέστηκε στο ομώνυμο Αγίασμα της Κοινότητας και με μία πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Ι. Ναού της Παναγίας της Κουμαριώτισσας. 


Ο προαύλιος χώρος του Ι. Ναού Παναγίας Κουμαριωτίσσης Νεοχωρίου κατακλύστηκε από κόσμο, με αφορμή την εκδήλωση “Ποιητικές Διαδρομές - Şiir Seyirleri - Poetic Itineraries”, το βράδυ της Τρίτης 26 Ιουλίου, και το κοινό απήλαυσε μια ξεχωριστή βραδιά με μουσική, ποίηση και κεράσματα. 
Οι στίχοι έβγαλαν «φτερά» «πλημμυρίζοντας» τον χώρο και το κοινό άκουσε ποιήματα Ελλήνων και Τούρκων ποιητών, όπως του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη, Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Ναζίμ Χικμέτ και σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκi, Μάνου Λοΐζου, Κλέωνα Αντωνίου, Χασάν Εσένκαι Ιλχάν Σεσέν. Η απαγγελία των ποιημάτων έγινε και στις δύο γλώσσες (ελληνικά και τουρκικά) και τα μελοποιημένα ποιήματα συνόδευε ο ήχος της πολίτικης λύρας, της λαύτας και του κοντραμπάσου.
Eρµηνεία και απαγγελία ποίησης από την Βασιλική Παπαγεωργίου. 
Με την συνοδεία των µουσικών: 
Μαρίνας Λιόντου – Μοχάµεντ (Λαύτα – Ούτι) 
Χρήστου Ψωµιάδη (Πολίτικη λύρα) 
Απόστολου Σιδέρη (Κοντραµπάσο)
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κοινότητος Νεοχωρίου Λάκης Βίγκας, Άρχων Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε.


1 σχόλιο:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Ιεροκήρυξ Ι. Μ. Κίτρους.28 Ιουλίου 2016 στις 5:09 μ.μ.

    Είναι λίγοι και πολλοί. Είναι μετρημένοι αλλά και αμέτρητοι. Ζούν μέσα σε έκατομμύρια αλλογενείς και αλλογλώσους και όμως είναι οι κυριάρχοι του τόπου, γιατί αυτός είναι ο τόπος τους. Οι Ρωμηοί της Πόλης, δεν πτοούνται. Παραμένουν εκεί για να συνεχίζουν την πορεία τους, την ιστορία τους, την πίστη τους, τα ήθη και τα έθιμά τους. Οι φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις προς τιμή της Αγίας Παρασκευής στο Νιχώροι μιλούν απο μόνες τους. Ο Πρόεδρος και επίλεκτο μέλος κύριος Λάκης Βίγκας, στηλοβάτης και καθοδηγητής της κοινότητος, μαζί με τους συνεργάτες του και τους κληρικούς, συνεχίσουν την παράδοση. Με τέτοιους ανθρώπους, το Πατριαρχείο συνεχίζει να ζή και να εργάζεται εκεί πού το έταξε ο Θεός και η ιστορία. Με τέτοιους ανθρώπους, ο Πατριάρχης καμαρώνει και αντλεί δύναμη για να συνεχίζει να ποιμαίνει τον ευλογημένο αυτό λαό. Χρόνια πολλά σε όλη την Κοινότητα του Νιχωρίου. Χρόνια πολλά στον καταξιωμένο κύριο Λάκη Βίγκα για την ονοματική του εορτή, με αφορμή την εορτή του Αγίου Παντελήμονος. Χρόνια πολλά στον Πατριάρχη μας. Ο Θεός και η Αγία Παρασκυεή να σκέπουν όλη την Πόλη και την Ρωμηοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails