________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/12/2021

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ ΠΟΥ "ΕΦΥΓΑΝ" ΤΗΝ 10η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας

Η 10η Απριλίου είναι μία μεγάλη ημέρα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Είναι η ημέρα μνήμης του μαρτυρικού Αγίου Πατριάρχου Γρηγορίου Ε'. 
Η θυσία του συμπυκνώνει τις θυσίες της Μεγάλης Εκκλησίας για το Γένος. 
Η μέρα αυτή, όμως, ...στοιχειώνει και τις μέρες μας, καθώς στις 10 Απριλίου 2005 εκοιμήθη ο μεγάλος εκείνος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος και φέτος (2021) ...απέδρασε προς την αιωνιότητα μια ξεχωριστή μορφή του Φαναρίου και της Πολίτικης Ρωμιοσύνης, ο δημοσιογράφος και φωτογράφος Νικόλαος Μαγγίνας. 
Παρουσιάζουμε, λοιπόν, εδώ στο ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ένα αφιέρωμα στη μνήμη και των δύο. Πρωταγωνιστούν και οι δύο. 
Ως συνεργάτης της ιστορικής εφημερίδας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος «Εκκλησιαστική Αλήθεια», ο Νικόλαος Μαγγίνας είχε πάρει τρεις ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, τις οποίες δημοσιεύουμε στη συνέχεια. 
Συγκεκριμένα, στο φύλλο 1-16/9/1990, ο Αμερικής Ιάκωβος ομιλεί στον Ν. Μαγγίνα για την επιτυχημένη επίσημη επίσκεψη στις Η.Π.Α. του αείμνηστου Οικουμενικού Πατριάρχου Δημητρίου. Επρόκειτο άλλωστε, για την πρώτη επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχου στην Αμερική. Ας θυμηθούμε ότι ο προκάτοχος του Δημητρίου, Πατριάρχης Αθηναγόρας, χρημάτισε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Τον Πατριάρχη Δημήτριο στο ιστορικό ταξίδι του στις Η.Π.Α. συνόδευε ο Χαλκηδόνος Βαρθολομαίος, νυν Οικουμενικός Πατριάρχης. 
Σε άλλο φύλλο της «Εκκλησιαστικής Αλήθειας» ο Αμερικής Ιάκωβος απαντά σε ερωτήσεις του Ν. Μαγγίνα για σύγχρονα και επίκαιρα θέματα. 
Επίσης, δημοσιεύουμε ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στο Φανάρι, το 1994, όπου ήταν παρών και ο αείμνηστος Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Άρχων Μ. Λογοθέτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, μέγας ευεργέτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Κι ακόμα φωτογραφικό υλικό και από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του Αμερικής Ιακώβου στην γενέτειρά τους νήσο Ίμβρο, το 1995, επί Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου Φωτίου. 
Κατά την επίσκεψη αυτή ο μακαριστός Ιάκωβος επισκέφθηκε αγαπημένους τόπους του νησιού, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ήταν, μάλιστα, και συγχωριανοί, από τους Αγίους Θεοδώρους. Αξίζει να σημειωθεί πως η αδελφή του Αμερικής Ιακώβου, Βιργινία, ήταν νονά του Πατριάρχη. 
Επίσης, ο Ιάκωβος προσκύνησε και στο ναϊσκο, τον οποίο ο ίδιος ανήγειρε το 1955, δηλ. με δικές του δαπάνες.
Χάρη στον μακαριστό Νίκο Μαγγίνα έχουμε σήμερα το πολύτιμο υλικό για τον Αμερικής Ιάκωβο που παραθέτουμε στη συνέχεια. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails