________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


2/23/2010

"ΕΛΑΦΡΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΙΣ" ΜΕΤΑΞΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΦΑΝΑΡΙΟΥ


Του Νικολάου Μαγγίνα

«Με την ευκαιρία της παρουσίας μου στο Φανάρι, σας διαβεβαιώ σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Θυγατρός Εκκλησίας της Ελλάδος προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Μητέρα Εκκλησία, αυτές χαρακτηρίζονται από ηρεμία και παραμένουν αγαθές».
Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε από το Φανάρι, ανήμερα της εορτής της Κυριακής της Ορθοδοξίας, ο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος ο οποίος κατέστησε σαφές πως «κάθε τι που ακούγεται για τις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι εκτός πραγματικότητος, γιατί η ανωτάτη εκκλησιαστική Αρχή της Εκκλησίας της Ελλάδος κατ’ επανάληψη διετύπωσε την βούλησή της να τηρεί με ακρίβεια το περιεχόμενο και του Τόμου της Αυτοκεφαλίας (1850) και της Πράξεως της Παραχωρήσεως των Μητροπόλεων των Νέων Χωρών (1928)».
Αφορμή για την δήλωση του Μητροπολίτη Φιλίππων στάθηκαν «πληροφορίες» που είδαν το φως της δημοσιότητας και εμφανίζουν δυσαρεστημένη την Εκκλησία της Ελλάδος επειδή το Οικουμενικό Πατριαρχείο άσκησε τα Κανονικά δικαιώματά του, ως προς την εφαρμογή της εκκλήτου.
«Διαταράξεις ελαφρές ή μεμονωμένα περιστατικά επιβεβαιώνουν τον κανόνα που είναι οι αρμονικές και αγαστές σχέσεις Θυγατρός Εκκλησίας προς Μητέρα Εκκλησία. Τα άλλα προέρχονται από επιλογές προσώπων, τα οποία δημιουργούν νεφελώσεις. Οι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας μας είναι αυτοί που καθορίζουν και διέπουν την εσωτερική ζωή της Εκκλησίας» πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Φιλίππων, εις εκ των βασικών υποστηρικτών του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, και συνέχισε: «Είχα την ευκαιρία να αποστείλω επιστολή στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου, ότι προσωπικά δεν συμφωνώ με τις ληφθείσες αποφάσεις της τελευταίας Δ.Ι.Σ (12.2.2010) που προχωρούν στην διχοτόμηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής και στην πλήρωση των νέων Μητροπόλεων καθώς και να επισημάνω ότι στο θέμα της χηρείας της Μητροπόλεως Αττικής θα πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο που καθορίζει το Πατριαρχικό Γράμμα (αριθμ. Πρωτ. 877/11-1-2010), ώστε να επιτύχουμε τη λύση του προβλήματος. Με τον τρόπο αυτό θα λειτουργήσει κανονικά και νόμιμα η έκκλητος προσφυγή προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα έχουμε εσωτερική ηρεμία και ειρήνη».
Όπως παρατηρεί, λοιπόν, ο Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος, πρόσκαιρες «ελαφρές διαταράξεις» δεν δύνανται να κλονίσουν τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών. Πράγματι έτσι είναι εάν σκεφθούμε για παράδειγμα ότι σε μια πτήση σχεδόν πάντοτε συμβαίνουν ελαφρές αναταράξεις, αλλά στο τέλος το αεροσκάφος, διασχίζει τις «νεφελώσεις» που τις προκαλούν και οδηγείται με ασφάλεια στον τελικό του προορισμό.
Είναι σαφές πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θέλησε και ούτε επιθυμεί να διαταραχθούν οι σχέσεις του, έστω και πρόσκαιρα, με καμία Ορθόδοξη Εκκλησία, πολύ δε περισσότερο με την Εκκλησία της Ελλάδος. Αντιθέτως, η πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως εργάζεται για την ενδυνάμωση της Πανορθόδοξης ενότητας και συνεργασίας. Στην κατεύθυνση αυτή είναι και η επικείμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στο Πατριαρχείο Μόσχας, τον ερχόμενο Μάιο, η οποία αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών των δύο Εκκλησιών.
Παρά ταύτα, μικρή μερίδα του ελλαδικού τύπου, που προφανώς αναπαράγει τις «αξιόπιστες» πληροφορίες που διοχετεύουν διάφοροι «κύκλοι», καθώς και ορισμένα τουρκικά Μ.Μ.Ε., τα οποία εξυπηρετούνται από την προβαλλόμενη εικόνα μιας Εκκλησίας εξαρτώμενης από την κρατική εξουσία, επιχειρούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα να δημιουργήσουν, με μυθεύματα και σκόπιμες παρερμηνείες, μια θολή και ανησυχητική «πραγματικότητα».
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σταθερό στις θέσεις του, όπως γνωρίζουμε, έχει διαδηλώσει πολλές φορές πως επιθυμεί την επικράτηση και ανελλιπή εφαρμογή της κανονικής τάξεως και των θεσμίων της Ορθοδόξου Εκκλησίας, με λόγους αλλά και με πράξεις, γιά την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της Αυτοκεφάλου Διοικήσεως των Εκκλησιών. Ακόμη διαπιστώνουμε ότι επιθυμεί την τήρηση των Κανονικών δικαιωμάτων του ως Πρωτόθρονης Εκκλησίας, τα οποία αποτελούν το εχέγγυο της ενότητος του Πανορθοδόξου κόσμου. Με τον τρόπο αυτό εκπληρώνεται μία πτυχή της παγκόσμιας διακονίας και αποστολής του ως συντονιστικού κέντρου της Ορθοδοξίας.
«Τα άλλα προέρχονται από επιλογές προσώπων, τα οποία δημιουργούν νεφελώσεις», όπως είπε και ο Μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος.
Στην φωτό του Ν. Μαγγίνα ο Οικουμενικός Πατριάρχης και δεξιά ο Μητροπολίτης Φιλίππων, από την Πατριαρχική και Συνοδική Λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails