________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/14/2011

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΟΦΩΝΗ ΣΚΗΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ


Φωτογραφίες του Ελευθερίου Χρυσοχόου, Θεολόγου, Γραμματέως του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στη Ρουμανόφωνη Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου στο Άγιον Όρος (8.10.2011).
H Σκήτη του Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται στην ανατολική άκρη της Χερσονήσου σε μία ερημική πετρώδη περιοχή που ονομάζεται Βίγλα, σε 250 μέτρα υψόμετρο. Έχει μορφή ενιαίου κοινοβιακού συγκροτήματος. Στη θέση της ήταν μέχρι το 1854 το Κελλί του Τιμίου Προδρόμου με μοναχούς καταγόμενους από τη Χίο. Η Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας με έγγραφό της επέτρεψε τη μετατροπή του Κελλιού σε Σκήτη. Με Πατριαρχικό Σιγίλλιο το 1856 επί Πατριάρχου Κυρίλλου Ζ΄ τελικά επικυρώθηκε η ίδρυση και η κοινοβιακή οργάνωση της Σκήτης από Μολδαβούς μοναχούς. Σήμερα ζουν εκεί 25 μοναχοί Ρουμανικής καταγωγής. Το Κυριακό της Σκήτης Τιμίου Προδρόμου θεμελιώθηκε το 1857. Έχει μήκος 30 και ύψος 18 μέτρα. Τιμάται στο όνομα του Ιωάννου του Προδρόμου. Είναι εξ ολοκλήρου αγιογραφημένο από Ρουμάνους ζωγράφους το 1863. Εκεί φυλάσσονται τα λείψανα διαφόρων αγίων και εικόνες μεταξύ των οποίων η Παναγία η Αχειροποίητος. Η βιβλιοθήκη αριθμεί 5000 έντυπα βιβλία, τα περισσότερα του 19ου αιώνα και γραμμένα στην Ρουμανική γλώσσα. Διαθέτει και 130 χειρόγραφα .


Κατά την επίσκεψή του στη Σκήτη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος διεκήρυξε κατηγορηματικά:
«Ουδεμία διάκρισις της Μητρός Εκκλησίας γίνεται μεταξύ των τέκνων αυτής δια λόγους εθνοφυλετικούς και ασφαλώς τα εν Αγίω Όρει τέκνα αυτής είναι ελεύθερα πάσης εθνοφυλετικής πλάνης και αισθάνονται την εν Χριστώ αδελφοσύνην προς τους εξ άλλων εθνοφυλετικών ενοτήτων προερχομένους συμμοναστάς των.
Είναι απαράδεκτον, το κατά κοινήν αποδοχήν πεπλανημένο και καταδικασμένο φρόνημα του εθνοφυλετισμού να εισέλθη εις το Αγιώνυμον τούτο Όρος, το έχον μακράν παράδοσιν αγαστής συνεργασίας παντών των εν αυτώ ασκητών και απορρίψεως των εθνοφυλετικών πλανών, οσάκις αύται επεχείρησαν να μολύνουν το φρόνημα αυτών».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails