________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


8/08/2010

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣΡεπορτάζ -φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης, αλλά και αισιοδοξίας για το αύριο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στο προαύλιο της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Σκήτης της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χάλκης, κατά τον πανηγυρικό εσπερινό της παραμονής της εορτής.

Στον ίδιο χώρο πριν από τρία χρόνια επιχειρήθηκε, αδικαιολόγητα από την Δασική Διεύθυνση των Πριγκηποννήσων, η κατεδάφιση του μικρού καθολικού της Σκήτης, η οποία τελικώς δεν ολοκληρώθηκε μετά από κινητοποίηση του Πατριαρχείου και του Μητροπολίτου Μοσχονησίων Αποστόλου και την παρέμβαση του Επάρχου και του Δημάρχου των Πριγκηποννήσων. Έκτοτε η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια.
Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Αυστρίας Μιχαήλ και Μοσχονησίων Απόστολος και οι Επίσκοποι Ταρτού (Εκκλησίας της Εσθονίας) Ηλίας και Αβύδου Κύριλλος, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη Αρχιμ. Νεκτάριος και πλήθος πιστών.


Ο Πατριάρχης στο τέλος του Εσπερινού, μεταξύ άλλων, είπε:
“Μας είπε το ανάγνωσμα απόψε από την Παλαιά Διαθήκη ότι ο Θεός δεν είναι ούτε εις το πυρ ούτε εις τις βροχές, ούτε εις τις αστραπές, αλλά εκεί όπου φυσάει αύρα λεπτή. Απόψε που ανεβήκαμε εις τον λόφον της Μεταμορφώσεως της Χάλκης με αυτή την Αυγουστιάτικη αύρα, αισθανόμεθα ζωντανή την παρουσία του Θεού ανάμεσα στα βουνά και στη θάλασσα, στα λαγκάδια, στα φυτά, στα λουλούδια, στα δέντρα, σε όλα αυτά τα ωραία πράγματα που δημιούργησε η παντοδυναμία Του, η φιλανθρωπία Του και η καλαισθησία Του, νιώθουμε ζωντανή την παρουσία εδώ, εγώ προσωπικά ακόμη μια φορά ύστερα από δύο χρόνια βρίσκομαι στη Χάλκη για τον καθιερωμένο Εσπερινό της Μεταμορφώσεως.Ευρίσκουμε εδώ τον Άγιο Μοσχονησίων, αγωνιστή και φύλακα των ιερών σκηνωμάτων της Χάλκης, αγωνιζόμενο και ταλαιπωρούμενο ακόμη με τα δικαστήρια και για τα γνωστά γεγονότα της σκήτης αυτής. Του εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη συμπάθειά μας και ευχόμεθα να λήξει αισίως η περιπέτεια αυτή και να έχει αγαθό τέλος αυτή και όλες οι άλλες δικαστικές ή άλλες περιπέτειες της Ομογένειας, της Μητρός Εκκλησίας, όπως έληξε αισίως και η περιπέτειά μας η πολυετής με το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου ώστε να δικαιωθεί και η Ομογένεια και η Μητέρα Εκκλησία για τους πολλούς αγώνας, τους οποίους αδίκως εκλήθησαν να διεξαγάγουν, να καταβάλουν και να δαπανήσουν μεγάλα ποσά και απώλεια χρόνου, ενώ θα μπορούσαμε να ασχοληθούμε όλο αυτό το διάστημα, όλα αυτά τα χρόνια ουσιαστικότερα με τα άλλα προβλήματα της Εκκλησίας και της Ομογένειας.”


Ο Πατριάρχης απηύθυνε, επίσης, χαιρετισμό και στους παρισταμένους προσκόπους από την Αθήνα, οι οποίοι εορτάζουν τα εκατό χρόνια από της ιδρύσεως του Ελληνικού Προσκοπισμού.


Στη συνέχεια μίλησε ο Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ για το μήνυμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και για την επικαιρότητα της εορτής στη ζωή της Εκκλησίας και ιδιαίτερα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Ιεράρχης του Πατριαρχείου από την Αυστρία υπογράμμισε ότι η ζωή της Μητρός Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας υπόκειται σε μία διαρκή μεταμόρφωση, αφού διαρκώς οι λύπες της μετατρέπονται σε χαρές, οι απογοητεύσεις σε ελπίδες, και ο Σταυρός σε Ανάσταση, προσθέτοντας χαρακτηριστικά και απευθυνόμενος στον Πατριάρχη:
“Εσείς βιώνετε επί καθημερινής βάσεως, νύκτα και ημέρα, αυτή την Μεταμόρφωση. Εσείς βλέπετε αυτά τα οποία άλλοι δεν μπορούμε να δούμε και ακούτε πράγματα τα οποία εμείς δεν μπορούμε να ακούσουμε. Με την βοήθεια όμως του Θεού τα μεταμορφώνετε όλα εις χαρά και αγαλλίαση υπέρ του ποιμνίου Σας, για να συνεχίζετε τον αγώνα σας, για να συνεχίζετε την μαρτυρία σας μέσα στο σημερινό κόσμο, μία χριστιανική Ορθόδοξη μαρτυρία στην οποία το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο έχει θέση πρωταθλητού....”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails