________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


5/10/2020

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΚΛΕΟΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ π. ΕΥΣΕΒΙΟ ΒΙΤΤΗ


Αγαπητοί αδελφοί,
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Συμπληρώθηκε ήδη μια δεκαετία από την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Ευσεβίου Βίττη, ενός σπουδαίου σύγχρονου πνευματικού αναστήματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Με τις ευλογίες της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, η ελαχιστότης μου έλαβε την πρωτοβουλία να συλλέξει υλικό σχετικά με τη δράση του π. Ευσεβίου στις Σκανδιναυϊκές χώρες, ώστε, εν καιρώ ευθέτω, να δημοσιευθεί ένας αφιερωματικός τόμος στον μακαριστό Γέροντα.


Το ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στη Σκανδιναυΐα καυχάται για το Ησυχαστήριο του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, στην πόλη Ρέττβικ της Σουηδίας, το οποίο υπήρξε η κατοικία και το πνευματικό ορμητήριο του π. Ευσεβίου μέχρι την οριστική επιστροφή του στην Ελλάδα, μετεβιβάσθη δε στην Ι. Μητρόπολη Σουηδίας στις 9 Νοεμβρίου 2014 και τα θυρανοίξια του νέου κτηρίου ετελέσθησαν την Κυριακή, 6 Δεκεμβρίου 2015.
Ο π. Ευσέβιος εχειροτονήθη πρεσβύτερος στη Σουηδία, το 1965, από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Αθηναγόρα Κοκκινάκη, διεκρίθη δε για τον ασκητικό και ιεραποστολικό του ζήλο, την πατρική του αγάπη, μέριμνα και στοργή προς όφελος και πνευματικό καταρτισμό της Ομογενείας μας στη Σκανδιναυΐα. Ίστατο με ιερό ζήλο και ζωντανό λόγο και ενσάρκωνε τις ελπίδες όλων μας, δίδοντας θυσιαστικώς την μαρτυρία της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Εκατοντάδες άνθρωποι - όλων των ηλικιών - άνδρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι, επιστήμονες και τεχνικοί, μορφωμένοι και ολιγογράμματοι, εμπνέονταν από το αθόρυβο και διακριτικό παράδειγμά του και από το πλούσιο ποιμαντικό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό, συγγραφικό και ιεραποστολικό του έργο.
Όσοι γνωρίσατε τον Γέροντα και έχετε αναμνήσεις από την πνευματική συναναστροφή μαζί του, σας παρακαλώ, να καταθέσετε γραπτώς τις μαρτυρίες σας, οι οποίες θα συμπεριληφθούν στον αφιερωματικό τόμο. Επίσης, αν έχετε αλληλογραφία και σχετικό φωτογραφικό και ηχητικό υλικό, θα σας παρακαλούσα, να το διαθέσετε για την υλοποίηση του ιερού αυτού σκοπού. Η συμβολή σας θα αναγνωριστεί και το όνομά σας θα συμπεριληφθεί ανάμεσα σε αυτούς που θα συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας αυτής.
Αν γνωρίζετε κάποια πρόσωπα τα οποία συνεδέοντο με τον Γέροντα, είτε ζουν στη Σκανδιναυΐα, στην Ελλάδα, ή την Κύπρο, ή αλλού, παρακαλώ, στείλτε μας τα στοιχεία τους και θα επικοινωνήσουμε μαζί τους.
Παρακαλώ, στείλτε τις πληροφορίες σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας metropolisofsweden@gmail.com ή στην ταχυδρομική μας διεύθυνση: Metropolis of Sweden, Birger Jarlsgatan 92, 11420 Stockholm, Sweden. Για περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 004686123481.
Προσεύχομαι, όπως Κύριος ο Θεός αναπαύσει την ψυχή του αοιδίμου π. Ευσεβίου εν σκηναίς δικαίων, μετά των Οσίων και των εκλεκτών Αυτού, και η πρωτοβουλία αυτή στεφθεί με επιτυχία.
Μετά πάσης της εν Κυρίω Αναστάντι αγάπης,
+ Ο Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails