________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/23/2017

Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Έφτασε σήμερα το πρωί, Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017, στην Ορεστιάδα του Νομού Έβρου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην πόλη με αφορμή τις εκδηλώσεις του Δήμου για το «Έτος Στέφανου Καραθεοδωρή». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε επισκεφθεί την Ορεστιάδα και πριν τρία χρόνια, το 2014. 
Στις 10 το πρωί έφθασε οδικώς στον συνοριακό σταθμό Καστανεών και στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος μετέβη στην πλατεία της Ορεστιάδας όπου τον υποδέχθηκαν επισήμως ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης, ο μητροπολίτης Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου Δαμασκηνός, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του Έβρου, Νατάσα Γκαρά και Δημήτρης Ρίζος, ο βουλευτής ΝΔ του Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς και πλήθος κόσμου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε απευθυνόμενος στους κατοίκους της Ορεστιάδας: «Επισκεπτόμαστε μια πόλη νέα, την νεωτέραν της Ελλάδος, η οποία όμως διαθέτει τον πλούτο και την αίγλη μιας μακράς ιστορίας, φορείς της οποίας είστε εσείς οι κάτοικοι της. Όλοι εσείς οι ευγενείς και ευσεβείς απόγονοι των κατοίκων της παλαιάς Ορεστιάδος της Ανδριανουπόλεως και του περιφήμου προαστίου Κάραγατς». Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ιστορία της πόλης και την διαχρονική προσφορά των κατοίκων της, ως «φορείς και εκφραστές της ιστορίας, διότι η ιστορία είναι δημιούργημα των ανθρώπων και δεν περιορίζεται, ούτε εξαρτάται αποκλειστικώς από τον τόπο στον οποίο δημιουργήθηκε, αλλά αποτελεί κτήμα εσαεί των ανθρώπων οι οποίοι την φέρουν μαζί τους οπουδήποτε κι αν βρεθούν», υπογράμμισε ο κ. Βαρθολομαίος.
Ειδική μνεία έκανε ο προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στην οικογένεια Καραθεοδωρή και την πολύτιμη προσφορά της καθώς και στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι τοπικές Αρχές για το φυσικό περιβάλλον και στη λειτουργία στην πόλη του Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης».


Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη αναφέρθηκε στην προσφορά του κ. Βαρθολομαίου, λέγοντας με έμφαση: «Είστε Οικουμενικός, είστε παγκόσμιος, την ώρα που οι λαϊκισμοί και οι φονταμενταλισμοί διαιρούν ακόμη την οικουμένη», και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε από δυσκολίες, αντέχουμε σε κρίσεις, όπως οι πρόγονοι μας. Βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις μη προσδοκώντας πολλά από κεντρικές εξουσίες».
Επίσης, κατά την προσφώνησή του ο δήμαρχος Ορεστιάδας, χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα, «ένα υψηλού και πολλαπλού συμβολισμού πνευματικό γεγονός» και εξέφρασε τις ευχαριστίες και τη συγκίνησή του για την παρουσία του κ. Βαρθολομαίου. «Ο Πατριάρχης του Γένους τιμά με την υψηλή παρουσία του τον πολιτισμό, τη θρησκευτική παράδοση, την ιστορία του τόπου μας. Είμαστε έτοιμοι να σας ξεναγήσουμε στο παρόν, στην ιστορία, στο μέλλον που οραματιζόμαστε για τον τόπο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη συνέχεια μετέβη στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων για την προγραμματισμένη δοξολογία, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα θα εγκαινιάσει το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας Ορεστιάδας και το απόγευμα αναμένεται να εγκαινιάσει το Μουσείο Καραθεοδωρή στο χωριό Νέα Βύσσα, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails