________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/06/2012

Η ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟΝ ΚΕΡΑΤΙΟ ΚΟΛΠΟ

Ρεπορτάζ-φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Μετά την Πατριαρχική Θ. Λειτουργία στο Φανάρι, σήμερα το πρωί επί τη εορτή των Φώτων, σχηματίστηκε ιερή πομπή από τους ιερόπαιδες που κρατούσαν τα εξαπτέρυγα και τον σταυρό, τους ιεροψάλτες, τους Ιεράρχες του Θρόνου και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο καθώς και από τους εκατοντάδες πιστούς, οι οποίοι ξεκίνησαν από τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό και πεζή κατευθύνθηκαν στις όχθες του Κερατίου Κόλπου όπου είχε τοποθετηθεί ειδική εξέδρα.
Η αστυνομία διέκοψε την κυκλοφορία στην παραλιακή οδό για να διευκολύνει τους προσκυνητές από την Πόλη, την Ελλάδα και άλλες χώρες που παρακολούθησαν τη σημερινή εορταστική τελετή του Καθαγιασμού των Υδάτων στον Κεράτιο κόλπο. Ανάμεσα στο πλήθος και πολλοί τούρκοι οι οποίοι θέλησαν να παρακολουθήσουν το αρχαίο έθιμο των Χριστιανών Ορθοδόξων.
Περίπου είκοσι νέοι, από την Πόλη και την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και μια κοπέλα, ανέμεναν υπομονετικά μέσα στο κρύο για να βουτήξουν στα παγωμένα νερά και να πιάσουν τον σταυρό. Την ίδια ώρα οι γλάροι έκαναν τις δικές τους βουτιές ταράζοντας την ηρεμία του Κερατίου. Δεσπόζουσα θέση στην εικόνα της τελετής της ρίψης του Σταυρού είχε η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, η οποία εδώ και αιώνες συνεχίζει αδιάκοπα την προσφορά και το έργο της στην εκπαίδευση και την καλλιέργεια των παιδιών της Ρωμιοσύνης, αποτελώντας αντικείμενο θαυμασμού των επισκεπτών της.
Τον Σταυρό έβγαλε από τα κρύα νερά του κερατίου ο Απόστολος Οικονόμου από τη Δράμα, στον οποίο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσέφερε χρυσό Σταυρό, ενώ στους υπόλοιπους που βούτηξαν προσέφερε αναμνηστικά δώρα.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπλ. Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης. Επίσης παρέστησαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Νικόλαος Ματθιουδάκης, η Πρόξενος της Ελλάδας στην Αδριανούπολη  Αικατερίνη Βαρβαρίγου και η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας  Έλενα Ράπτη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά τουρκικά ΜΜΕ έδειξαν ενδιαφέρον και κάλυψαν την τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στην βαπορόσκαλα του Φαναρίου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails