________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/11/2019

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ (5-10 Νοεμβρίου 2019)



Η εορτή του Αγίου Αρσενίου στο Σύδνεϋ 
Σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε το Σάββατο, 9 Νοεμβρίου, ο Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη εορτή του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου στο φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο, στο Earlwood του Σύδνεϋ, που είναι Μετόχι της Ιεράς Μονής της Παναγίας Παντανάσσης. 
Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από πλήθος πιστών που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου και να προσκυνήσουν το Ιερό Λείψανό του. 


Να σημειωθεί ότι σε κοινό προσκύνημα, πέρα από το τμήμα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Αρσενίου, τέθηκαν και προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Παϊσίου, τα οποία φυλάσσονται στην Ιερά Μονή της Παναγίας Παντανάσσης. Ο Άγιος Παΐσιος, όπως εξήγησε στους πιστούς ο Σεβασμιώτατος, ήταν πνευματικό παιδί και μαθητής του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου. Ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος, αφού μίλησε εκτενώς για τον βίο του Αγίου Αρσενίου, μοιράστηκε με τους πιστούς και τη συγκλονιστική δική του εμπειρία της πρώτης «γνωριμίας» του με τον Άγιο. Ήταν το έτος 1989, όταν πήγαινε για πρώτη φορά στο Άγιον Όρος, για να γνωρίσει τον μαθητή του, τον Πατέρα Παΐσιο. Καθ’ οδόν προς το «Περιβόλι της Παναγίας», είχε την τύχη να συναντήσει και να ανοίξει συζήτηση με έναν Τούρκο, που του συστήθηκε ως «παιδί ενός Αγίου που γεννήθηκε στην Καππαδοκία». Αναφερόταν στον Άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη. Ο Σεβασμιώτατος άκουσε τον άνθρωπο αυτό να του περιγράφει τα πολλά θαύματα που είχε κάνει ο Άγιος – όχι μόνο στους Ρωμιούς, αλλά και στους Τούρκους. Ένα από τα θαύματα αυτά ήταν και η γέννηση του ιδίου, όπως εξήγησε, καθότι η μητέρα του, η οποία δεν μπορούσε να κάνει παιδί, είχε απευθυνθεί στον Πατέρα Αρσένιο και την είχε ευλογήσει. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Τούρκος συνταξιδιώτης του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Μακαρίου είχε νοιώσει την ανάγκη να μεταβεί στο Άγιον Όρος και να γνωρίσει τον Πατέρα Παΐσιο, τον μαθητή του Αγίου Αρσενίου. 


Μετά από αυτήν την συγκινητική εξομολόγηση για την πρώτη «γνωριμία» του με τον Άγιο Αρσένιο, ο Σεβασμιώτατος μίλησε στους πιστούς για την «καρδιακή» διδασκαλία του, ενώ εστίασε στην απλότητα και την ταπεινότητα που τον διέκρινε. Δεν παρέλειψε, επίσης, να μνημονεύσει μία φράση, την οποία χρησιμοποιούσε τακτικά όταν υποδεχόταν Ρωμιούς: «Την πίστη μας δεν την αλλάζουμε με τίποτα». Καταληκτικά, αφού παρατήρησε ότι ο Άγιος Παΐσιος «είναι ένα μέρος της τοπικής μας Εκκλησίας», επισήμανε ότι «κατ’ επέκτασιν, θεωρώ και τον Άγιο Αρσένιο ως δικός μας Άγιο, αφού αυτός ανέδειξε και κατά κάποιον τρόπο εδίδαξε τον Άγιο Παΐσιο». 
Κλείνοντας, λοιπόν, την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος παρότρυνε πατρικά τους πιστούς να παραδειγματιστούν από τη ζωή του Αγίου Αρσενίου και να είναι απλοί, καθώς επίσης να μην ξεχνούν ότι «την πίστη μας δεν την αλλάζουμε με τίποτα».

Η εορτή του Αγίου Νεκταρίου στο Σύνδεϋ της Αυστραλίας



Με λαμπρότητα εορτάστηκε η εορτή του Αγίου Νεκταρίου επισκόπου Πενταπόλεως, στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου, στο προάστιο του Burwood. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ενώ το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος της Πόλεως  κ. John Faker, η Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης της Νέας Νοτίου Ουαλίας κ. Jodi Mckay, αρκετοί βουλευτές και χιλιάδες πιστοί, οι οποίοι πέρασαν κατά τη διάρκεια του εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας για να προσκυνήσουν τα λείψανα του Αγίου.
Ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στον Άγιο Νεκτάριο και προέτρεψε να παραδειγματιστούμε όλοι από την υπομονή και την αγάπη του Αγίου. Ο προϊστάμενος του Ναού π. Γεώργιος Λιάγκας προσεφώνησε το Σεβασμιώτατο εκ μέρους του Συμβουλίου, ενώ παιδιά απήγγειλαν ποιήματα προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου. Ακολούθησε επίσημη δεξίωση στην αίθουσα του Δημαρχείου και γεύμα.


Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος στην τροπική Αυστραλία



Την πρώτη ποιμαντική του επίσκεψη πραγματοποίησε στη Βόρεια Αυστραλία ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος έφτασε στον διεθνή αερολιμένα του Cairns, στις 5 Νοεμβρίου 2019. 
Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Δήμαρχος της πόλεως κ. Bob Manning, ο Βουλευτής κ. Warren Entsch ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού της Χώρας κ. Scott Morrison, οι Βουλευτές κ. Michael Healey και κ. Craig Crawford, η Υπάτη Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία κ. Μάρθα Μαυρομάτη, ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Κουινσλάνδη κ. Ιωάννης Ράπτης, οι ιερείς της περιοχής, οι Πρόεδροι των Ελληνικών Σωματείων και οργανισμών, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος του Αγίου Ιωάννου κ. Θεόδωρος Μπακαλάκης και πλήθος Ορθοδόξων ομογενών. Την ίδια ημέρα της αφίξεως του Σεβασμιωτάτου, ο Δήμαρχος της πόλεως παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του. 
Ο κ. Μακάριος κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί επισκέφθηκε τα 10 Ιδρύματα του Αγίου Ιωάννου (γηροκομεία, νοσοκομείο, παιδικοί σταθμοί, κέντρα ημερήσιας φροντίδας), τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες των εμπεριστάτων αδελφών μας στην Βόρεια περιοχή της Κουινδλάνδης και παράλληλα επισκέφθηκε και την απομακρυσμένη Ενορία-Κοινότητα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Innisfail, στην οποία ευλόγησε άρτους και είχε συνάντηση με τους πιστούς και το συμβούλιο της Κοινότητας. 


Μέσα στο πλαίσιο της επισκέψεώς του ήταν και η τέλεση της ακολουθίας του Αγιασμού για τον εγκαινιασμό των νέων κτιρίων διοικήσεως των Ιδρυμάτων του Αγίου Ιωάννου στην πόλη του Cairns. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν οι αρχές της πόλεως, εκπρόσωποι της Κυβερνήσεως, οι ομογενείς μας και αρκετοί Αυστραλοί, οι οποίοι θαύμασαν την πρόοδο της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και μαζί με τους τοπικούς άρχοντες εξήραν την προσφορά της Αρχιεπισκοπής στην κοινωνία. Στη συνέχεια παρευρέθηκε στον ετήσιο απολογισμό του Ιδρύματος όπου ήταν και ο κεντρικός ομιλητής. 
Να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος και η συνοδεία του περιηγήθηκαν με ελικόπτερο στα τροπικά δάση της βόρειας Αυστραλίας και στα μοναδικά στον κόσμο υφαλιογενή κοράλλια, γνωστά με την ονομασία Great Barrier Reef, ενημερώθηκε για τους οικολογικούς κινδύνους των περιοχών, ενώ πριν αναχωρήσει από το Cairns παρακάθησε σε δείπνο με τους ομογενείς και τους Άρχοντες του τόπου, το οποίο προσεφέρθη προς τιμήν του. 
Ο Σεβασμιώτατος, παράλληλα, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου και εν συνεχεία ανεχώρησε για το Σύδνεϋ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails