________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/15/2021

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος κάνει έκκληση για στήριξη του προγράμματος συντάξεως των ιερέων

Ιερείς της Μητροπόλεως Αγίου Φραγκίσκου
σε αναμνηστική φωτογραφία με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και τον Μητροπολίτη Γεράσιμο.
Φωτογραφία: ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΓΙΟΥ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ALLEN ALTCHECH PHOTOGRAPHY

Του Θεοδώρου Καλμούκου 
Εθνικός Κήρυξ
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος έστειλε επιστολή με e-mail στους προέδρους των κοινοτικών συμβουλίων ανά τις Ηνωμένες Πολιτείες κάνοντας έκκληση να συμβάλλουν τόσο οι κοινότητες, όσο και οι πιστοί ιδιωτικώς για την ενίσχυση του προγράμματος συντάξεως των ιερέων.
Στην επιστολή του, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει πως «καθώς γνωρίζετε, πέρυσι κατά την 45η Κληρικολαϊκή Συνέλευση αναφέρθηκε ότι το Ταμείο Συντάξεως των Κληρικών και Λαϊκών υπαλλήλων της Αρχιεπισκοπής έχει χρηματοδοτηθεί ελλιπώς (underfunded). Αναγνωρίζοντας αυτό το πρόβλημα η Ιερά μας Αρχιεπισκοπή εργάζεται επιμελώς και άοκνα να καταρτίσει ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει αυτό το έλλειμμα. Η λύση την οποία έχουμε εφαρμόσει στην αρχή αυτού του έτους προβλέπει για χρηματοδότηση του ελλείμματος σε διάστημα τριάντα ετών, αλλά ευελπιστούμε πως μπορούμε να μειώσουμε το χρονικό διάστημα των τριάντα ετών με τις εθελοντικές δωρεές των πιστών μας». 
Ο Αρχιεπίσκοπος γράφει ακόμα στους προέδρους πως «ξεκινώντας με τη Γιορτή του Πατέρα φέτος την Κυριακή 20 Ιουνίου, η Αρχιεπισκοπή μας θα αρχίσει επίσημα προσπάθειες ανά τη χώρα για τη συγκέντρωση χρημάτων για την επίτευξη του στόχου μας κάνοντας ευπρόσδεκτη τη δωρεά του ποσού των $100 δολαρίων από κάθε οικογένεια της κοινότητάς σας». 
Συμπληρώνει πως «αυτή η ημέρα επιλέχθηκε συγκεκριμένα επειδή έχει σημασία για τους πατέρες παντού. Από κοινού μαζί με τον εορτασμό της διάστασης της πατρότητας, πρέπει να τιμήσουμε και θυμηθούμε επίσης τον σεβαστό Κλήρο της Εκκλησίας μας στην Αμερική». 
Σε άλλο σημείο καλεί τους προέδρους να δώσουν το παράδειγμα. Γράφει πως «σας προσκαλώ να ηγηθείτε με το παράδειγμά σας και να συμμετέχετε προσωπικώς σ’ αυτήν την ευλογημένη χρηματική εκστρατεία, ευγενώς σας ζητώ να βοηθήσετε στη διάδοση αυτής της προσπάθειας στην κοινότητά σας και σε όλους τους ενορίτες σας, ενθαρρύνοντάς τους να επισκεφθούν την ιστοσελίδα https://www.supportourfathers.org όπου μπορούν να κάνουν τη δωρεά τους ηλεκτρονικώς γι’ αυτό τον ευγενή και πολύ αξιότιμο σκοπό. Φυσικά δωρεές μπορούν να αποσταλούν στην Αρχιεπισκοπή με την ένδειξη ‘Father’s Day Campaign’ ενώ οι δωρεές εκπίπτουν της φορολογίας». 
Υπενθυμίζεται ότι θέμα του ελλείμματος ύψους $65 εκατομμυρίων δολαρίων του ταμείου συντάξεως των ιερέων είχε αποκαλύψει ο «Ε.Κ.» λίγες μέρες πριν την 44η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής που συνήλθε στη Βοστώνη αρχές Ιουλίου του 2018. 
Το θέμα αυτό απασχολεί τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο από τις πρώτες κι όλας ημέρες που ανέλαβε την πηδαλιουχία της Αρχιεπισκοπής. Στην τελευταία του συνέντευξη στον «Ε.Κ.» 13&14 Μαρτίου 2021 είχε πει και τα εξής: «Το θέμα αυτό με κούρασε, ομολογουμένως, πάρα πολύ, διότι δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο περίπλοκο. Πίστευα ότι σε μία ιστορική Αρχιεπισκοπή θα είχαν λυθεί προ πολλού ζητήματα τέτοια Ταμείων Συντάξεως και ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανθρώπων. 
Το εκρηκτικό πρόβλημα του συνταξιοδοτικού των κληρικών δεν με άφηνε να κοιμηθώ τους πρώτους μήνες της διακονίας μου στην Αμερική. Γνώριζα δε πως το έλλειμμα χρηματοδότησης ύψους 65 περίπου εκατομμυρίων διαρκώς μεγάλωνε και θα οδηγούσε μία μέρα το Ταμείο σε κατάρρευση, καθιστώντας το ανίκανο να πληρώνει τις συντάξεις των αφυπηρετησάντων κληρικών μας, αφήνοντάς τους εκτεθειμένους στο γήρας τους μετά από τόσα χρόνια ευόρκου υπηρεσίας. Εστω και αν αυτό θα γινόταν μετά από δεκαετίες, όταν εγώ δεν θα βρισκόμουν στη ζωή. 
Αφιερώσαμε με τους συνεργάτες μου πολλές ώρες σε συσκέψεις, τηλεδιασκέψεις, συνομιλίες, συναντήσεις τόσο με κληρικούς όσο και με το οικονομικό μας επιτελείο και ειδικούς σε θέματα τέτοια ταμείων συντάξεως και ασφάλισης εργαζομένων. 
Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχει βρεθεί η λύση για το Ταμείο αυτό. Είναι μία λύση, η οποία δεν θα επιβαρύνει οικονομικά περισσότερο ούτε τις κοινότητες, ούτε τους ιδίους τους ιερείς, ούτε την Αρχιεπισκοπή. 
Επιθυμώ να τονίσω: το υφιστάμενο Συνταξιοδοτικό Πρόγραμμα ούτε το ‘παγώνουμε’, ούτε το αντικαθιστούμε. Το εξυγιαίνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails