________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


1/23/2013

ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ

Τον Σεπτέμβριο στην Εσθονία ο Οικουμενικός Πατριάρχης
Με Συνοδική Λειτουργία στο ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, εντός των τοιχών της παλαιάς πόλεως στο Τάλλιν, ξεκίνησαν οι εορτασμοί των 90 χρόνων αυτονομίας της Εκκλησίας της Εσθονίας, που δόθηκε από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως το 1923. 
Της ευχαριστιακής συνάξως, που τελέσθηκε επί τη μνήμη των Εσθονών Ιερομαρτύρων Πλάτωνος Επισκόπου Τάλλιν και των συν αυτώ τελειωθέντων πρεσβυτέρων Μιχαήλ και Νικολάου (14.1.1919), προεξήρχε ο Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας Στεφάνος, ο οποίος και συνεόρτασε κατ´ αυτήν, το χρυσό Ιωβηλαίο Ιερωσύνης του (6.1.1963).
Εκτός των Επισκόπων Τάρτου Ηλία και Πάρνου και Σαάρε Αλεξάνδρου, συλλειτούργησαν κληρικοί από την Ελλάδα και την Φινλανδία καθώς και οι κληρικοί της Εκκλησίας της Εσθονίας. Πρό της απολύσεως εψάλη δοξολογία και δέησις εις τον Ιερομάρτυρα Πλάτωνα, ο τάφος του οποίου βρίσκεται εντός του Ναού, και πάντας τους Εσθονούς Νεομάρτυρας. 
Εν συνεχεία ο Προκαθήμενος της Εσθονικής Εκκλησίας, περικόσμησε με το παράσημο του Αγίου Πλάτωνος, τρίτης τάξεως, τους πρώην κρατικούς λειτουργούς, Μαριάννα Χέλια, Έντελ Λίτμαα και Τιτ Σέππ. Ο Μητροπολίτης, ευχαρίστησε τους ως άνω, για το ότι από των θέσεων των, βοήθησαν στην δικαία, ως κανονική και νόμιμη, εδραίωση της ανασυσταθείσης από το 1996, Εκκλησίας της Εσθονίας. Τα παράσημα επέδωσε, ο συμπροσευχηθείς κατά την Θεία Λειτουργία και Ορθόδοξος το δόγμα, πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Άρνολτ Ρίιτελ. 
Αμέσως μετά, ο Μητροπολίτης ανακοίνωσε την απόφαση του, περί διορισμού ως Πρωτοσυγκελλεύοντος Του, του πρωτοπρεσβυτέρου Ματθία Πάλλι και του επέδωσε το σχετικό πιττάκιο. 
Ακολούθησε εόρτιος δεξίωση, στην οποία παραβρέθηκαν εκτός των άλλων, ο Λουθηρανός Αρχιεπίσκοπος του Τάλλιν Ανδρέας Πόντερ, ο Ρωμαιοκαθολικός επίσκοπος Τάλλιν Φίλιππος Ζουρτάν, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Εκκλησιών Επίσκοπος Έϊναρ Σοόνε, οι πρεσβευτές της Ελλάδος, Ρωσίας, Φινλανδίας, Αυστρίας και Βελγίου, κληρικοί και λαϊκά στελέχη της τοπικής Εκκλησίας. 
Το απόγευμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ορθοδόξου Κέντρου στο Τάλλιν, πολιτιστικός σύλλογος από την περιοχή του Σέτουμαα, παρουσίασε εκδήλωση με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, προς τιμήν του Μητροπολίτου Στεφάνου. 
Την προηγουμένη το απόγευμα εψάλη ο Μέγας Εσπερινός πρός τιμή των Ιερομαρτύρων στο ομώνυμό Τους παρεκκλήσι, που δημιουργήθηκε εντός του Επισκοπείου στο Ορθόδοξο Κέντρο του Τάλλιν. Αξίζει να σημειωθεί, πως για πρώτη φορά εψάλη στις ακολουθίες, η συνταχθείσα υπό του Μητροπολίτου Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ και μεταφρασθείσα υπό που πρωτοπρεσβυτέρου Ματθία Πάλλι, ακολουθία των Ιερομαρτύρων. 
Οι εορτασμοί για τα 90 χρόνια της αυτονομίας θα συνεχισθούν όλο το έτος, με εκδηλώσεις και εκδόσεις, αποκορύφωμα των οποίων θα είναι η επίσκεψη από 5 έως 12 Σεπτεμβρίου στην Εσθονία, του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου. 
Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Εσθονίας αναγνωρίστηκε ως αυτόνομη Εκκλησία τον Ιούλιο του 1923, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο η Εσθονία προσηρτήθη εκκλησιαστικώς στο Πατριαρχείο Μόσχας, χωρίς τη συγκατάθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Το 1996, τέσσερα χρόνια μετά την ανεξαρτητοποίηση της Εσθονίας, το Πατριαρχείο αποφάσισε να αποκαταστήσει την Εσθονική Εκκλησία, ορίζοντας τοποτηρητή τον Αρχιεπίσκοπο Καρελίας και πάσης Φιλανδίας Ιωάννη (εκοιμήθη ως Γέρων Νικαίας). Στις 9 Μαρτίου 1999 Κληρικολαϊκή Συνέλευση πρότεινε ως νέο Μητροπολίτη Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας τον τότε Επίσκοπο Ναζιανζού Στέφανο (Χαραλαμπίδη). Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου αποδέχτηκε την απόφαση της Κληρικολαϊκής Συνόδου και προχώρησε στην ενθρόνισή του, στις 21 Μαρτίου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails