________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/17/2017

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΙΕΡΟΥ ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΚΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ


Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκαν, μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, τα εγκαίνια του Ιερού Σκευοφυλακίου, του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Παναγίας Κεχαριτωμένης, στη Χώρα, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Παϊσιο, παρουσία των Αρχών της νήσου και πλήθους πιστών Καλυμνίων. 
Ένας χώρος – κόσμημα, απόλυτα ταιριαστός με την αρχοντιά που αποπνέει η Μεγάλη Κυρά της Καλύμνου, η Παναγία των «Τσικουών», λειτουργεί στο υπερώο του νάρθηκα. Εκεί, φυλάσσονται θησαυρίσματα της μακραίωνης ιστορίας του παλαίφατου Καθεδρικού Ναού, που η ευσέβεια των πιστών Καλυμνίων και η φροντίδα των παλιότερων εφημερίων και εκκλησιαστικών συμβουλίων διεφύλαξε. 
Σήμερα, χάρη στην άοκνη εργασία και μέριμνα του εφημέριου του Ι. Ναού π. Αμφιλοχίου Σακαλλέρου, των επιτρόπων και συνεργατών του, των ευλαβών δωρητών και πρωτίστως στις πατρικές ευχές, στην επίβλεψη και προσωπική συνεισφορά και παρουσία του μυσταγωγού και θεοφιλή προσκυνητού της Κεχαριτωμένης, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Παϊσίου, η Κάλυμνος απέκτησε ένα χώρο θρησκευτικού πολιτισμού και εκκλησιαστικής ιστορίας. 


Στις προθήκες του Σκευοφυλακίου ο επισκέπτης θαυμάζει κειμήλια του ιερού ιστορικού Ναού από το 18ο και 19ο αιώνα. Ιερά Σκεύη, διαφόρων ειδών αφιερώματα, ένας χρυσοκέντητος ρωσικός Επιτάφιος του 19ου αιώνα, εικόνες μεταβυζαντινής τέχνης, αρχιερατικές στολές, εγκόλπια και μήτρα, προσφορά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, Ιερά Ευαγγέλια του 18ου και 19ου αιώνα, σμάλτα, πόρπες από ελεφαντόδοντο και ασήμι, χρυσοσκάλιστοι Σταυροί ευλογίας του 19ου και αρχών του 20ου αι., εις εκ των οποίων φέρει Τίμιο Ξύλο, πολλά λειτουργικά σκεύη και είδη λαϊκής τέχνης, λειτουργικά βιβλία, ιστορικά έγγραφα και σφραγίδες, ξυλόγλυπτο Τίμιο Σώμα του Κυρίου του τέλους του 18ου αιώνα, αρχιερατικά άμφια του αειμνήστου Μητροπολίτου κυρού Ισιδώρου, βιβλία και συγγράμματα, αλλά και προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου εκκλησιαστικού ρήτορα και γόνου της Χώρας Μιχαήλ Γαλανού. 
Το Σκευοφυλάκιο του Ιερού Καθεδρικού Ναού αποτελεί θησαυροφυλάκιο της Ιστορίας, του Πολιτισμού και της Πίστης των Καλυμνίων, μέσα στον παλαιότερο και ιστορικότερο ναό της Καλύμνου των νεότερων χρόνων.  
Θεόφιλος Τσουκαλάς, Ιστορικός, Καθηγητής Γυμνασίου Χώρας 


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ ΕΙΣ ΤΟΝ κ. ΙΩΑΝΝΗΝ ΧΑΛΙΚΟΝ 
Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Παναγίας Κεχαριτωμένης Χώρας Καλύμνου, και το Εκκλησιαστικόν Συμβούλιον, ευχαριστούν από καρδίας τον φιλοπρόοδον και αγαπητόν συμπατριώτην μας κ. Ιωάννην Χαλίκον, δια την προσφοράν αυτού, υπέρ του Ναού, τόσον κατά τας εργασίας ανακαινίσεως, όσον και δια τας προθήκας του Ιερού Σκευοφυλακίου, και του εύχεται τα κράτιστα. Επιμέλεια: Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματέας Ιεράς Μητροπόλεως. 
Φωτογραφίες: π. Κ. Σμαλιός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails