________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


11/15/2014

ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΣΗΛΥΒΡΙΑΣ ΜΑΞΙΜΟ ΣΤΑ ΠΑΤΗΜΑΤΑ ΡΩΜΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Η Θεία Λειτουργία στο Βυζαντινό Υδραγωγείο της Σηλυβρίας από τον νέο Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο την περασμένη Κυριακή 9 Νοεμβρίου, ήταν το αποκορύφωμα του προσκυνήματος των εκατοντάδων Ελλήνων που βρέθηκαν στην Ανατολική Θράκη για ένα τριήμερο. 
Ο Μητροπολίτης Μάξιμος μαζί τους προσκυνητές, περιηγήθηκαν παντού όπου υπάρχουν «πατήματα Ρωμιών». 
Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου το πρωΐ επισκέφθηκε με όμιλο προσκυνητών από την Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης, το Εξάστερο τούς Αιγιαλούς και το Οικονομειό. 
Η Μητρόπολη Σηλυβρίας περιελάμβανε τέσσερις κωμοπόλεις, τους Επιβάτες, το Φανάρι, το Εξάστερο, τους Δελλιώνες και οκτώ χωριά, τους Αιγιαλούς, το Οικονομείο, το Σινεκλή, το Μέγα Κιλίτς, το Σεϊμέν, το Καδηκιοϊ, την Κούρφαλη και το Άβρεν. 
Στο Εξάστερο η εκκλησία ήταν αφιερωμένη στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη και κάηκε ολοσχερώς το 1912, κατά τη διάρκεια μεγάλης πυρκαγιάς που απανθράκωσε το μεγαλύτερο μέρος της κωμοπόλεως. Κατοικούνταν αποκλειστικά από ελληνικές οικογένειες, οι οποίες κατά την Ανταλλαγή πληθυσμών εγκατέλειψαν την κωμόπολη τον Οκτώβριο του 1922, και μοιράστηκαν στην Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη και την Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης.

Στο Οικονομειό, θυμίζουμε ότι ο Σύλλογoς Προσφύγων Ανατολικής Θράκης Αγίας Τριάδος, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, ανήμερα του Αγίου Γρηγορίου, τέλεσε στο Οικονομείο της Ανατολικής Θράκης (Kumburgaz), εκατονταετές μνημόσυνο - τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των σφαγιασθέντων στο Οικονομείο την 25η Ιανουαρίου 1913. 
Το τρισάγιο τελέστηκε στην πλατεία της κωμοπόλεως από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος είπε στους απογόνους των προσφύγων και των μαρτυρικώς τελειωθέντων: «Σας συγχαίρω διότι τιμάτε τοιουτοτρόπως την μνήμη των προγόνων σας και αυτό σημαίνει ότι οι πρόγονοί σας δεν πέθαναν. Όταν κανείς θυμάται και αγαπά οι ψυχές ενώνονται. Η προσευχή είναι ένα γεφύρι που ενώνει τους ζωντανούς με τους πεθαμένους. Οι πρόγονοί σας άφησαν καλές αναμνήσεις, σήμερα είμαι περισσότερο από βέβαιος ότι οι ψυχές τους υπερίπτανται εδώ γύρω στο Οικονομειό και στο Εξάστερο». 
Τώρα όμιλος προσκυνητών από την Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης υπό τον νέο Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο, επισκέφθηκε πάλι τα μαρτυρικά, πατρογονικά χώματα.

Το απόγευμα του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου ο Σηλυβρίας Μάξιμος και προσκυνητές επισκέφθηκαν το Φανάρι, τους Επιβάτες και τους Δελλιώνες. Στο Φανάρι επισκέφθηκαν τον κοιμητηριακό ναό του Αγίου Γεωργίου και στους Δελλιώνες τον ναό του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος τώρα είναι τέμενος. Ιδιαίτερα συγκινημένη ήταν η Αντιδήμαρχος Κομοτηνής Νατάσα Λιβεριάδου, η οποία εντόπισε στους Δελλιώνες το σπίτι του πατέρα της. Οι προσκυνητές επισκέφθηκαν ακόμα την Ραιδεστό και την Ηράκλεια (μητρόπολη Ηρακλείας και Ραιδεστού). 
Αναλυτικότερα για το προσκύνημα δείτε στον Παρατηρητή της Θράκης
Παραθέτουμε και βίντεο με εκτενή αναφορά στο προσκύνημα από τον ιστορικό και θεολόγο Ιωάννη Σιδηρά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails