________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/19/2021

ΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ


Κοινότητα Νεοχωρίου
Έχουμε όλες κι όλοι μας συνηθίσει να προσεγγίζουμε την ποίηση και το παρελθόν μέσα από τα εργαλεία της φιλολογίας και ιστορίας αντίστοιχα. Έρχονται, όμως, στιγμές που καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, οι οποίες βέβαια συνδυάζουν και την επιστημονικότητα, μας δίνουν μία διαφορετική οπτική. 
Γι' αυτό, λοιπόν, το άρθρο του Salih Demirtaş, υποψήφιου διδάκτορά στο πρόγραμμα Musicology and Music Theory του Istanbul Technical University (ITU) και επιστημονικού συνεργάτη του Orient-Institut Istanbul, ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για εμάς. 
Ο κ. Demirtaş, περπατώντας στην παραλία και στα σοκάκια του Νεοχωρίου, επισκέφτηκε τυχαία τον αυλόγυρο της Παναγίας Κουμαριώτισσας, όπου η προτομή του Κ. Π. Καβάφη και το ποίημα «Το Νιχώρι» κέντρισαν την προσοχή του. Διαβάζοντας το συγκεκριμένο ποίημα, που εντάσσεται στην πρώιμη προ-ποιητική περίοδο του μεγάλου Αλεξανδρινού, προσπάθησε να φανταστεί το Νεοχώρι του 19ου αιώνα μέσα από τις λέξεις του ίδιου του Καβάφη. 
Με τη συνεργασία της μουσικού κ. Έλενας Μουδίρη-Χασιώτου ηχογράφησε την απαγγελία του ελληνικού κειμένου εμπλουτίζοντάς το με ήχους από το Yeniköy του 2021. Στόχος του είναι να βάλει τους αιώνες να συνομιλήσουν μεταξύ τους, το Νιχώρι με το Yeniköy και να δημιουργήσει ένα "ηχητικό παλίμψηστο". 
Συγχαρητήρια στον κ. Salih Demirtaş για την τόσο ενδιαφέρουσα προσέγγισή του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails