________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


7/05/2012

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Tου Νικολάου Μαγγίνα
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επισκέφθηκε σήμερα στο Φανάρι, για πρώτη φορά μετά το διορισμό του στη σημαντική θέση που κατέχει, ο Πρόεδρος των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Καθηγητής Μεχμέτ Γκιορμέζ. 
«Δεν αρμόζει στη μεγαλοσύνη αυτής της χώρας οι θρησκευτικές κοινότητες που υπάρχουν εδώ να υποχρεώνονται να στέλνουν τους θρησκευτικούς λειτουργούς τους στο εξωτερικό προκειμένου να εκπαιδευτούν», είπε με νόημα ο Καθηγητής Γκιορμέζ, μετά την συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, και πρόσθεσε: «Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για τους θρησκευτικούς λειτουργούς τα οποία υπήρχαν διαχρονικά θα πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν στο πλαίσιο των νόμων και αυτό είναι κάτι που αρμόζει στη μεγαλοσύνη αυτής της χώρας. Θέλω να το δηλώσω αυτό».

 

Ο Πρόεδρος των Θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας έφτασε στο Φανάρι, συνοδευόμενος από συνεργάτες του, περίπου στις δώδεκα και μισή το μεσημέρι και έγινε δεκτός με θέρμη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στην Αίθουσα του Θρόνου, παρουσία Ιεραρχών. Συγκεκριμένα παρέστησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων Απόστολος, Ικονίου Θεόληπτος και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος καθώς και οι νομικοί σύμβουλοι του Πατριαρχείου Καθηγητής Χουσεϊν Χατεμί και η σύζυγός του, κυρία Κεσμπάν Χατεμί. Ύστερα από το καλωσόρισμα και την ανταλλαγή δώρων ο Πατριάρχης προσκάλεσε τον Καθηγητή Γκιορμέζ να παρακαθίσει μαζί με τους συνεργάτες του σε γεύμα στην Πατριαρχική τράπεζα όπου συνεχίστηκε η συζήτηση. 
Στη συνέχεια ακολούθησε κατ’ ιδίαν συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον επικεφαλής των Θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας στο επίσημο Πατριαρχικό Γραφείο.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την χαρά του από την παρουσία του Επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας. Για την υπόθεση της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης εκτίμησε πως η Κυβέρνηση έχει θετική προσέγγιση για το ζήτημα. 
«Κατά καιρούς μας έχουν δοθεί πολλές φορές ελπίδες. Δυστυχώς μέχρι τώρα η επαναλειτουργία της Σχολής δεν πραγματοποιήθηκε αλλά εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε αισιόδοξοι για το θέμα αυτό», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Από την πλευρά του ο Καθηγητής Γκιορμέζ φάνηκε να αποσυνδέει τα ζητήματα του σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών από πολιτικές θέσεις περί «αμοιβαιότητας». 
Μετά το πέρας της συνάντησης ο Καθηγητής Γκιορμέζ επισκέφθηκε, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου ενημερώθηκε για την ιστορία του λατρευτικού κέντρου των Ορθοδόξων. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι την επίσκεψη του Επικεφαλής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας στο Φανάρι κάλυψε μεγάλος αριθμός ΜΜΕ.

Τον Σοφολογιώτατο υποδέχθηκε ο Πρωτοσυγκελλεύων Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails