________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ / ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ / ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΝΑΟΣ / ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ / ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΑΝ. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
________________________________________________________________________________________________________________________________________


10/22/2011

ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ: "Ο ΔΙΑΚΟΝΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ"

Κωνσταντινούπολη, των Νίκου Μαγγίνα και Νίκου Παπαχρήστου
Με σπασμένη την φωνή, εμφανώς συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Θεό για την εικοσαετή διακονία του στον πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας. Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσαν προς τιμήν του, το βράδυ της Παρασκευής στην Πόλη, οι Άρχοντες του Θρόνου από τις ΗΠΑ, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε στην μεγάλη ευθύνη που εκλήθη να αναλάβει πριν 20 χρόνια, να γίνει «υπηρέτης του θαύματος που ονομάζεται Οικουμενική Πατριαρχία». «Μέγιστον το αξίωμα και βαρυτάτη η ευθύνη», επισήμανε.
Παρουσία των Πατριαρχών Σερβίας και Γεωργίας, του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, εκπροσώπων Ορθοδόξων Εκκλησιών, Ιεραρχών του Θρόνου από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, από τις εν Ελλάδι επαρχίες του Θρόνου των «Νέων Χωρών», Κληρικών, Μοναχών και Μοναζουσών, των Πρεσβευτών και των Γενικών Προξένων των ΗΠΑ, της Ελλάδος, της Σερβίας και της Γεωργίας στην Τουρκία, διπλωματών και πολλών ακόμα που ταξίδεψαν από κάθε γωνιά του κόσμου για του ευχηθούν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για τις συλλογικές προσπάθειες της Ιεραρχίας του Θρόνου, κλήρου και λαού, καθώς και για το έργο που επιτεύχθηκε από την ανάρρησή του στον Πατριαρχικό Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, το 1991. 
«Θα συνεχίσωμεν επί της ιδίας γραμμής όση ημίν δύναμις», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: «Ημείς, δι’ εν μόνον δυνάμεθα να καυχηθώμεν εν Κυρίω, ενώπιον της αγάπης σας, κατά την εύσημον ταύτην στιγμήν, ότι καθ’ όλην την διαρρεύσασαν εικοσαετίαν δεν επαύσαμεν, «εν εσπέρα και πρωί και μεσημβρία και εν παντί καιρώ», να προσθέτωμεν έλαιον εις την κανδήλαν του Φαναρίου, διά να λάμπη πάσι τοις εν τη οικία, όπως συμβολικώς ο εκάστοτε Πατριάρχης ρίπτει έλαιον εις την κανδήλαν της Βαλουκλιώτισσας κατά την Κυριακήν των Μυροφόρων».
Και στο σημείο αυτό ο Πατριάρχης υπενθύμισε ένα περιστατικό από τη ζωή του Κωνσταντίνου Κανάρη.
«Η ιστορία διηγείται ότι όταν κάποιοι ξένοι επεσκέφθησαν τον Κανάρην εις τας δυσμάς του βίου του διά να τον τιμήσουν, τους είπε: “Ευχαριστώ τον Θεό που επέτρεψε σε έναν μικρό ναύτη ενός ελληνικού νησιού, από τα πιο μικρά, να κάνει για την Πατρίδα του κάτι”. Παραφράζοντας τα λόγια αυτά, ευχαριστούμεν και ημείς τον Θεόν διότι ηυδόκησε και ηυλόγησε τον ομιλούντα, προερχόμενον και αυτόν από ένα μικρό και άσημο νησί, να κάνει κάτι δια να κρατηθεί ζωντανή η πίστις και αδούλωτον το φρόνημα του Γένους».


Αμέσως όλοι χειροκρότησαν θερμά τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο οποίος στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε όλους όσοι τους έστειλαν ευχετήρια μηνύματα μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο τ. Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζώρτζ Μπους, ο Πρεσβύτερος, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κυρία Χίλαρι Κλίντον, ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ.κ. Παπούλιας και Παπανδρέου, ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, κκ Γκιούλ και Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο εκπροσωπεί ο βουλευτής Πάνος Παναγιωτόπουλος, Τομεάρχης Εξωτερικών, κ.α.
Προηγουμένως για τη διακονία του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, κ. Ριτσιαρντόνε, ο εκπρόσωπος των μειονοτικών ιδρυμάτων στο Συμβούλιο της Γεν. Διευθυνσης Βακουφίων, κ. Παντελής Βίγκας καθώς και ο Πρόεδρος του «Τάγματος του Αποστόλου Ανδρέα», των Αρχόντων των ΗΠΑ , Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης.



«Ο Πατριάρχης τον οποίο τιμούμε για τα είκοσι του χρόνια, είναι ο διακονών Πατριάρχης, κάνοντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο ένα Πατριαρχείο το οποίο είναι τόσο σεβαστό ώστε να μπορεί να μπαίνει ανά πάσα στιγμή στο Λευκό Οίκο, σε Κοινοβούλια, σε Πανεπιστήμια. Είναι ο διακονών Πατριάρχης για το Ποίμνιο που ανήκει στο Πατριαρχείο υπό το ωμοφόριο του. Είναι ο διακονών Πατριάρχης στην όλη Ορθοδοξία γιατί επί των ημερών του έγιναν συναντήσεις που δεν είχαν γίνει ποτέ μεταξύ των αρχηγών των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, με κορυφαία την συνάντηση του 2008 εδώ στο Φανάρι, με όλους τους επικεφαλής των ομοδόξων Εκκλησιών, μια συνάντηση που θεωρείται ιστορική διότι ανανέωσε την πορεία προς την προγραμματισμένη από πολλά χρόνια, Πανορθόδοξη Οικουμενική Σύνοδο. Αποτέλεσμα εκείνης της συναντήσεως υπήρξε εν συνεχεία η δημιουργία των λεγομένων Επισκοπικών Συνελεύσεων, ανά περιοχές», επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.
«Είναι διακονών αυτός ο Πατριάρχης στην προσφορά του για την συμφιλίωση μεταξύ των ανθρώπων. Επήγε στο Ιράν όταν δεν είχε πάει κανείς άλλος. Πήγε στις περιοχές του Αραβικού κόλπου όταν δεν είχε τολμήσει να πάει άλλος», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και υπενθύμισε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε και την Λιβύη για να συμβάλλει στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ του λαού, στην επικράτηση της ειρήνης και την καταδίκη της τρομοκρατίας, του φανατισμού και κάθε μορφής βίας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφέρθηκε ακόμα στις πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την ευαισθητοποίηση της Παγκόσμιας κοινής γνώμης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της Δημιουργίας του Θεού.
Ο Πρέσβης Ριτσιαρντόνε αφού αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη ανέγνωσε τα μηνύματα του Προέδρου Ομπάμα, του προκατόχου του Προέδρου Μπους, του πρεσβύτερου και της υπουργού Εξωτερικών Χ. Κλίντον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails