________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


4/03/2009

Ο ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΥΜΝΟΣ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Πατριαρχική και Συνοδική χοροστασία προβλέπει το Τυπικόν της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κατά τον Ακάθιστο Ύμνο, ο οποίος ψάλλεται στον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι αιώνες τώρα! Έτσι, κι απόψε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε στην ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου εν Συνοδική συγχοροστασία, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών από την Πόλη και την Ελλάδα.

Ο Πατριάρχης, σύμφωνα με το Τυπικόν, «ότε ο α’ Χορός ψάλλει το τρίτον «Το προσταχθέν…» εξέρχεται μετά των Διακόνων και του Μ. Εκκλησιάρχου και ίσταται προ της εικόνος της Θεοτόκου του τέμπλου, ποιεί τρις το σημείον του Σταυρού και θυμιά τρις. Συμπληρωθέντος του Τροπαρίου, άρχεται ο Πατριάρχης την ανάγνωσιν της α’ εξάδος των Οίκων (Α’ – Ζ’)».


Τους υπολοίπους απαγγέλλουν εμμελώς, κατά την τάξιν, Συνοδικοί Αρχιερείς. Ο φακός του Ν. Μαγγίνα αποτύπωσε, στην αποψινή ακολουθία, τον Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ να διαβάζει μία εκ των στάσεων του Ακαθίστου.

Απόψε, στην ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στο Φανάρι συμμετείχαν, επίσης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Βασίλειος Μπορνόβας, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Πάνος Λειβαδάς, ο Δήμαρχος Πανοράματος Θεσσαλονίκης Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και ο καθηγητής Φιλοσοφίας Χρήστος Γιανναράς, ο οποίος βρίσκεται στην Πόλη για να συμμετάσχει σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails