________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


9/10/2011

ΜΝΗΜΗ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ πρ. ΚΩΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ


Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Νικόλαος Μαγγίνας
Έναν επιφανή ιεράρχη του Οικουμενικού Θρόνου δέχθηκε σήμερα στα σπλάγχνα της η Αττική γη. Τον μακαριστό Μητροπολίτη πρ. Κώου Αιμιλιανό, ο οποίος εκοιμήθη την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών.
Σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης Ιεράρχες, κληρικοί, συγγενείς και απλοί πιστοί είπαν το ύστατο χαίρε σήμερα πρωί στον αοίδιμο ιεράρχη, ο οποίος ήταν και ο πρώτος Μητροπολίτης Βελγίου.
Στην εξόδιο Ακολουθία, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Παλαιού Φαλήρου, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου Ναθαναήλ, άμεσος διάδοχος του μακαριστού Αιμιλιανού, και συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος και ο επιχώριος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών.


«Βαρύπενθος άνεμος εν μέσω της μεσημβρινής θέρμης της Πέμπτης 8ης Σεπτεμβρίου, ημέρα της εορτής του Γενεθλίου της Θεοτόκου, μετέφερε την θλιβεράν φήμην της προς Κύριον εκδημίας του πολιού αειμνήστου Μητροπολίτου πρώην Κώου και Νισύρου κυρού Αιμιλιανού, ην πληροφορηθέντες η ταπεινότης ημών, ανηγγείλαμεν ταύτην καθηκόντως τη Σεπτή του Γένους Κορυφή, τη Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητι τω Οικουμενικώ ημών Πατριάρχη κύριον κύριον Βαρθολομαίω, όστις εν θλίψει πολλή ενετείλατο ημίν όπως παραστώμεν τον μεν ασπασμόν Αυτού εις το σεπτόν σκήνωμα του εκλιπόντος Ιεράρχου, λόγους δε παραμυθίας προς τους περιλειπομένους αγαπητούς αυτού συγγενείς» είπε εμφανώς συγκινημένος ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της Εξοδίου Ακολουθίας δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.


Ο Μητροπολίτης Κώου μίλησε για την πορεία και τη διακονία του προκατόχου του, αναφερόμενος ιδιαιτέρως στη στενή συνεργασία του με τον αοίδιμο Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα.
«Συνυφασμένη μετ’ Εκείνου η ζωή του. Ακόμη και όταν προάγεται εις Μητροπολίτην Σελευκείας το 1959, παραμένει Πρωτοσύγκελλος διότι κρίνεται αναντικατάστατος, αναλαμβάνοντας παράλληλα και καθήκοντα Αρχιερατικού Προϊσταμένου, της μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου. Ούτος αντιμετωπίζει κατά τας κρισίμους φάσεις του Κυπριακού, τις τουρκικές Αρχές. Ούτος απαντά εις τας ερωτήσεις των Τούρκων δημοσιογράφων. Ούτος πάλι αγωνίζεται να δικαιολογήση τον Πατριάρχην του, όταν ρωτούν επιμόνως διατί δεν αφορίζει τον Αρχιεπίσκοπον Μακάριον αν πράγματι δεν υιοθετεί την πολιτικήν του, διατί δεν δηλώνει δημοσίως ότι η Κύπρος είναι τουρκική. Κρίσιμες ώρες, κρίσιμες ημέρες, εβδομάδες, μήνες. Μίαν ολόκληρον περίοδον ο αοίδιμος Ιεράρχης εκτελεί χρέη κυματοθραύστου και, τελικώς, της 21η Απριλίου του 1964, με απόφασιν του υπουργικού Συμβουλίου της Τουρκίας, απελαύνεται από τις τουρκικές Αρχές, ως ανεπιθύμητος» συνέχισε ο Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου ο οποίος αναφέρθηκε στην μετέπειτα πορεία του μακαριστού ιεράρχη, ο οποίος υπηρέτησε πρώτα στην Αμερική, από το 1969 ως Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως Βελγίου και Κάτω Χωρών και από το 1982 μέχρι και το 2009 ως ποιμενάρχης της δωδεκανησιακής Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου.

Εκ μέρους των ομογάλακτων αδελφών του και της Εστίας Θεολόγων Χάλκης, της οποίας επιφανές μέλος υπήρξε ο μακαριστός Μητροπολίτης Αιμιλιανός, τον αποχαιρέτησε ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριακός Τσουρός.


«Πολυτάραχος ο βίος του, αδιάκοπος αγώνας η παρουσία του στους κόλπους της Εκκλησίας» σημείωσε ο δημοσιογράφος και εκδότης Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος συνδεόταν πνευματικά και οικογενειακά με τον μακαριστό Ιεράρχη ο οποίος είχε ευλογήσει τον γάμο του και την βάπτιση του υιού του. «Με αυτόν συνεργαζόμουν στο Φανάρι, όταν ήταν Πρωτοσύγκελλος του Πατριάρχου Αθηναγόρα και εγώ διευθυντής της ημερίσιας εφημερίδος «Εμπρός», σε θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση της μήνης των τουρκικών Αρχών, τότε που λόγο του Κυπριακού και πάλι η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδος ήταν στο αποκορύφωμά της, αλλά και για διάφορα άλλα θέματα» συνέχισε ο κ. Παπαδόπουλος και αναφερόμενος στην πορεία της διακονίας του Αιμιλιανού και την μετακίνησή του από τη Μητρόπολη Βελγίου στην Μητρόπολη Κώου και Νισύρου, επισήμανε πως «το έργο του συνεχίζεται πάντοτε με τον ζήλο αυτό, με πολλή αγάπη και με πολλή διάθεση για οργάνωση και δημιουργία. Η μακρά θητεία του δίπλα στον Αθηναγόρα, τον έχει προικίσει με πρόσθετες ικανότητες. Ο δυναμισμός του αστείρευτος, εκδηλώνεται και πάλι έμπρακτα. Αναδιοργανώνει τα πάντα. Τα νοικοκυρεύει όλα και το αποτέλεσμα κατά γενική ομολογία, θεωρείται όντως άψογο».


Τελευταίος μίλησε ο εκ των ανεψιών του μακαριστού Ιεράρχη Μηνάς Νερσισγιάν, ο οποίος με συγκίνηση αναφέρθηκε στο ήθος και τις αταλάντευτες αρχές του κυρού Αιμιλιανού σε όλη την πορεία της διακονίας του. Είπε μεταξύ άλλων:
Αγάπησες τον Χριστό και σε όλη σου τη ζωή αφιερώθηκες ολόψυχα στην Εκκλησία της Πόλης, Γέννημα θρέμμα της Χάλκης, Γνήσιος ρωμιός.
Υπηρέτησες την εκκλησία από διάφορες επιτελικές θέσεις της Πατριαρχικής Αυλής και επί αρκετή σειρά ετών σαν Μέγας Πρωτοσύγκελλος του αείμνηστου Πατριάρχη Αθηναγόρα ο οποίος σου εμπιστεύθηκε κρίσιμες αποστολές και ευθύνες.
Θυσιάστηκες και εξορίστηκες το 1964 διότι υπηρέτησες με πιστότητα και αυταπάρνηση τα συμφέροντα της Ορθοδοξίας και του γένους και της πολυπαθούς Ρωμιοσύνης παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των Αρχών.
Με την εξορία σου αποχωρίστηκες την μητέρα σου και τα αδέλφια σου και είδες να δημεύονται τα πατρικά σου σπίτια.
Ύστερα από μια πενταετή περιπλάνηση στην Αμερική ανέλαβες τη νεοσυσταθείσα Μητρόπολη Βελγίου την οποία οργάνωσες με ιδιόκτητα γραφεία, πνευματικό κέντρο, εκκλησίες και ξεκίνησες τις νόμιμες διαδικασίες ώστε να αναγνωριστεί η Ορθόδοξη Εκκλησία από τις Αρχές του Βελγίου.
Στη συνέχεια, το 1982 η αγάπη σου για την οικογένεια σου και για τη θάλασσα, σε οδήγησε στην Μητρόπολη της Κώου, όπου και εκεί επιτέλεσες επίσης σημαντικό έργο αφήνοντας αξιόλογη παρακαταθήκη στην εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Μας ζήτησες να μη κλάψουμε παρά μόνο να προσευχόμαστε για σένα. Εμείς οι συγγενείς, οι φίλοι σου και αυτοί που σε αγάπησαν και σε τίμησαν θα σε έχουμε πάντα μέσα στην καρδιά μας, βλέποντες επί του τάφου σου την εμπνευσμένη δική σου επιγραφή Μητροπολίτης πρ. Κώου και Νισύρου Αιμιλιανός, ο από Μεγάλων Πρωτοσυγκέλλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Προσδοκώ Ανάστασιν Νεκρών.

Στη νεκρώσιμη ακολουθία παρέστη και ο Διονύσιος Αγγελόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Απελαθέντων Ελλήνων Υπηκόων εκ Τουρκίας.
Ακολούθησε ο ενταφιασμός του μακαριστού Μητροπολίτη πρώην Κώου και Νισύρου Αιμιλιανού στο νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου.
Ας σημειωθεί ότι μετά από σχετική απόφαση του Μητροπολίτη Βελγίου Παντελεήμονος, αύριο Κυριακή σε όλους τους ναούς της Μητροπόλεως θα τελεσθεί τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Αιμιλιανού, του πρώτου Ποιμενάρχου της Μητροπόλεως αυτής του Οικουμενικού Θρόνου.
Διαβάστε σχετικά και ένα γαλλόφωνο δημοσίευμα εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails