________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/11/2012

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Φανάρι


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα
Θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και μειονοτικών δικαιωμάτων στην Τουρκία και όχι μόνο συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου της Ευρώπης Μεβλούτ Τσαούσογλου, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Φανάρι. Ο Πρόεδρος Τσαούσογλου είναι και Βουλευτής του Τουρκικού Κοινοβουλίου του Κυβερνώντος Κόμματος (AKP).
Και από τις δύο πλευρές επισημάνθηκε η ανάγκη του διαλόγου των θρησκειών και των πολιτισμών στη σημερινή ταραγμένη εποχή των αλληλοσπαραγμών, των εντάσεων και των αντιθέσεων. Εξέφρασε ανεπιφύλακτα, ο Πρόεδρος, τη στήριξη του στην υπόθεση της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης για την οποία υπόθεση ο Πατριάρχης σημείωσε πως αποτελεί δίκαιο αίτημα που οπωσδήποτε πρέπει να βρει τη λύση του.
Επιπλέον ο Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του με την άδεια που δόθηκε από τις αρμόδιες Αρχές της χώρας ώστε να επαναλειτουργήσει Δημοτικό Σχολείο στην Ίμβρο. Δεν παρέλειψε να τονίσει και τα θετικά βήματα που έχουν γίνει απέναντι στις μειονότητες από πλευράς του Πρωθυπουργού Ερντογάν και της κυβέρνησης, ενώ ανέφερε πως υπάρχουν και άλλα ακόμη που πρέπει να συντελεσθούν.
Στο τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος δήλωσε τα εξής:
Επισκέφθηκα τον Πατριάρχη ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παλαιότερα, στη Γενική Συνέλευση τον είχαμε ακούσει απευθυνόμενο προς όλους τους Ευρωβουλευτές να εκφωνεί λόγο με πολύ ωραία μηνύματα. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι επισκέπτομαι τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο οποίος σήμερα, σε μια εποχή που κυριαρχεί έντονος ρατσισμός, προάγει τον διάλογο μεταξύ των θρησκειών και των πολιτισμών. Η συνάντηση αυτή αποτελεί ευκαιρία να αναπτύξουμε συνεργασία στα θέματα αυτά. Παράλληλα, ως Τούρκος πολιτικός θέλω να επισημάνω ότι όσον αφορά στα δικαιώματα του Πατριαρχείου και στις διεκδικήσεις των Βακουφίων έχουν γίνει από τουρκικής πλευράς μεγάλα βήματα κατά τα τελευταία χρόνια. Υπολείπονται να ακολουθήσουν, ύστερα από αυτά, και άλλα βήματα και σε αυτό θα συμβάλλουμε από κοινού. Πιστεύω ότι ήταν μία καλή και καρποφόρα συνάντηση.


Τον Πρόεδρο συνόδευε μία Βουλευτής του Κυβερνώντος Κόμματος (AKP) η Μεσουτέ Μεμετζάν και άλλοι συνεργάτες του. Στη συνάντηση με τον Πατριάρχη παρέστησαν και οι Μητροπολίτες Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος και Προύσης Ελπιδοφόρος.
Στο τέλος της συνάντησης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον κ. Τσαούσογλου και οι Συνοδικοί Ιεράρχες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails