Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας
Συμπληρώθηκαν φέτος 40 χρόνια από τότε που καθιερώθηκε οι Ζωγραφειώτες, μαθητές και απόφοιτοι του ιστορικού Ζωγραφείου Λυκείου της Πόλης να συμμετέχουν στην ακολουθία των Δ' Χαιρετισμών στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών. Σαράντα χρόνια λαμβάνουν μέρος στους Χαιρετισμούς ο Ζωγραφειώτης Μητροπολίτης Πέργης κ. Ευάγγελος και ο Άρχων Πρωτοψάλτης της Μ.τ.Χ.Ε. Λεωνίδας Αστέρης.
Φέτος τελέστηκε η ακολουθία στις Βλαχέρνες χοροστατούντος του Μητροπολίτου Πέργης, του Άρχοντος Λεωνίδα Αστέρη διευθύνοντος τον δεξιό χορό και του καθηγητού του Ζωγραφείου Αντώνη Παριζιάνου διευθύνοντος τον αριστερό χορό. Στην ακολουθία συμμετείχαν και μαθητές του Ζωγραφείου με τον διευθυντή τους Γιάννη Δεμιρτζόγλου.Το "Άσπιλε" απήγγειλε εμμελώς η μαθήτρια της τελευταίας τάξης του ΖωγραφείουΛυκείου Ευρυδίκη Πίγγου και το "Και δος ημίν Δέσποτα" ο αδελφός της Γεώργιος Πίγγος, μαθητής της Β' τάξης του Λυκείου και κανονάρχης στην Αγία Τριάδα Σταυροδρομίου.
Παρόντες, επίσης, ο Άρχων της Μ.τ.Χ.Ε. Δημήτριος Φραγκόπουλος, που διετέλεσε επί 37 χρόνια διευθυντής του Ζωγραφείου, καθηγητές του σχολείου, προσκυνητές από την Ελλάδα και Κωνσταντινουπολίτες από την Αθήνα με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νικόλαο Ουζούνογλου.
Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ ΔΕΝ ΓΕΡΝΑ
Μετά τους Χαιρετισμούς ακολούθησε δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα όπου πρώτος μίλησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου Λάκης Βίγκας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Πέργης τόνισε με έμφαση:
«Η Ρωμηοσύνη εδώ συνεχίζει δυναμικά, δυνατά και με πολλές ελπίδες». Στη συνέχεια, παίρνοντας αφορμή από ένα ποίημα που διάβασε ενώπιον όλων των παρισταμένων το οποίο περιέγραφε τη Ρωμηοσύνη ως «ρυτιδιασμένη και τώρα στα γεράματα», ο κ. Βίγκας εξέφρασε τη διαφωνία του λέγοντας ότι « Η Ρωμηοσύνη είναι έννοια που δε γερνά ποτέ».
«Η Ρωμηοσύνη εδώ συνεχίζει δυναμικά, δυνατά και με πολλές ελπίδες». Στη συνέχεια, παίρνοντας αφορμή από ένα ποίημα που διάβασε ενώπιον όλων των παρισταμένων το οποίο περιέγραφε τη Ρωμηοσύνη ως «ρυτιδιασμένη και τώρα στα γεράματα», ο κ. Βίγκας εξέφρασε τη διαφωνία του λέγοντας ότι « Η Ρωμηοσύνη είναι έννοια που δε γερνά ποτέ».
Ομιλητής κατά την εκδήλωση στην αίθουσα ήταν ο εκπαιδευτικός - θεολόγος Γεώργιος Χριστοδούλου, με θέμα: "Εν χάρτη της ψυχής γεγραμμένην έχω την Πόλιν σου Θεοτόκε", μια αναφορά στα Θεομητορικά σεβάσματα της Πόλης.
Τέλος, τον λόγο πήρε ο λόγιος Ιεράρχης του Φαναρίου Μητροπολίτης Πέργης κ. Ευάγγελος, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε με το συναρπαστικό λογοτεχνικό και ποιητικό του ύφος:
«Το ότι γεμίζει κάθε Παρασκευή και όλες τις άλλες η Βλαχέρνα, κατ΄ αυτόν τον τρόπον, με υποχρεώνει να σας ευχαριστήσω ιδιαιτέρως από μέρους της Πόλης, από μέρους της Ρωμηοσύνης και από μέρους του Φαναρίου. Η κάθε μία και ο καθείς από ένα κερί. Όλων σας τα μάτια γεμίζουν ένα μανουάλι απόψε που καίει μπροστά στη Μεγαλόχαρη αυτή του τόπου. Δε θα σβήσει. Εάν δείτε τελευταία τον κόσμο που έρχεται στην Πόλη δεν είναι ούτε για άλλους λόγους ούτε για ένα δερμάτινο. Αυτά υπάρχουν. Αλλά στη βάση είναι να μπουν σε αυτό το γνόφο, να νιώσουν αυτόν το θείο έρωτα που τον χάσανε αλλού και έτσι να περπατήσουν στη ζωή τους ερωτευμένοι με τους Αγίους, με την Παναγία, με την Πόλη, με το Φανάρι. Ρωμηοί ερωτευμένοι με όλα αυτά».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Πέργης αναφέρθηκε στην Πόλη και στη Ρωμηοσύνη λέγοντας ότι «η Ρωμηοσύνη δεν τελειώνει. Κι αν δεν τελειώνει η Ρωμηοσύνη, κι αν δεν έχει παύσει ν΄ακούγεται γιατί αυτό που σας είπα πρίν τρώει ψωμί και πίνει νερό με το χέρι της Μεγαλόχαρης. Της Μεγαλόχαρης πρώτης της Βλαχερνίτισσας από τη Βλαχέρνα. Πώς ταϊζει η Παναγία η Βλαχερνίτισσα τους πάντας; Αυτό θα το αισθανθείς όταν πας να την προσκυνήσεις είτε μιλώντας είτε μη, αλλά πάντως από μέσα σου θα την πεις, όχι εκείνη σε σένα, εσύ προς εκείνην «Να ζήσεις». Μείνον μεθ΄ ημών κάθε μέρα θα την πεις και την λέμε διότι προς εσπέραν εστί και κέκλικεν η ημέρα. Αλλά αυτό θα το λες και το πρωί και το βράδυ κι ας μην κλείνει η ημέρα γιατί θα ξημερώνει η μέρα πάντα, με αυτό το προσκύνημα στην Πόλη. Η Πόλη ειναι περιτειχισμένη από δύο ειδών τείχη. Το πρώτο τείχος της Πόλης από χέρι ανθρώπων καμωμένο υπογράφεται από Βυζαντινούς Αυτοκράτορες.... Υπάρχει και το Τείχος των εις Σε προστρεχόντων, λέει ο ψαλμωδός, στην Παναγία...».
Άνθη ευγνωμοσύνης στον λόγιο Ζωγραφειώτη Ιεράρχη από τον ομογάλακτο πρόεδρο του Συνδέσμου Αποφοίτων Ζωγραφείου Λάκη Βίγκα.
È difficile la sua lingua, ma è molto bello questo blog: complimenti!
ΑπάντησηΔιαγραφή''Η ετοίμη αντίληψις, των εις σε προστρεχόντων και πάντων των χριστιανών το καταφύγιον'' είναι η Παναγία στης οποίας το πρόσωπο/έννοια, η ρωμηοσύνη έχει εναποθέσει μέρος από τις ελπίδες της για επιβίωση. Όπως έχω σημείωσει και σε προηγούμενη ανάρτηση εναπόκειται στις κοινωνίες των ανθρώπων να αποφασίσουν να επιβιώσουν ή να αποτύχουν και να αυτοκαταστραφούν. Αυτή λοιπόν η κοινωνία αν και φθίνει με γεωμετρική πρόοδο, δεν θα καταστραφεί. Δε θα αποτύχει. Γιατί? Δεν ξέρουμε όμως σίγουρα δε θα αποτύχει. Αφήστε μας να το ελπίζουμε ή να το ονειρευόμαστε τουλάχιστον. Τι είναι χειρότερο το όνειρο ή η ελπίδα? Εγώ κάνω και τα δύο. Είμαι η χείριστη όλων...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιπροσθέτως, θα ήθελα να αναφέρω πόσο όμορφη και ταυτόχρονα συγκινητική είναι η εικόνα από τα δυο παιδιά να απαγγέλουν την ευχή προς τη Θεοτόκο και τον Κύριο ημών. Η συμμετοχή τους αυτή πέραν του ότι φορτίζει συναισθηματικά την περιρέουσα ατμόσφαιρα αποτελεί και παράδειγμα προς μίμηση για τη δική τους γενιά όταν θα είναι εκείνοι οι γονείς/οι δάσκαλοι/οι άρχοντες. Είναι σημαντική η ενεργός συμμετοχή όχι μόνο γιατί διδάσκει αλλά γιατί γίνεται μνήμη. Και η μνήμη γίνεται χρέος...
ΑπάντησηΔιαγραφήCaro donambro,
ΑπάντησηΔιαγραφήgrazie per la sua visita nel blog. Convengo che la lingua e difficile ma dalle foto lei piu capire le nostre parole.
Guardando inoltra per la sua prossima visita.
ΠΕΡΓΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ! ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ! ΟΙΟΙ ΠΑΡΑ ΡΩΜΑΙΟΙΣ ΕΝ ΤΗ ΠΟΛΕΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΕΙΣΙΝ!!!! ΠΟΥ ΠΑΡΟΜΟΙΟΙ ΛΟΓΙΩΤΑΤΟΙ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΑΣΠΙΛΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΠΑΡΑ ΣΕΜΝΟΤΑΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΥ ΚΑΝΟΝΑΡΧΟΥ ΥΠΟ ΤΑ ΒΛΕΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑΣ ΑΚΟΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΡΕΩΣ ΚΑΙ ΑΡΧΟΝΤΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΥ ΝΑΟΥ! ΠΟΥ ΤΟΙΑΥΤΗ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΕΞ΄ΟΣΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΣ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ......
ΜΑΘΗΤΑΙ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ-ΜΙΚΡΟΥ ΠΟΙΜΝΙΟΥ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΤΑΤΟΙ ΒΛΑΣΤΟΙ- ΕΝΔΕΔΥΜΕΝΟΙ ΩΣ ΕΙΣ ΜΑΘΗΤΑΣ ΠΡΟΣΗΚΕΙ!
"ΣΥΝΤΗΡΗΣΟΝ, ΠΑΣΗΣ ΕΧΘΡΩΝ ΑΛΩΣΕΩΣ, ΤΗΝ ΣΗΝ ΠΟΛΙΝ ΘΕΟΤΟΚΕ".