________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/16/2012

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗ ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΗ ΙΜΒΡΟ


Ρεπορτάζ-φωτογραφίες του Νικολάου Μαγγίνα

Προσκυνηματική επίσκεψη πραγματοποιεί από το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη γενέτειρά του, στο πολύπαθο νησί της Ίμβρου.
Το ταξίδι αυτό γίνεται στην καρδιά του χειμώνα σε συνδυασμό με τα ονομαστήρια του Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου Κυρίλλου.
Από το πλοίο που ξεκίνησε από την χερσόνησο της Καλλίπολης με προορισμό την Ίμβρο ο Πατριάρχης αντίκρυσε μία ευχάριστη έκπληξη: το νησί του ήταν κατάλευκο από την χθεσινοβραδυνή χιονόπτωση. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που από την παιδική του ηλικία αγαπά πολύ το χιόνι, κάτι που φαίνεται και στις εκθέσεις που έγραφε ως μαθητής, έζησε ένα ευχάριστο ξάφνιασμα, καθώς ποτέ άλλοτε δεν είχε αντικρύσει από το πλοίο το νησί του, που τόσο λατρεύει, να ξεπροβάλει ανάγλυφα λευκό στη μέση της θάλασσας, δίνοντας την αίσθηση ενός παγόβουνου στο βόρειο Αιγαίο.
Φθάνοντας στην Ίμβρο μετά από ταξίδι μιάμισης περίπου ώρας τον ανέμεναν στην προκυμαία ο Ποιμενάρχης του νησιού, κληρικοί, μεγάλος αριθμός από τους εναπομείναντες μόνιμους κατοίκους, από τα ξενιτεμένα παιδιά της και από φίλους της Ίμβρου από την Ελλάδα και άλλες χώρες.
Μετά την εγκάρδια υποδοχή κατευθύνθηκε, κρατώντας στα χέρια άνθη της πονεμένης γενεθλίου γης του, στον Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου άναψε κερί και προσκύνησε. Στην συνέχεια, επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τον Έπαρχο του νησιού κ. Kamuran Taşbilek.
Το απόγευμα προσευχήθηκε κατά τον Εσπερινό που τελέσθηκε στο εξωκκλήσι του Αγίου Αντωνίου, στο ύψωμα «Σταυρός» της περιοχής Ευλαμπίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ερειπωμένο μέχρι πριν από λίγα χρόνια εξωκκλήσι ανακαίνισε εκ βάθρων ο αδελφός του Πατριάρχου κ. Αντώνιος Αρχοντώνης, ενώ τα θυρανοίξιά του τέλεσε ο Μητροπολίτης Ίμβρου τον Ιανουάριο του 2008.
Το εξωκκλήσι βρίσκεται σε δύσβατο σημείο, ενώ το τοπίο ήταν σκεπασμένο απο χιόνι. Ο Πατριάρχης άδραξε την ευκαιρία να περπατήσει στο αγαπημένο του χιόνι, φρεσκάροντας στη μνήμη του τα παιδικά του χρόνια.
Τον Πατριάρχη στην τριήμερή του προσκυνηματική επίσκεψη συνοδεύουν ο Επίσκοπος Σινώπης Αθηναγόρας, ο Υπογραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου διάκονος Ιωακείμ και ο αδελφός του Αντώνιος.

2 σχόλια:

Related Posts with Thumbnails