________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/23/2017

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ


Εγκαίνια Μουσείου Στέφανου Καραθεοδωρή
Στα εγκαίνια του μουσείου Στέφανου Καραθεοδωρή, που έγιναν σήμερα, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, στη Νέα Βύσσα Έβρου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, παρέστη και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, 
Ο κ. Βαρθολομαίος, μπαίνοντας στον χώρο της εκδήλωσης, πλησίασε τον πρώην πρωθυπουργό και αντάλλαξε μαζί του θερμή χειραψία..
Ο κ. Σαμαράς σε σχετική δήλωση του αναφέρθηκε στις ρίζες που έχει η οικογένεια του από τον Έβρο. «Ήρθαμε στη Νέα Βύσσα με την οποία με συνδέουν πολλές αναμνήσεις, συγγενικές σχέσεις και τώρα για τον Στέφανο και τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Είναι μια σημαντική ευκαιρία αναπόλησης αυτών των ανθρώπων οι οποίοι πρόσφεραν στον τόπο και στο έθνος. Σήμερα τιμούμε τη μνήμη τους με πολλούς συγγενείς και φίλους και τους τοπικούς άρχοντες που έχουν αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία για την οποία τους ευχαριστούμε πολύ», τόνισε ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά της μητέρας του έχει καταγωγή από την οικογένεια Καραθεοδωρή που επίσης είναι συγγενείς της Πηνελόπης Δέλτα.
Το μουσείο Στεφάνου Καραθεοδωρή στεγάζεται στο κτίριο όπου στεγαζόταν παλαιότερα το Δημοτικό Σχολείο.


Εγκαίνια Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας
Το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας, της Μητρόπολης Διδυμοτείχου- Ορεστιάδας- Σουφλίου, στην Ορεστιάδα εγκαινίασε λίγο πριν το μεσημέρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί από σήμερα τριήμερη επίσκεψη στην ακριτική πόλη.
Προσκεκλημένος της δημοτικής Αρχής στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Έτος Στέφανου Καραθεοδωρή» και μετά το πέρας της Δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, ο προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, εγκαινίασε το κτιριακό συγκρότημα, στο οποίο λειτουργούν, κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό παντοπωλείο, ραδιοφωνικός σταθμός, βιβλιοθήκη, πολιτιστικό κέντρο και τα γραφεία της Μητροπόλεως.


Μετά το πέρας της τελετής εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκε παρουσία των τοπικών Αρχών, του μητροπολίτη Ορεστιάδας-Διδυμοτείχου-Σουφλίου, Δαμασκηνού, του δημάρχου της πόλης Βασίλη Μαυρίδη, των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ του Έβρου, Νατάσας Γκαρά και Δημήτρη Ρίζου, του βουλευτή ΝΔ του Έβρου, Αναστάσιου Δημοσχάκη, του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου και του αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς, ο κ. Βαρθολομαίος φύτεψε στον αύλειο χώρο του κέντρου, ένα δέντρο ελιάς. 
«Η πόλη αυτή που σας καλωσορίζει σήμερα ανδρώθηκε και μεγάλωσε με το αίμα και τον ιδρώτα των προσφύγων της ιστορικής μας πατρίδας, της Ανατολικής Θράκης, που άφησαν τις εστίες τους, τους τάφους των προγόνων τους και εγκαταστάθηκαν εδώ. Περίπου 900 οικογένειες από την Αδριανούπολη και το Κάραγατς αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν και έφυγαν για να συνεχίσουν και να ζήσουν εδώ, όπως συμβαίνει πάντοτε μετά τις αποφάσεις των ισχυρών της γης που εξυπηρετώντας μόνον τα συμφέροντά τους αγνοούν τη βούληση των λαών και τις ειρηνικές ανάγκες των ανθρώπων… Είμεθα όλοι έτοιμοι αν χρειαστεί να αγωνιστούμε υπέρ πίστεως και πατρίδος. Είμεθα εδώ και θα παραμείνουμε εδώ» ανέφερε κατά την προσφώνησή του μετά το πέρας της δοξολογίας, ο κ. Δαμασκηνός. 
Από την πλευρά του ο κ. Βαρθολομαίος στην αντιφώνησή του επανέλαβε ότι είναι ευτυχής που επισκέπτεται για δεύτερη φορά, εντός της τελευταίας τριετίας, την Ορεστιάδα σημειώνοντας: «Ερχόμαστε σε περιοχή ηρώων και μαρτύρων υπέρ πίστεως και πατρίδος. Εις τον τόπον που ήκμασε και ακμάζει η ορθόδοξος πίστης. Εις τον μικρόν τούτον χώρο όπου ξεκίνησε ο Στέφανος Καραθεοδωρή και βλάστησε καρπόν πολύν, τον οποίον δεν κάλυψε η λήθη, διότι υπήρξε πέραν της λήθης και κατέδειξε σε καιρούς χαλεπούς την φιλοπατρία των Θρακών…».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails