________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


6/01/2013

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΧΙΑ ΚΕΝΤΡΩΑΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: 50 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ


Η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία απλώνεται και στις πέντε Ηπείρους. Σ’ αυτήν ανήκουν Χριστιανοί διαφόρων εθνικοτήτων και φυλών, ανεξαρτήτως χρώματος. Ο συνολικός αριθμός των Ορθοδόξων Χριστιανών υπολογίζεται σε 300 εκατομμύρια, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος συγκεντρώνεται στην Ευρώπη. 
Η δυτική Ευρώπη, προπύργιο του Ρωμαιοκαθολικισμού και των Διαμαρτυρομένων Εκκλησιών, έγινε και χώρος των Ορθοδόξων, λόγω της μετανάστευσης. Από την πρώτη στιγμή το Σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο προχώρησε στην εκκλησιαστική οργάνωση των Ορθοδόξων μεταναστών δημιουργώντας σταδιακά την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας και τις Μητροπόλεις Γαλλίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας, Βελγίου, Ελβετίας, Ιταλίας και Μελίτης, Ισπανίας και Πορτογαλίας. 
Εδώ, θα αναφερθούμε στην Ιερά Μητρόπολή μας, την Μητρόπολη Γερμανίας και Εξαρχία Κεντρώας Ευρώπης. 
Η Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας περιλαμβάνει τα Ομόσπονδα Κρατίδια της Ο. Δ. της Γερμανίας. Ιδρύθηκε με Πατριαρχικό και Συνοδικό Τόμο, την 5η Φεβρουαρίου 1963, δι’ αποσπάσεως από την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας. Από τον Αύγουστο του 1969 ονομάζεται και Εξαρχία Κεντρώας Ευρώπης. 
Πρώτος Μητροπολίτης Γερμανίας εξελέγη την 22α Οκτωβρίου 1963, ο βοηθός Επίσκοπος Τροπαίου, της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Πολύευκτος Φινφίνης, ο οποίος παρέμεινε μέχρι την 25η Ιουνίου 1968, οπότε εξελέγη Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως και Θείρων. Τον διαδέχθηκε ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Ιάκωβος Τζαναβάρης, ο οποίος την 3η Δεκεμβρίου 1971, πραγματοποιώντας ποιμαντική περιοδεία, βρήκε τραγικό θάνατο, σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα κοντά στην πόλη Würzburg. 
Η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε ως διάδοχό του, την 16η Δεκεμβρίου 1971, τον Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο, ο οποίος παρέμεινε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1980. 

Την 29η Σεπτεμβρίου 1980 εκλέγεται Μητροπολίτης Γερμανίας ο βοηθός Επίσκοπος Ελαίας Αυγουστίνος Λαμπαρδάκης, ο οποίος διαποιμένει την εν λόγω Ιερά Μητρόπολη μέχρι σήμερα. Η χειροτονία του σε Επίσκοπο ήταν η πρώτη χειροτονία Ορθοδόξου Επισκόπου στη Γερμανία. 
Ως βοηθός Επίσκοπος εργάστηκε ιδιαίτερα για τη νομική αναγνώριση της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που έγινε αρχικά με το νόμο 222, του κρατιδίου της Βορείου Ρηνανίας-Βεστφαλίας, την 29η Οκτωβρίου 1974, και στη συνέχεια και από τα υπόλοιπα ομόσπονδα κρατίδια. Από τότε αποτελεί, μετά την Ρωμαιοκαθολική και την Ευαγγελική, την τρίτη επίσημη Εκκλησία της Γερμανίας. 
Ως Μητροπολίτης Γερμανίας είναι ex officio πρόεδρος της Ορθοδόξου Επισκοπικής Συνελεύσεως στη Γερμανία (OBKD) η οποία διαδέχθηκε τον Σύνδεσμο των Ορθοδόξων Επισκοπών, της Επιτροπής της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Γερμανία (KOKiD), της οποίας ήταν επίσης πρόεδρος. 
Ορίσθηκε πρόεδρος της Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον διμερή θεολογικό διάλογο με την Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας (EKD). Επίσης είναι συμπρόεδρος της Κοινής Επιτροπής με τη Γερμανική Σύνοδο των (Ρωμαιοκαθολικών) Επισκόπων (DBK), καθώς επίσης και συμπρόεδρος της Επιτροπής με την Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας (EKD). 
Από το 1996 είναι πρόεδρος του Οικουμενικού Συμβουλίου της Γερμανίας για την υποστήριξη ορθοδόξων ιερέων, όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που εκπροσωπούνται στη Γερμανία. 
Ο Μητροπολίτης Γερμανίας έχει τιμηθεί με ανώτατα πολιτειακά και εκκλησιαστικά παράσημα στη Γερμανία και στο εξωτερικό. 
Το 2006 αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας της Ρωμαιοκαθολικής, Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόννης. 
Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο συνεπικουρούν στο έργο του οι τρεις βοηθοί Επίσκοποι: Αρίστης κ. Βασίλειος, Λεύκης κ. Ευμένιος και Αριανζού κ. Βαρθολομαίος και οι εβδομήντα τέσσερεις κληρικοί που διακονούν στις εξήντα τέσσερεις ενορίες (54 ελληνικές, 9 ρουμάνικες και 1 γερμανόφωνη) που απαρτίζουν την Ιερά Μητρόπολη. 
Έδρα της Μητροπόλεως είναι η Βόννη όπου βρίσκονται το Μητροπολιτικό Κέντρο και ο περικαλλής Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδος, έργα τα οποία αποπερατώθηκαν στις αρχές του 1978. 
Σχεδόν όλες οι ενορίες έχουν ιδιόκτητους χώρους ή με την αγορά κτισμάτων ή με την εκ θεμελίων ανέγερση. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι ενορίες είναι άρτια οργανωμένες και στηρίζονται αποκλειστικά στην βοήθεια και συνδρομή των ενοριτών. Η οικονομική ενίσχυση τους εξασφαλίζεται από το κερί, τον δίσκο και τις διάφορες δωρεές. 
Η παραίνεση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Αυγουστίνου για την δημιουργία «μικρών πατρίδων» έχει πραγματωθεί σε όλες σχεδόν τις ενορίες, με την δραστηριοποίηση των ηρωόψυχων και λεοντόκαρδων ανθρώπων μας. 
Αξιοσημείωτη υπήρξε και η έμπρακτη βοήθεια των Εκκλησιών της Γερμανίας, σε επίπεδο κτηριακό, οικονομικό και συμβουλευτικό. Έτσι η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, από «μια Εκκλησία διαρκώς εν κινήσει» απόκτησε ρίζες και ως ευσκιόφυλλο δένδρο αποδίδει καρπούς ευειδείς, ευώδεις και ευχύμους. 
Υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως λειτουργούν διάφορες επιτροπές, οι οποίες συντονίζουν το έργο της. Ιδιαίτερη μέριμνα επιδεικνύεται στον εργατικό τομέα. Όπου και όταν χρειάστηκε η Μητρόπολη παρενέβη σε θέματα που αφορούσαν τους έλληνες εργαζόμενους. 
Οι ιερείς της στα πλαίσια της ποιμαντικής διακονίας τους, παράλληλα με τα θρησκευτικά τους καθήκοντα παρέχουν και κοινωνική υποστήριξη, ιδιαίτερα στους πρώτους Gastarbeiter. 
Εκτός από τους τόπους λατρείας, η Μητρόπολη φροντίζει να επικοινωνεί με το ποίμνιο της μέσω και άλλων εκδηλώσεων που διοργανώνονται στις ενορίες. Απευθύνεται στα μέλη της μέσω ελληνικών ραδιοφωνικών εκπομπών σε επίπεδο τοπικό αλλά και παγγερμανικό. 
Από τον Οκτώβριο του 1967 μέχρι και το 2009 χρησιμοποιεί και τον έντυπο τύπο με την έκδοση του περιοδικού «Φύλαξ», αργότερα «Ορθόδοξος Μετανάστης» και τελευταία «Ορθόδοξη Παρουσία». Αρκετές είναι και οι ενορίες που εκδίδουν φυλλάδια και δελτία. Δεν απουσιάζει βεβαίως και από το διαδίκτυο, με την επίσημη ιστοσελίδα της, (www.orthodoxie.net), αλλά και με ιστοσελίδες ενοριών της. 
Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος εγκαινιάζει τον Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών στο Αννόβερο (4 Ιουνίου 2001). Ήταν τα πρώτα εγκαίνια ναού στην Μητρόπολη Γερμανίας στην αυγή του 21ου αιώνα

Αμείωτο είναι και το ενδιαφέρον για την μόρφωση των παιδιών. Παρεμβαίνει συμβουλευτικά, ιδίως στους γονείς. Σε κάποιες ενορίες, όπου υπάρχουν οι δυνατότητες, δημιουργούνται Παιδικοί Σταθμοί. Από το 1983 σταδιακά έχει εισαχθεί επίσημα το μάθημα των Ορθοδόξων Θρησκευτικών στη Βαυαρία, στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, στην Έσση, στην Κάτω Σαξωνία, ενώ από το 1994 δημιουργήθηκε Θεολογικό Τμήμα στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, το οποίο στη συνέχεια προήχθη και λειτουργεί ως Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή. 
Στο Πανεπιστήμιο του Münster λειτουργεί, επίσης, Έδρα Ορθοδόξου Θεολογίας, ενώ από το 2008 γίνονται Παραδόσεις Ορθόδοξης Θεολογίας, στα πλαίσια μεταπτυχιακού προγράμματος, στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Για την καλλιέργεια της Ορθόδοξης ζωής και Παράδοσης, πέρα από την προτροπή και διευκόλυνση των κληρικών της για πανεπιστημιακή μόρφωση, από το 1965 διοργανώνει ετήσιο ιερατικό συνέδριο, το οποίο διαρκεί 3-4 ημέρες και επί της ουσίας, κάθε φορά, είναι ένα ξεχωριστό, σπουδαίο σεμινάριο. 
Η βιωτή και παρουσία της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας κινείται μέσα στα πλαίσια της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, την οποία ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στον ενθρονιστήριο λόγο του, την 2α Νοεμβρίου 1991, χαρακτήρισε ως «Εκκλησία Ευαγγελισμού» που έχει υποχρέωση «να ευαγγελίζεται και να επανευαγγελίζεται συνεχώς». 
Την 5η Φεβρουαρίου 2013 η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και Εξαρχία Κεντρώας Ευρώπης συνεπλήρωσε 50 χρόνια ζωής και παρουσίας στην καρδιά της Ευρώπης. Μισός αιώνας προσφοράς, διακονίας και ζωντανής, φωτεινής πορείας. Μάλλον κανένας δεν θα σκεφτόταν στο ξεκίνημα της παρουσίας της Μητροπόλεώς μας, ότι στο πέρασμα στην δεύτερη πεντηκονταετία θα εκαλείτο να ασχοληθεί και πάλι με θέματα που έχουν να κάνουν με την μαζική μετανάστευση των συμπατριωτών μας προς την Γερμανία. 
Τα δεδομένα βεβαίως σήμερα είναι εντελώς διαφορετικά. Η αποστολή της γίνεται πιο δύσκολη. Είναι βέβαιον όμως ότι και πάλι θα τα καταφέρει. Το εγγυώνται η πείρα, η σύνεση και η σοφία που την διακρίνει. 
Τέλος, ας σημειωθεί, ότι η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας και η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, μαζί με τις άλλες αδελφές Εκκλησίες της χώρας, αποτελεί για τη γερμανική κοινωνία και πραγματικότητα έναν παράγοντα, που κανείς πλέον δεν μπορεί να αγνοήσει. 
Αρχιμανδρίτης, Γεράσιμος Φραγκουλάκης 
Ιερατικώς Προϊστάμενος Ενορίας Τριών Ιεραρχών Αννοβέρου 
Πηγή: Ελληνογερμανικό Περιοδικό «ΕΡΜΗΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails