Εβδομήντα πέντε Τούρκοι Μουσουλμάνοι φοιτητές και φοιτήτριες της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πόλης επισκέφθηκαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι στο πλαίσιο του Διαθρησκειακού προγράμματός τους. Η Σχολή αυτή εκπαιδεύει καθηγητές για θρησκευτικά και ηθικά μαθήματα.
Το Πανεπιστήμιο, μετά από συνεννόηση με το Πατριαρχείο, εξέφρασε την επιθυμία να ενημερωθούν οι φοιτητές του για την Χριστιανική Ορθόδοξη πίστη και τον ρόλο του Πατριαρχείου στην σημερινή εποχή. Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό από τον Πρωτοπρεσβύτερο Δοσίθεο Αναγνωστόπουλο, ο οποίος τους εξήγησε για τα χριστιανικά Ορθόδοξα ήθη και έθυμα, το περιεχόμενο της Θείας Λειτουργίας, την ιστορία του χριστιανισμού και τις δραστηριότητες του Πατριαρχείου, τόσο στον διαθρησκειακό και διεκκλησιαστικό διάλογο όσο και την οικολογία. Επίσης, κατά την δίωρη παραμονή τους, απάντησε σε πολλές ερωτήσεις των φοιτητών, με ευστροφία, ούτως ώστε τα θέματα να γίνουν κατανοητά από το Μουσουλμανικό φοιτητικό ακροατήριο. Αναφέρθηκε ακόμη στην καθημερινή ζωή Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην Τουρκία, επισημαίνοντας τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των δύο θρησκειών, χωρίς βέβαια την παρέμβαση των ακραίων εθνικιστικών πολιτικών σκοπιμοτήτων, τονίζοντας ότι η ειρηνική συμβίωση μεταξύ πληθυσμών με διαφορετικό θρήσκευμα προϋποθέτει τον διάλογο και την συνεννόηση μεταξύ των θρησκευτικών ταγών.
Προηγήθηκε ξενάγηση των φοιτητών με τους καθηγητές τους στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου από τον Παναγιώτη Όζκουρκούτη .
Να σημειωθεί ότι κατά διαστήματα επισκέπτονται το Πατριαρχείο μαθητές τουρκικών λυκείων και μουσουλμανικών ιερατικών σχολών για να γνωρίσουν χώρους Λατρείας άλλων Θρησκειών στο πλαίσιο των μαθημάτων τους.
Να σημειωθεί ότι κατά διαστήματα επισκέπτονται το Πατριαρχείο μαθητές τουρκικών λυκείων και μουσουλμανικών ιερατικών σχολών για να γνωρίσουν χώρους Λατρείας άλλων Θρησκειών στο πλαίσιο των μαθημάτων τους.
Η παρουσία Μουσουλμάνων φοιτητών στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, αποτελεί ένα ακόμα μικρό αλλά σημαντικό βήμα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι νέοι της Τουρκίας τους Χριστιανούς της Πόλης, αλλά και αυτό το ίδιο το Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας μας, το Σεπτό και Μαρτυρικό Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ γνωριμία τους με την Ορθοδοξία, μπορεί να συμβάλλει στην καλλίτερη αλληλοκατανόηση, αλλά και την αρμονικότερη συμβίωση Ελλήνων - Ρωμηών και Τούρκων στην Βασιλεύουσα Πόλη. Μια συμβίωση με αλληλοσεβασμό και αλληλοκατανόηση στις θρησκευτικές παραδόσεις και πιστεύω, χωρίς μίσος και ακραίες εθνικιστικές τάσεις.