________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/18/2011

Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟ ΝΑΟ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε απόψε, κατά την τάξιν, στην Ακολουθία του Νυμφίου (Όρθρος Μ. Τρίτης) στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.


Οι φωτογραφίες του Ν. Μαγγίνα είναι από την προσκύνηση των εικόνων, του Νυμφίου και της Θεοτόκου, κατά την ψαλμώδηση των Αίνων.
Ο Λαμπαδάριος ψάλλει το αργό "Αινείτε..." των Πασαπνοαρίων, στο μέλος του Ιακώβου πρωτοψάλτου, και ο Πατριάρχης κατέρχεται του Θρόνου και προσκυνά τις εικόνες, περιστοιχούμενος από τους κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.

2 σχόλια:

  1. Αρχιμ. Ιωακείμ Οικονομίκος. Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Κίτρους. Κατερίνη.19 Απριλίου 2011 στις 11:54 π.μ.

    Οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος από τον Πατριαρχικό Ναό είναι ένα σχολείο για όλους μας, κληρικούς και λαϊκούς. Ο τρόπος εκτελέσεως των ύμνων από τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη κύριο Λεωνίδα Αστέρι και από τον Άρχοντα Λαμπαδάριο είναι μοναδικές. Η χοροστασία του Πατριάρχου μας κυρίου Βαρθολομαίου όχι από τον Θρόνο αλλά από το παραθρόνιο χωρίς μανδύα, πατερίτσα και εγκόλπιο αλλά με σταυρό, δείχνει το απλό και κατανυκτικό της όλης ακολουθίας. Μακάρι όλοι μας να αξιωθούμε, όχι μόνο την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα αλλά και όλες τις άλλες ημέρες του χρόνου, να παρακολουθήσουμε μια ακολουθία στον Πατριαρχικό Ναό η οποία θα μας μείνει αξέχαστη. Ο Θεός να φυλάττει την Μητέρα Εκκλησία και όλη την Ρωμηοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξ' αριστερών της εικόνος της Θεοτόκου "του Πάθους", και εντός πολυτίμου(χρυσοξυλογλύπτου) επενδύσεως-συνεχείας του "τέμπλου" σε μικρό τμήμα του νοτίου τοίχου του Π.Π.Ναού, διακρίνεται ο κίονας της φραγγελώσεως του Κυρίου. Προφανώς αυτός είναι και ο λόγος γιά τον οποίον οι εικόνες των Αγίων Παθών τοποθετούνται σε αυτό το σημείο και όχι στο μέσον του Ναού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails