________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/26/2011

Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

O Εσπερινός της Αγάπης τελέστηκε σε κλίμα αναστάσιμης χαράς, την Κυριακή του Πάσχα το πρωί, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και συγχοροστατούντων των Ιεραρχών του Θρόνου: Πέργης Ευαγγέλου, Προικοννήσου Ιωσήφ, Φιλαδελφείας Μελίτωνος, Σεβαστείας Δημητρίου, Σασίμων Γενναδίου, Προύσης Ελπιδοφόρου και του Επισκόπου Δεβόλεως Θεοδοσίου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και οι Ιεράρχες του Θρόνου ενδύθηκαν τα αρχιερατικά άμφιά τους στον Πατριαρχικό Οίκο, των Πατριαρχικών Χορών ψαλλόντων το αργό "Αναστάσεως ημέρα", κατά την τάξη. Ακολούθως εν πομπή κατευθύνθηκαν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου περίμεναν εκατοντάδες προσκυνητών για να ευχηθούν το «Χριστός Ανέστη» και να λάβουν την ευλογία του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας.












Το Ευαγγέλιο του Εσπερινού της Αγάπης ανεγνώσθη, κατά την καθιερωμένη πλέον τάξη, σε πολλές γλώσσες. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο του Πατριαρχείου:

Μετά τήν Εἴσοδον, τό Ἱερόν Εὐαγγέλιον ἀνεγνώσθη Ἑλληνιστί ὑπό τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Πατριάρχου, ἀπό τοῦ Ἱεροῦ Συνθρόνου, Τουρκιστί ὑπό τοῦ Αἰδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρου κ. Δοσιθέου Ἀναγνωστοπούλου, Λατινιστί ὑπό τοῦ Ὁσιολ. Πρεσβυτέρου κ. Rubén Tierrabanca González, Ἀρμενιστί ὑπό τοῦ Ἱερολ. Διακόνου κ. Razmik Dursunyan, Ἀραβιστί ὑπό τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Προύσης κ. Ἐλπιδοφόρου, Σλαβωνιστί ὑπό τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Δεβόλεως κ. Θεοδοσίου, Ρωσσιστί ὑπό τοῦ Ἱερολ. Διακόνου κ. Κορνηλίου, Ρουμανιστί ὑπό τοῦ Αἰδεσιμ. Πρεσβυτέρου κ. Vlad Sergiu Marcel, Ἱε- ρατικῶς Προϊσταμένου τῆς ἐνταῦθα Ρουμανικῆς Παροικίας, Ἀγγλιστί ὑπό τοῦ Ἱερολ. Πατριαρχικοῦ Διακόνου κ. Νήφωνος, Γαλλιστί ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Δευτερεύοντος κ. Ἀνδρέου, Ἰταλιστί ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Ἀρχιμανδρίτου κ. Νήφωνος Βασιλάκη, καί πάλιν Ἑλληνιστί, ἀπό τοῦ Ἱεροῦ Ἄμβωνος, ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιακόνου κ. Μαξίμου.




Στον Εσπερινό παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Βασίλειος Μπορνόβας, ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ Scott J.Κilner, με την υπεύθυνη επί των πολιτικών υποθέσεων στο Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ Hannah Draper, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσσίας στην Πόλη Alexey Erkhov καθώς και Άρχοντες του Θρόνου από την Πόλη και το εξωτερικό.
Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Πατριάρχης διένειμε επί μία και πλέον ώρα τα κόκκινα αυγά στους πολυπληθείς προσκυνητές.

2 σχόλια:

  1. Χριστός Ανέστη! Πάντα έξοχη και πιστή η μεταφορά της μυσταγωγίας από τον Νίκο Μαγγίνα στους ηλεκτρονικούς φίλους του ιστοτόπου αυτού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.28 Απριλίου 2011 στις 4:57 μ.μ.

    Από το Ιστορικό Φανάρι, την αιώνια έδρα της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, ακούστηκε σε διάφορες γλώσσες το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως του Κυρίου μας. Η Μητέρα Εκκλησία, βιώνει καθημερινά το μυστήριο του Σταυρού αλλά και το θαύμα της Αναστάσεως. Η Μεγάλη Εκκλησία γνωρίζει τα παθήματά της, αλλά ξέρει να περιμένει την Ανάσταση. Αυτή η ανάσταση είναι και η δόξα της. Ο Σταυρός και η Ανάσταση είναι ο θρίαμβός της εδώ και αιώνες. Αντέχει τις ύβρεις, τις συκοφαντίες, αλλά προχωρεί σταθερά στο μέλλον, γιατί ξέρει ότι τον θέμελιο λίθο της, τον έθεσε ο Πρωτόκλητος Μαθητής του Κυρίου μας ο Απόστολος Ανδρέας. Εμείς, τα πνευματικά παιδιά της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας είμαστε υπερήφανοι πού ανήκουμε σε αυτήν την Εκκλησία, την "Εκκλησία των του Χριστού Πενήτων" κατά Γεννάδιον τον Α'. Ο Αναστάς Κύριος να διαφυλάττει την Μητέρα Εκκλησία εις αιώνας αιώνων, για να μεταδίδει το χαρμόσυνο μήνυμα της χαράς, της ελπίδος και της αισιοδοξίας. Χριστός Ανέστη. Χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails