________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


12/22/2020

Tα νοσταλγικά Χριστούγεννα των Ρωμιών στην Πόλη εν μέσω πανδημίας (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)


Μανώλης Κωστίδης
Φωτογραφίες: Νίκος Μαγγίνας

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
Η γιορτή των Χριστουγέννων στην Κωνσταντινούπολη για τους Ρωμιούς θα είναι διαφορετική σε σχέση με άλλες χρονιές. Οπως σε όλο τον κόσμο, η πανδημία περιορίζει τις εορταστικές εκδηλώσεις. Ομως, οι ομογενείς, μαζί και με τον υπογράφοντα, παρά τις πολλές δυσκολίες που έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν, επιμένουν όπως κάθε χρόνο να τηρήσουν τις παραδόσεις τους. Φέτος στολίστηκε το καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο δέντρο στο Φανάρι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος έβαλε ένα στολίδι στο δέντρο, συμμετέχοντας κι ο ίδιος στο έθιμο. 
Μέσα σε αυτό το κλίμα, το παλαιότερο εν λειτουργία Ελληνικό Εκπαιδευτήριο, η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή (ΠΜΓΣ), φέτος στόλισε το πρωτοχρονιάτικο δέντρο, για πρώτη φορά, με την απουσία των 43 μαθητών της εξαιτίας της πανδημίας. Οι μαθητές ανυπομονώντας να επανέλθει η κανονικότητα για να επιστρέψουν στα θρανία της Σχολής, βιώνουν διαδικτυακά το εορταστικό κλίμα προ της Γεννήσεως του Κυρίου, όπως συνεχίζουν ανελλιπώς και τις μαθητικές τους υποχρεώσεις μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών τους. 
Λόγω των μέτρων προστασίας και των απαγορεύσεων, οι μαθητές δεν θα μπορέσουν να ψάλουν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα όπως είθισται στον Προκαθήμενο του Οικουμενικού Θρόνου, ο οποίος τους αγκαλιάζει με την αγάπη και το ενδιαφέρον του, αλλά θα του στείλουν ένα χριστουγεννιάτικο αναμνηστικό που το ετοίμασαν οι ίδιοι. 

Ο λυκειάρχης της Σχολής, κ. Δημήτριος Ζώτος, τονίζει πως «οι ευχές και οι προσδοκίες μας εστιάζονται σε ένα ειρηνικό, αίσιο και το κυριότερο σε ένα έτος με υγεία, απαλλαγμένο από κάθε απειλή προς την ανθρωπότητα». 
Ο λυκειάρχης του Ζωγραφείου Λυκείου, Γιάννης Δεμιρτζόγλου, μας υπενθυμίζει πως κάθε χρόνο, στο σοκάκι του Ζωγραφείου όπως και στο Πέρα ακούγονται οι ήχοι από τα κάλαντα με τον ίδιο να παίζει ακορντεόν. Ο κ. Δεμιρτζόγλου τονίζει στην «Κ» πως «τη φετινή χρονιά οι έκτακτες επιδημιολογικές συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε το έθιμο όπως τα προηγούμενα χρόνια. Τα κάλαντα όμως τα είπαμε και φέτος. Μια μικρή παρέα καλαντιστών συγκεντρώθηκε αρχικά στο Ζωγράφειο, διέσχισε την οδό του Πέρα και έφθασε πρώτα στην Παναγία και στη συνέχεια στο προαύλιο της Αγίας Τριάδος είπε τα κάλαντα στον μητροπολίτη Τρανουπόλεως. Μετά πήγε στο Φανάρι, έψαλε, ευχήθηκε και πήρε τις ευχές του Παναγιωτάτου από τα ψηλά παράθυρα του Πατριαρχείου. Τέλος, τα κάλαντα ακούστηκαν και στην αυλή του Γηροκομείου Μπαλουκλί, με τους ηλικιωμένους να βλέπουν από τα παράθυρα, να σιγοτραγουδούν και να εύχονται “και του χρόνου!”». 
Ο πρόεδρος της Κοινότητας του Σταυροδρομίου, Γιώργος Παπαλιάρης, με αισιόδοξο τόνο μας λέει πως «για τους πιστούς που θα δυσκολευτούν να πάνε στην εκκλησία της ενορίας τους ή σε γειτονική εκκλησία, η κοινότητά μας θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή αναμετάδοση της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων από το Facebook, για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν και να εκκλησιασθούν για τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Για τον ίδιο σκοπό η κοινότητά μας αγόρασε ένα μίνι μπας για τις ανάγκες των ομογενών που δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω υγείας ή καιρικών συνθηκών σε γιατρούς ή νοσοκομεία, ή αν θέλουν να εκκλησιαστούν», τονίζει. 


Με μεγάλη χαρά ακούσαμε για την προσπάθεια που γίνεται παρά την πανδημία. «Στον αυλόγυρο του ναού της Αγίας Τριάδος, στολίσαμε το μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο για να δώσουμε χαρά και ελπίδα σε αυτές τις δύσκολες μέρες στους ανθρώπους για τα Χριστούγεννα. Οι αριθμοί επάνω στο δέντρο είναι 2021 λόγω του νέου έτους και 30 λόγω του τριακοστού έτους Πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Οπως κάθε χρόνο, ετοιμάσαμε δέματα για το προσωπικό της κοινότητάς μας, με τρόφιμα, πρωτοχρονιάτικο τσουρέκι και ένα ρόδι για καλή τύχη της χρονιάς και για να νιώσουμε άλλη μια φορά την αγάπη και στοργή της κοινοτικής μας οικογένειας», λέει ο κ. Παπαλιάρης. Ο ίδιος επισημαίνει πως ετοιμάζουν χριστουγεννιάτικα δέματα για τις οικογένειες ομογενών «που υποστηρίζουμε οικονομικά κάθε μήνα». 
Οι δραστηριότητες του Δημιουργικού Εργαστηρίου της Αγίας Τριάδος συνεχίζονται διαδικτυακά λόγω της πανδημίας και ο αρχιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας μοιράζει δώρα στα παιδιά και όπως μας τονίζει, συνεχίζει να δείχνει την πατρική του στοργή έστω και μακριά τους. «Ο λυκειάρχης και κάποιοι λίγοι φίλοι και συνεργάτες (λόγω της πανδημίας) της κοινοτικής μας Ζωγραφείου Σχολής, έψαλαν τα πατροπαράδοτα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον Καθεδρικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και στην Αγία Τριάδα, παρουσία των σεβασμιωτάτων μητροπολιτών Τρανουπόλεως κ. Γερμανού και Επισκόπου Τράλλεων Βενιαμίν. Στολίσαμε όπως κάθε χρόνο τα δέντρα του Κοιμητηριακού μας Ναού της Θείας Μεταμορφώσεως Σισλί, γιατί θέλουμε να δείξουμε πως δεν ξεχνούμε τους θανόντες μας. Δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ μόνοι τους. Θα γιορτάσουμε και με αυτούς τα Χριστούγεννα», μας αναφέρει. 


Η πρόεδρος της φιλοπτώχου κοινότητας Λωξάντρα Δημοπούλου και η γ.γ. της εφοροεπιτροπής Θεοδώρα Διακρούση μας αποκαλύπτουν πως η κοινότητα διανέμει κάθε χρόνο βασιλόπιτα και ένα δέμα με «διάφορες γεύσεις» για το γιορτινό τραπέζι. «Φέτος είχαμε την τιμή και τη χαρά να δεχθούμε κουραμπιέδες από τη γενική πρόξενο της Ελλάδος κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου για τα πακέτα που ετοιμάζουμε. Επίσης από την “Πολίτικη Νεολαία” ο κ. Κώστας Ευθυμιάδης με τον κ. Βασίλη Κλιμεντάκη προθυμοποιήθηκαν να συμβάλουν στο έργο μας με μελομακάρονα και κουραμπιέδες», αναφέρουν. 
Φέτος, οι προετοιμασίες Χριστουγέννων στο Μέγα Ρεύμα ξεκίνησαν στις 28 Νοεμβρίου με την άφιξη ενός μεγάλου χριστουγεννιάτικου δέντρου, το οποίο τοποθετήθηκε δίπλα στη φάτνη στην αυλή της εκκλησίας. 
Λόγω της πανδημίας, όμως, θα γιορτάσουν με διαφορετικό τρόπο. Το καθιερωμένο «cookie party» αλλά και οι θεατρικές παραστάσεις θα γίνουν με τρεις διαφορετικές διαδικτυακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσω πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων. 
«Κάθε χρόνο παιδιά από κάθε ηλικία και γονείς, απολαμβάνουμε το γιορτινό κλίμα στην κοινότητα, φτιάχνοντας χριστουγεννιάτικα κουλουράκια, στολίζοντας το δέντρο της αίθουσας και χορεύοντας με την μπάντα η οποία έπαιζε τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Φέτος θα τα κάνουμε όλα διαδικτυακά κι ευχόμαστε του χρόνου να γιορτάσουμε πάλι όπως παλιά», καταλήγουν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails